06 / 05 / 2024

İzmir'de depremzedelere hasar ödemeleri yapılmaya başladı!

İzmir'de depremzedelere hasar ödemeleri yapılmaya başladı!

İzmir'de meydana gelen depremde evlerinde hasar meydana gelen vatandaşlar için hasar ödemeleri başladı. İzmir depreminin yarattığı maddi kaybın 3.5 milyar lira olacağı tahmin edilirken, sigortacılar bunun 1.8 milyar lirasını karşılayacak.



İzmir'de meydana gelen 6.6 şiddetindeki depremin ardından hasar tespiti için çalışmalar devam ediyor. Hürriyet Gazetesi'nden Noyan Doğan'ın haberine göre; bugüne kadar depremin etkilediği bölgeden sigorta şirketlerine 4 bin 500’ün üzerinde hasar ihbarı geldi. Bu ihbarların yüzde 60’ı konut sigortalarından, yüzde 28’i de esnaf ve KOBİ sigortalarından. Bugüne kadar gelen hasarların sigortaya maliyeti ise 120 milyon lira civarında.

10 bin hasar bekleniyor  

Beklenti ise ihbarların daha da artacağı ve konut, işyeri, araç hasarları da dahil 10 bin adete yaklaşacağı yönünde. Sigortacıların  İzmir  depremi için ödeyeceği toplam hasar tutarı ise zorunlu deprem sigortası hariç, 750 milyon lira ile bir milyar lira arasında olacak. Bunun içine zorunlu deprem sigortasından dolayı Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) ödeyeceği hasarı da koyulursa -ki, bunun da 1 milyar lirayı bulması bekleniyor- toplam sigortalı hasarın bir milyar 800 milyon olacağı tahmin ediliyor. Buradan yola çıkarak, kaba bir hesapla; İzmir depreminin yarattığı maddi hasarın ya da kaybın, 3.5 milyar lirayı bulacağını söylenebilir. 

Peki, İzmir depreminde sigortası olanlar hasarlarını ne zaman alacaklar? Depremin üzerinden bir hafta geçmeden,  kimi hasarlar ödenmeye başlandı. DASK, depremin üçüncü günü, yıkılan binalardaki konutlara ödemeyi yaptı. Sigortacıların açıklamalarına göre; İzmir’de, hasarların ödenmesi bir ayı bulmayacak.

Konut sahibi poliçelerini kontrol etsin 

Deprem bölgesinde bazı konutların sigortası olmasına rağmen sigortaların deprem hasarını karşılamadığı yönünde söylentiler dolaşıyor. Araştırmalara göre bu söylentilerin doğruluk payı var.  Konut paket poliçesi yapılmış, ancak primi düşük olsun diye sigortanın içine deprem ve depremin neden olduğu zararlar eklenmemiş; sadece yangın, su basması, hırsızlık zararlarının kapsayan poliçeler alınmış. 300-350 liralık bir poliçede, deprem teminatını alınmazsa fiyat 230 liralara düşüyor. Kimi sigortalılar bu 120 lirayı ödememek için deprem teminatı almamış. Bankalardan yapılan poliçelerde böyle bir sorun yok, ama diğer poliçelerin bazıları depremin neden olduğu zararları kapsamıyor. 

Buna göre; sigortalı olup da depremde konutu zarar görenler poliçelerini kontrol etmeli; zarar görmeyen sigortalılar da eğer eksikse, deprem teminatını ekletmeli. 

İzmir depremi Edremit Körfezi'nde DASK talebini artırdı!


Geri Dön