22 / 11 / 2024
fuzul

İzmir'deki dönüşümle çarpık kentleşmenin önü açılıyor!

İzmir'deki dönüşümle çarpık kentleşmenin önü açılıyor!

Bornova Tapu ve Kadastro eski Müdürü Ethem Gürbüz, İzmir’de gerçekleştirilen kentsel dönüşümü eleştirerek, “Sadece binalar dönüşüyor. Bina dönüşümleriyle yeni bir çarpık kentleşmenin önü açılıyor” dedi




Bornova Tapu ve Kadastro eski Müdürü Ethem Gürbüz, İzmir’de gerçekleştirilen kentsel dönüşümü eleştirerek, “Sadece binalar dönüşüyor. Bina dönüşümleriyle yeni bir çarpık kentleşmenin önü açılıyor” dedi


Yıllardır yapılamaya çalışılan ama bir türlü istenilen seviyeye ulaşmayan kentsel dönüşüme uzmanlardan eleştiri geldi.


İzmir inşaat sektörünün yarım asırlık çınarı, İzmir’deki ilk müteahhit derneğinin kurucusu Bornova Tapu ve Kadastro eski Müdürü Ethem Gürbüz, İzmir’de gerçekleştirilen kentsel dönüşümde yapılan yanlışlıklara dikkat çekerken,  İzmir  Emlak Kulübü Derneği (İZEMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün ise Kentsel Dönüşüm Yasası’nın kısıtlı olmasından dert yandı.


“SADECE BİNALAR DÖNÜŞÜYOR”


Şu anda devam eden kentsel dönüşümün başka bir çarpık kentleşmenin önünü açtığını savunan Gürbüz, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çıkarmış olduğu kanunlar artık uygulanamıyor. Mevcut kentsel dönüşüm çalışmalarını başarılı bulmuyorum. Sadece binalar dönüşüyor. Bina dönüşümleriyle yeni bir çarpık kentleşmenin önü açılıyor. Benim arzu ettiğim ada bazında bir kentsel dönüşüm. Şu anda Karabağlar Uzundere’de yürütülen kentsel dönüşüm bizim arzu ettiğimiz bir dönüşümdür. Bu dönüşüm tüm İzmir’e yayılmalıdır” dedi.


SORUN YASADA!


İzmir Emlak Kulübü Derneği (İZEMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, kentsel dönüşümdeki en büyük engelin konuyla ilgili yasadan kaynaklandığını ifade ederek, “Kentsel dönüşüm yasası ilk çıktığında amir bir yasa olarak çıktı. Kimi yasaların üstündeydi. Daha sonra budana budana, düzeltile düzeltile bu yasa kuşa döndü. Açıkçası kentsel dönüşüm yasası felç geçirdi. Bir şehrin değişmesi ve yenilenmesiyle ilgili etkin gücünü kaybetmiş durumda. Yap-sat mantığıyla, bireysel yatırımlarla afet riski taşıyan binaların düzenlenmesi hiç mümkün değildir. Bu yasayla aradan yüz yıl geçse de kentsel dönüşümün tamamlanması mümkün değildir. Yaptırım gücü olmayan bir yasa ile insanların eski ve afet riski taşıyan binaları dahi yıkılıp yaptırılamaz. Kentsel dönüşüm uzlaşı kültürüyle götürülemez. Konuyla ilgili kurumların ortak bir çalışmasıyla belli noktalara, belli bir tebliğ sürecinde, lokal üretimlerle, uydu şehirlerle, onları taşıyarak yıkılma kararı verilmedikçe kentsel dönüşüm neticeye ulaşamaz” dedi.


BELEDİYE SEÇİM KAYBETME PAHASINA BU İŞE GİRMELİ


Kentsel dönüşümde eski binayı yıkıp yerine yeni bina yaparak milleti kandırdıklarını ifade eden Akgün, bunun kentsel dönüşüm değil, bir binanın yıkılıp yeniden yapılması olduğunu söyledi. Akgün, “Binalar afet riski taşıyan yasaya uygun yapılmaktadır. Ama kentsel dönüşüm yasasının getirdiği ekonomik avantajlardan faydalanıyorlar. Böyle olunca milletin kentsel dönüşüm demesi hoşuna gidiyor. O yasalardaki imkanlar kaldırılsa kimse kentsel dönüşüm demeyecek çünkü yapılan kentsel dönüşüm değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi de kentsel dönüşümle ilgili göstermelik adımlar atıyorlar. Net bir şekilde tavırlarını ortaya koyarak, ‘Gerekirse ben bir daha seçilmeyeceğim ama bu kent dönüşecek’ mantığıyla hareket etmemektedirler” diye konuştu.  


İlk Ses


Geri Dön