İzmir'de kooperatiflerle köyden kente göç önlenecek!
Bayındır-Zeyinova’da bir araya gelen İzmirli tarım kooperatiflerinin başkanları, güçlü bir kooperatifçiliğin köyden kente göçü önleyeceğini savundu
Bayındır-Zeyinova’da bir araya gelen İzmirli tarım kooperatiflerinin başkanları, güçlü bir kooperatifçiliğin köyden kente göçü önleyeceğini savundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ise “Herkes kooperatif kurarsa, gücünüzü bölmüş olursunuz” deyip önerisini ekledi: “Tarlada birleşemiyorsanız pazarda birleşin. Kooperatif ve birlikler, Küçük Menderes Havzası Kooperatifler Birliği gibi bir örgütlenmeye girsin.”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Köy Koop Birliği ile ortaklaşa düzenlediği ‘Yerel Yönetimler ve Kooperatifçilik’ başlıklı panel, Bayındır Zeytinova’da düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun açılış konuşmasını gerçekleştirdiği paneli Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı yönetti. Köy Koop İzmir Birliği Başkanı Muhittin Akbulut, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Ödemiş Bademli Fidancılık ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan ve Urla Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever panelist olarak katıldığı panelde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren kooperatiflere destek olduklarını hatırlattı. Küçük Menderes Havzası’nda yetişen ürünlerin sıkıntılarına ve küçük çiftçinin pazara hakim olamamasına değinen Başkan Kocaoğlu, “Eğer tarlada birleşemiyorsak, pazarda satışta birleşmemiz ve bunu kooperatifler aracılığıyla yapmamız gerekiyor. Bizden önce kurulmuş ve büyümelerine destek verdiğimiz kooperatiflerin bazısı belirli bir tanınırlığa ulaştı. Ama yeni kurulanlar birden bire pazarlama faaliyetine giremediği için hem üyeler de hem de kooperatif başkanları sıkıntı çekiyor” dedi.
“Kooperatifler birleşsin”
Bunun bir çözümü olduğunu dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bayındır Çiçek Kooperatifi, Tire Süt Kooperatifi, Bademli Kooperatifi gibi üretim ve pazarlama faaliyetlerini belirli bir noktaya getirmiş, rüştünü ispat etmiş üç kooperatifimiz var. Ya her kooperatif bu üç kooperatifin çilekeş, dikenli yolundan geçerek kendisi marka olmaya çalışacak ya da bu kooperatiflerin kendilerine uygun olanıyla birlikte örgütlenecek. Küçük Menderes’in tarımda ve kırsalda kalkınması için yapması gereken bu iki yoldan bir tanesi. Herkes kooperatif kurarsa, gücümüzü bölmüş oluruz. Benim sizlere önerim, kooperatif ve birliklerin, bir ana birlik ya da Küçük Menderes Havzası Kooperatifler Birliği gibi örgütlenmeye girmesidir. Pazarlama faaliyetlerinin Küçük Menderes olarak hep birlikte yapılması iyi olur” dedi.
“Ova yollarımız, ana yollardan güzel”
Toplantıya evsahipliği yapan Zeytinova Belediye Başkanı Ali Doğu, Büyükşehir’in sınırları dışında olmalarına rağmen, bütün ova yollarının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından asfaltlandığını söyledi. Doğu, “Ova yollarının ana yollardan daha güzel olduğu söyleniyor” dedi. Bütünşehir Yasası’nın tarıma ilişkin olumsuz yönlerinin yanısıra olumlu yönlerinin bulunduğuna dikkat çeken Ali Doğu, “Aziz Başkan, her zaman o alanlar kimseye ait değildir, orada yaşayanlara aittir der. Önümüzdeki dönemde tarımın içinde olanların istifade edeceği bir kişi vardır. O da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanıdır” diye konuştu.
İzmirli kooperatifçiler olarak çok şanslı olduklarını kaydeden Köy Koop İzmir Birliği Başkanı Muhittin Akbulut, “Çünkü başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere İzmir’deki yerel yöneticiler kooperatifçiliğe şaşı bakmıyor, doğru bakıyor” dedi.
“Köyden kente göçün önlemi kooperatifçilik”
Tarımsal sanayinin yetersiz olduğunu ifade eden Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, üretim, sanayi, ticaret ve tüketimin hep birlikte olması gerektiğini söyledi. Türkiye’de kooperatifleşmenin zayıf olduğunu belirten Eskiyörük, “Planlı üretimin olmaması da büyük bir sorun. Altyapı eksikleri de mevcut. Ayrıca denize hiç su göndermeyecek göletlerin bu bölgede yapılması gerekiyor” dedi. Bölgede süt toplama adı altında adeta tefecilik yapanların olduğunu iddia eden Eskiyörük, mutlaka kooperatifçiliğin yapılması gerektiğini söyledi.Tire Süt Başkanı, “Köyden kente göçü ancak kooperatifçilikle durdurabiliriz. Sosyal ve toplumsal barışın sağlanmasının asıl formülü de bu” diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kooperatifleri desteklediği için teşekkür eden Eskiyörük, bir kooperatifler pazarı kurulması ve Küçük Menderes Havzası’nda bir tarım festivali oluşturulması için Başkan Kocaoğlu’ndan destek istedi.
“Üretici ekmek yedi”
Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan ise Bayındır’daki çiçekçilik kooperatifi gibi Bademli ve Tire’nin de gün geçtikçe büyüdüğüne dikkat çekti. Küçük Menderes’teki kooperatiflerin marka olmasında çok büyük payın yönetici ve üreticilerin büyük özverisi olduğunu söyledi. Sümerkan, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız devlet politikası olması gereken bir yöntemi başlattı. Üreticiler onun sayesinde ekmek yedi. Bu Başkan’ın insanı sevmesinden, tarıma sahip çıkmasından, sosyal demokrat olmasından ve dünya görüşünden kaynaklanıyor” diye konuştu.
Urla Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever de, insan birikimi, hava, su, coğrafya gibi avantajları kullanarak birlik için üretim yapılması gerektiğini söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi