16 / 05 / 2024

İzmir'deki o fayın deprem potansiyeli araştırılıyor: 24 kilometre uzunluğundaki fay 7'ye varan deprem üretebilir! 

İzmir'deki o fayın deprem potansiyeli araştırılıyor: 24 kilometre uzunluğundaki fay 7'ye varan deprem üretebilir! 

DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, eski deprem izi ve sarsıntı potansiyelini araştırmak için hendek kazdıkları İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki fayın 7 büyüklüğüne varan deprem üretebileceğinin altını çizdi. İşte ayrıntılar...



Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak ise Kemalpaşa Fayı'nın aktif olduğuna ilişkin izler gördüklerinin altını çizdi. 

Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, fayın, Kemalpaşa yerleşim alanının altından geçtiğini belirtti ve bölgede çok hızlı bir yapılaşma ve organize sanayi bölgesi olduğunu dile getirdi. 

Fayın uzun süredir sismik anlamda sessiz olduğuna da vurgu yapan Çağlar Özkaymak, "Gelecek yıllarda deprem üretme potansiyeli olan bir fay. Bu fayı önemsiyoruz. Bu projenin sonuçları bölgede yapılacak il afet risk azaltma çalışmaları için veriler üretecek. Şu an örnekleri topluyoruz. Sonuçları önümüzdeki yıl netleşecek" dedi ve deprem zararlarını en aza indirebilmek için en önemli şeyin yer seçimi olduğunu söyledi. 

Özkaymak, konuya ilişkin açıklamasını "Çalışmaların sonunda bu fayın deprem üretme potansiyeli yüksek çıkacak olursa deprem riski anlamında mutlaka gerekli önlemlerin alınması gerekecek" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Projede, Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve Prof. Dr. Çağlar Özkaymak'ın yanı sıra Sivas Cumhuriyet Üniversitesinden Doç. Dr. Fikret Koçbulut, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Çukurova Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Yüksel ile DEÜ'den araştırma görevlisi Dr. Mustafa Softa görev yapıyor. 

Uzmanlardan  Adana  depremi açıklaması! Beklenen bir deprem miydi? Daha büyük deprem olacak mı? Son dakika!

Son dakika! Adana'da 5.5 büyüklüğünde deprem! Çevre illerde de hissedildi!

İnşaat, hizmet ve perakende sektörlerinde güven düştü!


Geri Dön