İzmir'de her binaya deprem karnesi geliyor!
İzmir'i dirençli bir kente dönüştürmek için çalışmalarını hızlandıran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer her binanın deprem karnesi olacağını dile getirdi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmirlilerin güvenli konutlarda yaşaması için 100 inşaat mühendisi ile çalışmaya başaladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre; Soyer kent genelinde 33 bin 100 konutu inceleyecek.
Kentin yapı stok envanteri çıkartmak ve depreme dayanıklı dirençli bir kent oluşturmak için İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi (İMO) ile ortaklaşa çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki binaların deprem riski açışından değerlendirecek. Çalışmalar ilk etapta Bayraklı ilçesine bağlı Mansuroğlu Mahallesi’nde başladı.
Başkan Soyer: Her binaya deprem karnesi
30 Ekim depreminin hemen ardından üç ana başlık altında çalışmalara başladıkların söyleyen Tunç, kentin yapı stoku envanterini çıkarmak istediklerini dile getirdi. İnsanların yaşadıkları kentte ve binada güven içerisinde olmaları için çalıştıklarını belirten Soyer, “O nedenle her binaya deprem güvenlik karnesi vereceğiz. Yaşadıkları binanın ne kadar dayanıklı olduğunu, ne zaman yapıldığını, inşaatı ile ilgili bilgileri adeta binanın kimliğiyle ilgili bilgileri herkes görecek. Böylece öncelikli olarak hangi binalara müdahale edilmesi gerektiğini biz de yerel yönetimler olarak tespit etmiş olacağız” dedi.
“Kentte güven duygusunun sağlanması önceliğimiz”
Bu çalışmanın Büyükşehir Belediyesi tarafından çok önemsendiğini söyleyen Soyer şu açıklamalarda bulundu:
“Türkiye'de bu kapsamda, bu hacimde hiç bir çalışma yapılmadı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bununla iftihar ediyorum. Diliyorum ki dirençli bir kent olarak İzmir, tüm Türkiye'ye ilham verecek. Buradaki çalışmalar diğer tüm kentlerimizde de hayata geçirilecek.”
İzmir'in doğal afet ve iklim krizlerine karşı çok hassas olduğunu söyleyen Soyer, kenti dirençli bir şehir haline getirmek için yoğun mesai harcadıklarını belirtti.
Başkan Soyer sözlerini şöyle sürdürdü: “İklim krizi nedeniyle yaşadığımız felaketlerde çok ağır sonuçlar ortaya çıkabiliyor. O nedenle bu kentte yaşayanların, kente güven duygularının sağlanması en temel önceliğimiz. Yaşam kalitesinin yükseltilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kentte kullanılması konuları tabi ki planımız, projemiz, stratejimiz. Ama bunların hepsinden önce bu kentte yaşayan herkesin güven duygusu taşımasını sağlamak gerekiyor. O nedenle birinci önceliğimiz bu olacak.”
Dünya Bankası kaynağı kentsel dönüşüm için kullanılacak
Dünya Bankası ile 250 milyon dolarlık bir anlaşma yapmak üzere müzakerelere başladıklarını anımsatan Başkan Soyer, “Dünya Bankası'ndan 30 yıl vadeli ve çok düşük faizli bir krediyi İzmir'e aktarmak için çalışıyoruz. Bununla ilgili çalışmaların neredeyse sonuna geldik. Tahmin ediyorum bu yıl içerisinde 250 milyon doların üzerinde de bir rakam İzmir'e aktarılacak ve biz binlerce hane için kentsel dönüşüm çalışmasını başlatmış olacağız. Yapı stoku envanteri çıkarıldıktan sonra, Dünya Bankası'ndan gelecek kaynağı öncelikle müdahale edilmesi gereken yapılardan başlayarak İzmir için kullanacağız” dedi.
“Yurttaşlar binası ile ilgili bilgi sahibi olacak”
İnşaat mühendisleri ile saha çalışmalarına ekibiyle katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Banu Dayangaç, hedeflerinin bu çalışmalarının kent geneline yaymak olduğunu dile getirdi. Çalışmalara yönelik açıklama yapan Dayangaç, “Bu çalışma ile yapıların mevcut durumunun tespiti yapılacak ve deprem etkisinde yapı güvenliği belirlenecek. Çalışmada 3 aşamalı bir yöntem kullanılıyor; bu aşamalar arşivde projelerin incelenmesi, sahada yapılan gözlemsel çalışmalar ve elde edilen verilerin akademisyenler eliyle değerlendirildiği bilimsel analiz süreçlerinden oluşuyor. İlçe genelindeki durum tespiti ile yapılarda bilimsel yöntem kullanılarak yapılacak önceliklendirmeye yönelik analizler tamamlandıktan sonra öncelikli müdahale bölgelerini ve bu bölgelerdeki uygulama yöntemlerini belirlemeyi hedefliyoruz. Bu çalışmalar neticesinde gerekli görülmesi halinde yapı bazında daha ayrıntılı çalışmalar da yapılabilecektir” şeklinde konuştu.
Çalışma tamamlandıktan sonra elde edilecek bilgilerin kamuoyuyla paylaşılacağını söyleyen Dayangaç şu açıklamalarda bulundu:
“Yurttaşlar elde edilen verilerle yapılarının mevcut bilgilerini içeren nitelikte bir karneye sahip olacaklar. Çünkü bu çalışmayla yapı güvenliğini ortaya koyan her türlü veriyi elde edeceğiz. Bu veriler sayesinde her bir yurttaşımızın binasıyla ilgili bilgi sahibi olacağız.”
“Türkiye'nin en kapsamlı yapı stoku envanteri çalışması”
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar da “Deprem değil bina öldürür” sloganının gerçeği yansıttığını, yapılacak çalışmanın da bu slogandan yola çıkarak yapıldığını dile getirdi. Bu çalışmalarla birlikte bina özelinde yapılması gerekenlere dair ilk adımın atıldığını söyleyen Ayatar, “Saha ekipleri ve proje ekiplerinin topladığı bilgiler ışığında değerlendirme yapılacak ve binaların deprem riski açısından öncelik sırası belirlenecek. Bütün binaları aynı anda detaylı çalışmaya tabi tutmamız mümkün değil. Ekonomik de değil. O nedenle, yapılan bir bütünün önceliklendirilendirilmesi, sıralandırılmasıdır” dedi.
Çalışmaların İzmir'e çok fayda sağlayacağını belirten Eylem Ulutaş Ayatar, “Hem yapı sayısı hem de görev alacak inşaat mühendislerini düşündüğümüz zaman Türkiye'nin en kapsamlı yapı stoku envanteri çalışmasının ilk adımı İzmir'de atıldı. Böylece İzmir'deki yurttaşların güvenli konutlarda yaşamasının önü açılacak” şeklinde konuştu.
İnşaat mühendisleri tarafından saha ve projelerden toplanacak verilerin değerlendirilmesi kısmını da ODTÜ'lü akademisyenler tarafından yapılacak.200 gün içerisinde tamamlanarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne sunulacak veriler, gelecekte yapılması planlanan çalışmalar için rehber niteliğini taşıyacak.
İzmir'de riskli yapıların dönüşümünde hak kaybı yaşanmayacak!