29 / 04 / 2024

İzmir'deki gökdelenin inşaatı yargı kararına rağmen sürüyor!

İzmir'deki gökdelenin inşaatı yargı kararına rağmen sürüyor!

İzmir’de inşa edilmek istenen 135 metre yüksekliğindeki gökdelen projesi hakkındaki imar planı mahkeme tarafından iptal edilmişti. Şehir Plancıları Odası ile Mimarlar Odası, yargı kararına rağmen inşaat çalışmalarının devam ettiğini belirterek, projeden vazgeçilmesi için çağrı yaptı.



Ahmet Nazif Zorlu'ya ait Zorlu Holding'in İzmir'in gözde merkezlerinden Pasaport'ta hayata geçirmek istediği ve belediyeden ruhsat aldığı 135 metre yüksekliğindeki gökdelen projesine karşı Şehir Plancıları Odası  İzmir  Şubesi dava açmıştı. Sözcü'den Gökmen Ulu'nun haberine göre bilirkişi raporunda ruhsatın hukuka aykırı olduğu kaydedilirken mahkeme de 13 Temmuz 2023 tarihli kararıyla yapı ve tadilat ruhsatlarının dayanağı olan imar planını iptal etti.

Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre yargı kararına rağmen gökdelen yapılmak istenen inşaat ile ilgili olarak plan ve proje çalışmalarının sürmesine meslek odaları da tepki verdi. Paylaşılan bilgilere göre Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası İzmir Şubeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Konak Belediyesi'ne sorumluluklarını yerine getirmek amacıyla harekete geçme çağrısı yaptı.

İzmir deki gökdelenin inşaatı yargı kararına rağmen sürüyor!


“İNŞAAT FAALİYETLERİ DURDURULMALI”

Mimarlar Odası'nın yazılı açıklamasında: Kamuoyunda Zorlu Gökdeleni şeklinde bilinen, Konak İlçesi, Akdeniz Mahallesi, 7491 ada, 1 parsel sayılı gayrimenkul için düzenlenen yapı ruhsatı ve tadilat ruhsatı ile ruhsatın dayanağı olan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebi ile Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından 2021'de dava açıldı.  Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgiye göre söz konusu mahkeme kararında ruhsata dönük bir içerik değerlendirmesi yapılmamış fakat bilirkişi heyeti tarafından ruhsatın hukuka aykırı olduğu belirtildi.

Söz konusu bu durumda, dayanağı iptal edilmiş olan yapı ruhsatı hükümsüz kaldığı için, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi tarafından acilen olarak harekete geçilmesi gerekir. Söz konusu parselde hızla yerinde bir tespit yapılmalı, başlamış inşaat faaliyetleri durdurulmalı ve süreç halk ile şeffaf bir şekilde paylaşılması gerekiyor.


ŞİRKET VE BELEDİYELER MAHKEME KARARINA UYMAZSA...

Yetkili idareler tarafından daha önce kamuoyuna yapılmış olan söz konusu açıklamaların arkasında durularak, alanda hukuka aykırı bir işlem yapılmaması sağlanmalı, kamuoyu ve meslek odalarının karşı çıkışlarına rağmen kamu yararını gözetmeyen bir biçimde yapımı diretilen projeden vazgeçilmesi gerekiyor.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi olarak söz konusu bu sürecin takipçisi olacağımızı ve mahkeme kararının gerektirdiği işlemlerin yapılmadığının tespit edilmesi halinde yasal yollara başvuracağımızı kamuoyuna saygı ve kararlılıkla duyururuz.

TOKİ Şanlıurfa Eyyübiye kuraları çekiliyor! 992 konut sahibini buluyor!

Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi'nde 2019'dan beri daire teslim edilmiyor! Projede usulsüzlük mü var? 

Yaşar Gayrimenkul şube sayısını artırmayı hedefliyor


Geri Dön