18 / 05 / 2024

İzmir'e 4,1 milyar liralık çevre yatırımı yapıldı!

İzmir'e 4,1 milyar liralık çevre yatırımı yapıldı!

Proje ve yatırımlarında “çevre” faktörüne azami özen gösteren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 10 yılda yerel yönetimlere örnek çok önemli yatırımlara imza attı. Bunlardan en önemlisi, çevre yerleşimlerde ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri oldu...




Gediz, Nif, Bakırçay ve K.Menderes'e izmir'den kirlilik akışını önleyen  İzmir  Büyükşehir, Türkiye'nin en büyük Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'nden kent ormanı haline getirdiği moloz döküm yerlerine kadar pek çok hamlesiyle örnek oldu İzmir Büyükşehir Belediyesi, 10 yılda yerel yönetimlere örnek çok önemli yatırımlara imza attı. Bunlardan en önemlisi, çevre yerleşimlerde ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri kurularak Gediz, Nif, Bakırçay ve Küçük Menderes'e kirlilik akışının önüne geçilmesi oldu. Bu yerleşimlerde içme suyu ve kanal hatları baştan sona yenilenerek sağlıklı bir alt yapıya kavuşturuldu. 


RAYLI SİSTEM

 Egzoz saliminim büyük ölçüde azaltacak raylı sistem hatlan devreye girdi. Çevreci yeşil motora sahip yeni otobüsler, vapurlar alındı. Avrupa'nın en büyük Doğal Yaşam Parkı hizmete alınırken, Inciraltı ve Çiğli'do kent ormanları oluşturuldu. Kadifekale kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılan yapıların ardından çıkan 42 hektarlık alanda ağaç dikimi gerçekleştirildi. Organik tarım çalışmalarına ağırlık verilirken Kuş Cennetinin korunması için de bir dizi önlem alındı. Türkiye'de ilk kez uygulanan bir projeyle, Belkahve'deki taş ocakları taşınarak temizlenen alana 45 bin ağaç dikildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yatırım ve projeleri gerçekleştirirken gelecek kuşaklara yaşanabilir bir çevre bırakmayı birinci öncelik olarak gördüklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin son 10 yıl içinde gerçekleştirdiği çevre yatırımlarının toplamı 4 milyar 120 milyon lira oldu. Körfez'in su kalitesi, düzenli takip edilen su numuneleri ile izlenmeye alındı. Yüzülebilir bir Körfez içiıı, karasallaşan alanda dip taraması yapmak ve su sirkülasyonu sağlamak üzere yeni kanal açmak için çalışmalar sürüyor. Bu amaçla denin temizlik için 2 gemi alındı. 

Ayrıca Tuzla'da yaptırılan deniz süpürgesi suya indi. Temizlenme süreci sudaki oksijen oranını arürmca, sualtının eski sakinleri de evlerine döndü. Deniz altındaki yaşamı tespit amacıyla çekilen sualtı fotoğraflarında çok sayıda denizyıldızı, denizatı, karides ve balıkların görünmesi İzmirlilerin de yüzünü güldürdü. 


ARITMADA LİDER KENT

2008 - 2013 yılları arasında 872 bin 500 kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede biri biyolojik, 10'u ileri biyolojik olmak üzere 11 arıtma tesisi hizmete alındı; bu arıtmalar için 85.5 milyon liralık yatırım yapıldı. Nif, Küçük Menderes, Gediz nehirleri ile Yarımada kirlilikten kurtuldu. Önümüzdeki süreçte Yeni Foça, Türkçü, Selçuk, Hasköv (Bayındır), Kınık, Kiraz, Beydağ, Dikili, Tire, Karaburun ve Mordoğan'a atık su arıtma tesisleri kurulacak. "Yüzülebilir Körfez" hedefiyle "Büyük Körfez Projesi" kapsamında 10 milyon liralık kazıcı-emici ve destek tipi olmak üzere 2 yeni gemi İzmir Körfezinde hizmet vermeye başladı. Karaburun, Foça, Konak ve Güzelbahçe kıyılarına "otomatik meteorolojik ölçüm istasyonları" ile deniz tabanına "akıntı ölçüm cihazları" yerleştirildi. 

Türkiye'nin en önemli çevre yatırımlarından biri olan Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi hizmete girdi. Tesis için 70 milyon harcandı. 


ÇEVRECİ ULAŞIM

 Egzoz gazı salınımlanm minimum düzeye indirecek 80 kilometrelik Aliağa-Menderes Banliyö Hattı devreye girdi. TCDD işbirliğinde gerçekleştirilen bu dev proje için 665 milyon TL.'lik yatırım yapıldı. Hattın Torbalı'ya kadar (30 kilometre) uzatılması için çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. Çevreci yeşil motora sahip 1372 yeni otobüsle filonun yaş ortalaması 5'e düştü. 520 milyon liralık yatırım yapıldı. Konak ve Karşıyaka hatlarında çalışacak çevreci ulaşım sistemi tramvay için uygulama projeleri yapılarak yapım ihalesi sonlandınldı. 

Önümüzdeki günlerde çalışmalar başlayacak. Yatırım maliyeti ise 391 milyon 810 bin TL. 2.25 kilometrelik Ege Üniversitesi-EVKA 3 metro hattı 90 milyon liralık yatırımla hizmete alındı. Hatay, Izmirspor ve Göztepe istasyonları açılarak hizmet ağı genişletildi. Üçvol - Üçkuyular Fahrettin Altay arası metro hattı ise tamamlanma aşamasında. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, genişleyecek metro sisteminde kullanılmak üzere 79 milyon 220 bin TL.'lik yatırımla 32 adet yeni metro çekeri satın aldı. 


Günboyu




Geri Dön