23 / 12 / 2024

İzmir'deki Karbeyaz Çimento fabrikasının ÇED başvurusuna ret!

İzmir'deki Karbeyaz Çimento fabrikasının ÇED başvurusuna ret!

İzmir Bergama'da bir çimento fabrikasıyla 11 ayrı taş ocağı kurmak isteyen Karbeyaz Çimento'nun ÇED başvurusu Çevre ve Şehircilik Bakanlığından geri döndü. Proje alanının Uluslararası sözleşmeler açısından da değerlendirilmesi istendi.



Bir çimento fabrikası ile 11 ayrı taş ocağı kurmak isteyen Karbeyaz Çimento Madenciliğin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirilmesi) başvurusu, Bergama Belediyesi’nin itirazı sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığından geri döndü.


HALK İSYAN ETMİŞTİ


İzmir Bergama’nın zeytin cenneti Zeytindağ Mahallesi’ne 1 çimento fabrikası ile 11 ayrı taş ocağı kurmak isteyenler Çevre Bakanlığı’nın kapısını çalmış, yöre halkı ayağa kalkmıştı. Geçimini ağırlıklı olarak tarımdan, özellikle de zeytin üreticiliğinden sağlayan yöre halkı kaygılarını ve tepkilerini SÖZCÜ’ye anlatmıştı. Yapılmak istenen fabrika ve taş ocaklarının 5 bin nüfuslu Zeytindağ ile köylerdeki yerleşim birimlerine çok yakın bir noktada olduğunu belirten vatandaşlar, “Burası, zeytin ağaçları ile dolu önemli bir tarım bölgesi. Zeytindağ’ın zeytinyağları uluslararası ödüllere ve üne de sahip. Çimento fabrikasının bacasından çıkacak duman ve taş ocaklarının tozları tarımsal üretimi olumsuz etkileyecek. Sadece tarımı değil, halk sağlığını da tehlikeye atacak. Zeytindağ beton dağ olmasın” diye isyanını dile getirmişti.


BELEDİYE 9 SAYFALIK RAPORLA KARŞI ÇIKTI



Şehir merkezine 3 kilometre mesafede yapılmak istenilen çimento fabrikası ve bu tesise ham madde sağlamak için açılması planlanan 11 ayrı taş ocağına ilişkin 15 Mayıs 2014′te halkın katılımı toplantısı yapılmış ve bakanlığa sunulmuştu. 9 Eylül 2015 tarihinde ise Birinci İDK toplantısı gerçekleştirildi. Bergama Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Gönenç, hazırlanan ÇED dosyasına karşı 9 sayfalık rapor hazırlattı. Raporda, izin verilen tesisler hakkında jeolojik etüt raporu bulunmadığı, dere yataklarına hafriyat atılmayacağına dair bilgi verilmediği, ÇED toplantısında halkın proje hakkındaki görüşlerinin yer almadığı gibi bilgilere yer verildi. Raporda buraya neden bu tesisin kurulamayacağı konusunda ayrıca, fabrika alanında zeytin (delice) ağaçlarının olduğu belirtilerek, yönetmeliğe göre 3 kilometre sınırının ihlal edildiği belirtildi. Proje alanının Uluslararası sözleşmeler açısından da değerlendirilmesi istendi.


BAKANLIK ÇED SÜRECİNİ DURDURDU


Yapılan başvuru ve Bergama Belediyesi’nce hazırlanan raporlar sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirilmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü kararını, “ÇED yönetmeliğinin 12’inci maddesi (6) bendi gereği ÇED süreci durdurulmuştur” diyerek açıkladı. Açıklanan kararda, ‘İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanları tarafından yapılan incelemede, söz konusu alanın çevresinde 3 kilometre mesafe içinde yoğun olarak zeytin tarımı yapılan araziler bulunduğu, bu nedenle söz konusu tesisin kurulmasının 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkındaki Kanunun 20’inci maddesi açısından uygun bulunmadığı’ kaydedildi.



TARIM ALANI “TARIM DIŞI” GÖSTERİLMİŞ


Bergama Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Gönenç, “Bizler her zaman tarıma, halk sağlığına zarar verecek, çocuklarımıza bırakacağımız temiz yaşam alanlarını riske sokacak girişimlere karşıyız. Bu proje insan sağlığına büyük zarar verecek, dere ve yeraltı sularını da kirletecek bir projeydi. Dünyaca ünlü zeytinciliğimize darbe vuracaktı. Hazırlanan ÇED raporuna baktığımızda ise burada Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün görüşlerine yer verilmemiş. Resmi olmayan verilere dayanılarak bu sahalar tarım dışı alan olarak gösterilmiştir. En önemlisi ise raporda halkın proje ile ilgili görüş ve önerileri yer almamış” dedi. ÇED raporunu inceledikten sonra belediye olarak değerlendirme dosyası hazırlayıp bakanlığa sunduklarını belirten Başkan Gönenç; “Halkımızın sağlığını, doğamızı, tarımsal üretimimizi, geleceğimizi karartacak ve riske atacak girişimlere asla müsaade etmeyiz, etmemeliyiz” dedi.


Sözcü


Geri Dön