26 / 12 / 2024

İzmir'de yapımı süren raylı sistem projelerinde son durum ne?

İzmir'de yapımı süren raylı sistem projelerinde son durum ne?

İzmir'de yapımı devam eden raylı sistem projelerinde son durum ne? İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu ve çalışmalardaki son durumu paylaştı.



Milliyet Gazetesi köşe yazarı Onur Çakır bugünkü köşesinde Tunç Soyer'in İzmir'deki çalışmalara ilişkin verdiği bilgileri kaleme aldı.

İşte Onur Çakır'ın 'Vaatleri tıkır tıkır yapıyoruz' başlıklı yazısı...

Yerel seçimler yapılalı 2 sene oldu.  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 15 sene kenti iyisiyle kötüsüyle yöneten Aziz Kocaoğlu’ndan sonra başkanlık koltuğuna geçti. Soyer’in 10 yıllık belediye başkanlığı deneyiminin bulunması ona büyük fırsat sundu. Soyer; geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda iki senelik başkanlık sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çarpıcı değerlendirmeler yaptı. Soyer, seçim öncesinde verdiği sözlerin her birini hayata geçirdiklerine dikkat çekti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in “vaatlerle” ilgili değerlendirmeleri şöyle: 

İzmir de yapımı süren raylı sistem projelerinde son durum ne?

“Projelerimizin hiçbirinden sapma olmadığını söyleyebilirim. Hepsini gerçekleştiriyoruz. Bu süreçte binlerce arkadaşımın çalıştığı binamızı da taşıdık. Bütün bunu yaparken kimse bunu hissetmedi. Hizmetlerde aksama olmadı. Seçim öncesi ne vaat ettiysek hepsini tıkır tıkır yapıyoruz. İzmir tarihinin en büyük yatırımı olan ve 1 milyar 70 milyon euroluk Buca metrosu için konsorsiyum oluşturabildik. Uluslararası ihaleye çıktık. Narlıdere metrosu… Göreve geldiğimizde yüzde 12’si tamamlanmıştı, bugün yüzde 70’lerin üzerinde. Kaynak bulduk ve hiçbir şekilde aksatmadan devam ediyoruz. Aynı şekilde opera binası, yeni yatırımlarımız, açılış bekleyen çalışmalar, hepsi devam ediyor. Hedeflerimizde şaşma olmadı. Sadece İzmir’in dünya ile buluşması noktasında maalesef frene basmış olduk. Birçok noktaya doğrudan uçuş başlatmak üzereydik. Bu gibi birçok çalışmamız sekteye uğradı. Ofisler açacaktık. Dünya kenti olma hedefi noktasında bir parça geride kaldık. Erteleme diyelim. Bütün bunların hepsi olgunlaştı. Yapacağız. Uluslararası birçok proje gerçekleşecek. İzmir’in dünya kenti olması noktasındaki heyecanımızdan, yol haritamızdan sapma yok. Bütün projelerimize aynen devam ediyoruz. İzmir’in dünyaya tanıtım vizyonunda maalesef gerileme oldu.”

İzmir de yapımı süren raylı sistem projelerinde son durum ne?

CITTASLOW MÜJDESİ

Seferihisar’ın ismini Cittaslow’la (Yavaş şehir) dünyaya yayan Soyer, şimdi İzmir’in bu unvanı alması için adım atıyor. Soyer, bu konuyla ilişkin bir müjde paylaştı:

“Bizim için çok heyecan verici bir proje. 3 yıldır buna kafa yoruyoruz. Cittaslow aslında yerel kalkınma modeli. Doğayla uyum içinde, bilimi rehber edinen, tarihine sahip çıkan bir model… Nüfusu 50 bin altındaki kentler için bir sistem. 3 yıldır somut olarak uğraşmaya başladık. Türkiye’deki bu kentler ağını arttırmaya devam ettikçe niçin daha büyük şehirlerde kriterleri uygulamıyoruz diye sormaya başlamıştım. Genel başkan yardımcısı olduktan sonra, bu görevi üstendim. Metropol için çalışmaya başladım. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra çalışmalar daha da hızlandı. Metropol olarak uyulması gereken kriterler, bütünlük içeriyor. Bir de tek tek mahallelerde uyulması gerekenleri harmanladık sunduk. Cittaslow’un 12 Haziran’da genel kurulları var. Dünyanın ilk Cittaslow metropol unvanını verecekler. Biz de bunu anlatmaya başlayacağız. Bugün dünyada birçok şehir ve metropol Cittaslow olmak istiyor. Çünkü çok sağlıklı bir kent modeli… Biz dünyanın ilk Cittaslow’u olduğumuzda o kentler kriterleri bizden alacaklar. Uyup uymadıklarını da biz kontrol edeceğiz. Bu İzmir için olağanüstü bir prestij ve saygınlık”

İşte bu proje İzmir’in dünyada isminin duyulmasına imkan sunacak. 

İzmir de yapımı süren raylı sistem projelerinde son durum ne?

30 Ekim depreminin ardından tahliye edilen Büyükşehir Belediye binasının ne olacağı da merak edilen konular arasında yer alıyor. Soyer, bu konuda ner bir açıklamada bulundu:

“Binayla ilgili hasar tespiti yaptırdık. 4 blok var. Hepsiyle ilgili yapıldı. Denize bakan binayla sol tarafındaki blok orta hasarlı. Güçlendirmeyi çalışması için 50 milyon üzerinde bir bedel çıkıyor. Zaten çok kullanışsız bir bina... Ferah çalışma ortamları sağlamıyordu. Güçlendirmeyi yaptığınız zaman iyice kullanışsız hale gelecek. Psikolojik olarak arkadaşlarımızın ciddi tedirginlikleri var. Depremden önce de dile getiriliyordu. Deprem de gösterdi. Deprem anında çekilen videolar var, mermerler dökülüyor. Bu binanın artık miadını doldurduğunu düşünüyorum. Karar için çok acele etmemiz gereken, telaşa kapılmamız gereken bir durum yok. Taşındık, arkadaşlarımız güvenli yerde çalışabiliyorlar.” 

Buca metrosunun ihalesi için tüm engeller kaldırıldı!

Narlıdere Metrosu'nda geri sayım başladı! 


Geri Dön