İzmir'de konut alanları arttı!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı plan Gaziemir, Pınarbaşı ve Dikili'de köklü değişiklikler içeriyor. Manisa-İzmir Çevre Düzeni Planı askıya çıkartıldı. Planla birçok yer imara açılırken, konut ve turizm alanları arttırıldı.
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin açtığı dava sonrasında iptal edilerek değişikliğe gidilen Manisa-lzmir Çevre Düzeni Planı askıya çıkartıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeniden düzenlediği 1/100 bin ölçekli plan bir ay boyunca askıda kalacak. İzmir'de bazı bölgelere köklü değişiklikler getiren planla birçok yer imara açılırken, konut ve turizm alanları arttırıldı.
Gaziemir ve Pınarbaşı!
Egedesonsöz'den Fatih Yapar'm haberine göre, planla Gaziemir'de Yeni Fuar Alanı ve Ege Serbest Bölgesi'nin üst tarafındaki tarım alanları 'kentsel gelişme alanı' ilan edildi. Böylece bölgede konut yapılmasına izin verildi. Öte yandan Menderes Görece Göçmen Konutlaıı ile ilçe merkezi arasındaki alan konut genişleme alanı ilan edildi. Kemalpaşa'nın Ulucak Bölgesi'nde de konut alam büyüdü.
Bornova Pınarbaşı'ndaki otobana yakın bölgede bulunan alan da bölgenin sanayileşme ve konut ihtiyacı göz önüne alınarak imara açıldı. Ayrıca Bornova'da Karayolları 2. Bölge Müdürlüğünün 54 bin metrekarelik arazisi de kentsel yerleşim alanı olarak tescillendi.
¦ Dikili ve Urla'da artış!
Dikili'de de önemli bir alan imara açıldı. Kabakum, Gökçeağıl, Kıratlı ve Salihler'in arka taraflarında geniş arazilere yeni yerleşim karan getirildi. İlçenin konut ve imarlı arazüerinin durumu iki katma kadar çıkarıldı. Kuzeydeki turizm alanları da arttı.
Urla'da büyük bir alana konut imar izni verildi. Merkez ve ilçeyi çevreleyen Çeşme Otoyolu arasında kalan tarım alanları konuta açıldı. Seferihisar'da ise TEOS Antik Kenti'nin bulunduğu Sığacık Yat Limanı Bölgesi'nde bazı yerler turizm tesis alanı için ayrıldı. Ürkmez civarında da bazı yerlere turizm imar izni verildi.
Kınık ve Bergama aynı kaldı!
Aliağa'da, ikinci Nemrut Limanı olarak bilinen bölge tarım alanları genişleme sahasına dahil edildi.
Ağır sanayi kuruluşlarının yer aldığı bölgede, aradaki araziler bölge planlarına dahil oldu. Foça'da ise turizm alanı büyüdü. İlçenin doğusunda turizm tesis alanlarının yapımına olanak sağlandı. Kınık, Bergama, Çeşme ve Karaburun'da ise köklü değişiklik yapılmadı.
Merkezde atık tesisi yok!
¦ Yeni planda tartışmalara neden olan Katı Atık Bertaraf Tesisi konusuna da yer verildi. Büyükşehir'in kuzeyde Yamanlar'a, güneyde ise Menderes'e yapmayı düşündüğü tesis yerleri ile ilgili detaylı bilgi verilmezken, planda şu nota yer aldı: "Aliağa'da kirlilik yaratan cürufların bertaraf edileceği depolama alanı belirlenmiştir. Diğer taraftan mevcutta yığılı bulunan cürufların çevreye zarar vermeyecek şekilde depolanması çalışmaları alt detayda yapılmalıdır. Küçük Menderes Havzası içinde yer alan yerleşmelerin tamamında katı atıklar düzensiz olarak dökülmektedir. Bu kapsamda, iki ayrı noktada düzenli depolama alanı oluşturulması planlanmış ve bu tesislerden ilkinin Tire yakınlarında, ikinci tesisin ise ödemiş, Kiraz ve Beydağ ilçe merkezleri ile Ödemiş'in mahalleleri tarafından ortaklaşa kullanılabilecek yer seçmesi hedeflenmiştir."
Yeni Asır