23 / 12 / 2024

İzmir'de inşaatı süren dev tesis için şimdiden 4 talip!

 İzmir'de inşaatı süren dev tesis için şimdiden 4 talip!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çiğli’de inşaatını sürdürdüğü dev tesiste kurutacağı arıtma çamurlarına şimdiden büyük ilgi oluştu...





Türkiye’nin en büyük çevre yatırımlarından birine imza atan  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, arıtmalardan çıkan çamuru yüzde 90 oranında kurutarak tarım alanlarında ve sanayide kullanılır hale getirecek “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi” inşaatını hızla sürdürüyor. Kurutma ünitesi bu yaz, çürütme ünitesi de Ocak ayında tamamlanacak olan tesis henüz hizmete girmeden, buradan çıkacak çamur için çimento fabrikalarından talepler gelmeye başladı. Çevre dostu olması, ekonomik ve kolay ulaşılabilirliği nedeniyle çamuru ikincil yakıt olarak kullanmak isteyen sanayiciler harekete geçerek İZSU’dan bilgi aldı. 


Günlük 800 ton çamuru 4 kat azaltarak 200 tona düşürecek olan tesiste yüzde 90 oranında katı madde içeriğine ulaşan kurutulmuş çamur, hem tarım ve kentsel yeşil alanlarda hem de ek yakıt olarak sanayide kullanılabilecek.


Kullanım alanı geniş

Tesisin işletmeye alınmasından sonra, kurutma tesisinden çıkan A sınıfı biyokatı özelliğine sahip çamurların gübre ve toprak iyileştiricisi olarak tarımsal alanlarda, orman alanlarında, kömür ve maden yatakları ile park, bahçe ve rekreasyon alanları gibi açık alanlarda değerlendirilebileceğini söyleyen İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “ Yaklaşık 3000 kcal/kg kalorifik değere sahip olan bu çamur, çimento üretiminde ek yakıt olarak kullanılabilecek. Ayrıca termik santrallerde kömürle birlikte yakılarak elektrik üretiminde ek yakıt olarak kullanılması da mümkün. İzmir ve Marmara bölgesinde 4 çimento fabrikası bu konuyla ilgili İZSU’dan detaylı bilgi aldı. Ayrıca çamur çürütme tesisinde günde tahmini olarak üretilecek 50 bin metreküp biogaz da çamurun kurutulmasında kullanılacak” diye konuştu.


Pek çok gelişmiş ülkede bu tür örnekleri görebilmek mümkün. Örneğin Belçika’da arıtma çamurları, çimento fabrikalarında veya kömürle çalışan termik santrallerde yakılıyor. Japonya tüm çamurlarını yakarak bertaraf ediyor ve aynı zamanda enerji elde ediyor. Güney Kore, Çin, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Polonya gibi birçok ülkede arıtma çamurlarının çimento fabrikalarında veya termik santrallerde yakılmasına ilişkin uygulamalar var. 


Yaz başında tamamlanıyor

Mayıs ayında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun temelini attığı tesisin yüzde 35’i tamamlandı. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, tesisin kurutma ünitesinin 2013 yılı yaz başında tamamlanarak çalışmaya başlayacağını bildirdi. 60 milyon liraya mal olacak tesisin “Çürütücü Ünitesi”nin ise 2014 yılı Ocak ayında tamamlanması planlanıyor. Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi devreye girdiğinde, halen Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında yapılan çamur depolama işlemi de sona erdirilecek ve bu alanlar rehabilite edilecek. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön