05 / 05 / 2024

İzmir'de yollar kaymaz asfalt ile kaplandı!

İzmir'de yollar kaymaz asfalt ile kaplandı!

İzmir’de uygulanan ve fren mesafesini kısaltarak özellikle yağışlı havalarda kaymayı önleyen “çift kat harç tipi” kaymaz asfalt kazaları yarı yarıya azalttı. Peki nasıl uygulanıyor?



İzmir’de yoğun trafiğe maruz kalan kavşaklar, cilalanmış asfalt veya beton kaplamalı yollar ile kayma tehlikesi bulunan eğimli yollara kaydırmaz özellikte (çift kat harç tipi) asfalt yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin son yıllarda yaptığı çalışmalar kapsamında yaklaşık 60 kilometrelik yol “kaymaz asfalt” ile kaplandı.


İzmir Trafik Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, bu asfaltın uygulandığı yerlerde meydana gelen kazaların yüzde 50 oranında azaldığını belirterek çalışmanın kent genelinde yaygınlaştırılması dileklerini iletti.


Nasıl uygulanıyor?

Harç tipi asfalt kaplama soğuk olarak uygulanıyor ve özel bir emülsiyon ile bazalt malzeme karışımından oluşuyor. Uygulama, özel bir makine (araç ekipmanlı finişer) ile yapılıyor. Yapılan asfalt kalınlığı 1,6 cm olduğu için uygulanan bölgelerde kaldırım ile asfalt arasındaki fark fazla değişmiyor. Asfaltlama yapıldıktan sonra yol, hava koşullarına bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 1–1,5 saat içinde trafiğe açılabiliyor. Su geçirmez olan çimento karışımlı harç tipi asfaltta “dayanıklılığı artırmak için” kırma bazalt taşı kullanılıyor. Karışımın çimento bazlı olması, asfaltın sıcaktan erimesini önlüyor. Araç lastiklerini daha iyi kavrayarak sürtünmeyi azaltan bu asfalt, savrulmaya karşı direnci de artırıyor.


TOKİ Haber


Geri Dön