İzmir'de kentsel dönüşüm projeleri onaylandığı halde hayata geçirilmiyor!
"Bakanlar Kurulu'na sunduğumuz 9 kentsel dönüşüm projesini onaylamıyor" diyen Aziz Kocaoğlu, istediği onayların ilkinin gelmesinin üzerinden 15 aydan fazla süre geçmesine rağmen dönüşüm için tek bir kazma vurmadı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin metro inşaatlarında olduğu gibi 1. derece deprem bölgesindeki şehir için hayati öneme sahip kentsel dönüşümde de adeta kaplumbağa hızıyla ilerlediği ortaya çıktı. "Bakanlar Kurulu'na sunduğumuz 9 kentsel dönüşüm projesini onaylamıyor" diyerek kentsel dönüşüme başlamalarının bu şekilde engellediği yönünde aylarca açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, istediği onayların ilkinin gelmesinin üzerinden 15 aydan fazla süre geçmesine rağmen dönüşüm için tek bir kazma vurmadı. Bakanlar Kurulu, Büyükşehir'in sunduğu 9 projeden Gaziemir-Aktepe Emrez, Bayındır-Necatiuza ve Torbalı-Çaybaşı projesini, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında onayladı. Karabağlar-Uzundere projesiyle ilgili onay Eylül 2012'de, Konak-Ballıkuyu, Karşıyaka-Örnekköy projelerine onay da yine Ekim 2012'de Resmi Gazetede yayınlandı. Konak-Ege Mahallesi projesi için onay ise geçtiğimiz Mart ayında geldi.
Karabağlar Cennetçeşme ve Menemen Ahıhıdır mahallesi ile ilgili proje konusunda ise yetki, bu bölgeler Bakanlar Kurulu'nca riskli bölge ilan edildiği için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçti. Torbalı ve Bayındır'da ise yetkisini ilçe belediyesine devreden Büyükşehir Belediyesi, onaylanan projelerin hiçbirisiyle ilgili yıkıma başlayıp yeni konutlar inşa etmeye başlama aşamasına gelemedi. Şehircilik uzmanları, bu tempoyla bu bölgelerde kazma vurma aşamasına gelmesinin de yıllar alabileceğini dile getirdi.
Özel sektör ikinci
Büyükşehir Belediyesi'nin 7 projede aradan 1 yıldan fazla süre geçmesine rağmen bir türlü uygulama aşamasına geçmemesine rağmen İzmir'de özel sektör, kentsel dönüşüm konusundaki girişimleriyle İstanbul'un ardından ikinci sıraya geldi. İzmir Altyapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürü Erkan Yaşacan, "İzmir'de özel sektör riskli yapıların tespit edilip yeniden inşa edilmesi konusunda çalışmalarını hızla sürdürüyor. Bu açıdan İstanbul'un ardından ikinci sıradayız. Şimdi bina bazlı projelerin ötesinde özel sektörün büyük alanların dönüşümü konusunda projeler hazırlayıp çalışma yapması konusunda da önemli mesafeler aldık. Bu açıdan da ilerleme başlayacak" dedi. Belediyelerin de kentsel dönüşüm çalışmalarında başarılı olmasını istediklerini dile getiren Yaşacan, "Biz kendilerine her türlü desteği vermeye hazırız. Ancak, bu desteği verirken bir beklentimiz de kesinlikle sözkonusu olamaz. Yüzbinlerce riskli yapının bulunduğu İzmir'de kentsel dönüşümün hızlanarak sürmesi için her türlü katkıyı sunmaya hazırız" dedi.
İŞTE ONAYLANAN PROJELERİ UYGULANMAYAN 7 BÖLGE:
1- Karabağlar-Uzundere Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi:
Karabağlar ilçesinde yer alan, Uzundere ve Yurtoğlu mahallelerinin bir kısmını kapsayan bölge yaklaşık 32 hektar büyüklüğünde. Batısı Uzundere Rekreasyon Alanı, doğusu Eski İzmir Caddesi, güneyi Aydın-İzmir Çevreyolu ve kuzeyi Yüzbaşı Şerafettin mahallesi ile sınırlı. Hak sahiplerine, proje tanıtımı 04 Temmuz 2013 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katılımıyla Türkan Şoray Evlendirme Daire'sinde yapıldı. Uzlaşma görüşmeleri ve sözleşmelerin imzalanmasına ilişkin süreç devam ediyor. Ancak, bunun tamamlanmasının çok uzun süreceği belirtiliyor.
2- Konak-Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projeleri:
Konak ilçesi yeni kent merkezinde, doğusunda Melez çayı ve batısında İZBAN Hattı ile sınırlanmış bölge yaklaşık 7 hektar büyüklüğünde. 13 Mart 2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Proje alanında, kıymet takdir raporlarına esas arazi ölçümleri, yapı krokilerinin çizimleri, mülkiyet analizleri, hak sahipliğine altlık oluşturacak bilgilerin derlenmesi, CBS veritabanın hazırlanarak, tapu kütüğüne kentsel dönüşüm şerhlerinin işlenmesine ilişkin çalışmalar İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce gerçekleştirildi. Kamu parselleri devir işlemleri devam ediyor. Daha hala vatandaşla uzlaşma aşamasına bile geçilmedi.
3- Konak-Ballıkuyu Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi:
Konak ilçesinde, Yeşildere Caddesi sınırındaki Kocakapı, Akarcalı, Ballıkuyu, Kosova ve Yeşildere mahallelerini kapsayan bölge yaklaşık 48 hektar büyüklüğünde. Ballıkuyu bölgesini kapsayan Kosova-Akarcalı-Yeşildere-Kocakapı-Ballıkuyu mahallelerini (Toplam 481 bin 689 metrekare) kapsayan proje 10 Ekim 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kadifekale Kentsel Yenileme Projesi'nin devamı niteliğinde olan proje alanında, halihazır haritaların güncellenmesi, her bir yapı ve eklentilerine ait krokilerin hazırlanması, proje alanında hak sahipliğine esas bilgi ve belgenin toplanması ve sayısal ortama aktarılması, ayrıca ölçümü yapılan her bir yapı ve eklentilerinin, hak sahibi bilgileri ile ilişkilendirilerek veritabanının oluşturulması işleri için hizmet alımı yapıldı. Bölgede söz konusu çalışmalar, kentsel tasarım ile birlikte yürütülüyor. Uzlaşma aşamasına bile geçilmedi.
4- Gaziemir Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi:
Gaziemir ilçesinde yer alan, batısı ve kuzeyi Karabağlar ilçe sınırı, güneyi Aydın -Çeşme Çevreyolu ile sınırlandırılmış bölge yaklaşık 122 hektar büyüklüğünde. Nisan 2011'de Büyük Belediyesi meclisinden kara çıkartılarak Ankara'ya, Bakanlar Kurulu'na onaya gönderdi. 5 Ağustos 2012'de Resmi Gazete'de yayınlandı. Aktepe-Emrez Bölgesi için hizmet alımı yapıldı. Daha vatandaşla uzlaşma aşamasına bile geçilemedi.
5- Karşıyaka-Örnekköy Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi:
Konumlanan bölge yaklaşık 18 hektar büyüklüğünde. Bölgede ön fizibilite raporları, mevcut durum tespiti, zemin üstü envanterinin hazırlanması, arazi çalışmaları tamamlandı. Bölge ile ilgili çalışmaların veri tabanına aktarılırken, kentsel tasarım çalışmaları sürüyor. Proje Ekim 2012'de Bakanlar Kurulu'nda onayladı, Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girdi. Ancak, hala uzlaşma aşamasına bile gelinemedi.
6- Bayındır Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi:
5 Ağustos 2012'de Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre alan kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce ilçe belediyesine yapılan yetki devri kapsamında, projeye ilişkin çalışmalar ilçe belediyesince devam ediyor.
7- Torbalı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi:
Bakanlar Kurulu Ağustos 2012'de onay verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce ilçe belediyesine yapılan yetki devri kapsamında, projeye ilişkin çalışmalar ilçe belediyesince devam ediyor.
Bayraklı'da uzlaşma çalışmalara sürüyor
Büyükşehir Belediyesi, Bakanlar Kurulu onayından geçen bu 7 bölgenin dışında Bayraklı'da da Cengizhan, Alpaslan ve Fuat Edip Baksı mahallelerinin büyük bir kısmını kapsayan yaklaşık 60 hektar büyüklüğündeki alanda da kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirmek için çalışma yürütüyor. Buradaki alan kuzeyi Çanakkale İzmir Çevreyolu, güneyi Altınyol, batısı ise Atatürk Ormanı ile sınırlı. Vatandaşlarla uzlaşma görüşmeleri sürüyor.
Fatih Şendil-Engin Tatlıbal/Yeni Asır