İzmir’e yeni bir kent ormanı daha kuruluyor!
Moloz dökümüne kapanan Gaziemir Evka-7 mevkiindeki 24 dönümlük taş ocağını dolduran İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de üzerinde yepyeni bir kent ormanı kuruyor
Alana ilk ağacı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziemir Gençlik Merkezi öğrencileri ve Gaziemirli vatandaşlarla ile birlikte dikti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, moloz ve inşaat atıklarının çevreye zarar vermeden depolandığı Gaziemir Evka-7 moloz döküm sahasında kent ormanı oluşturuyor. İZBETON tarafından 2010 yılından bu yana işletilen ve geçtiğimiz yıl kapasitesini doldurarak moloz dökümüne kapanan 24 dönümlük taş ocağının üzerine 1550 fıstıkçamı ve servi ağacı dikimine başlandı. Ağaçlandırma çalışmalarını, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katıldığı bir törenle start verildi. Törene Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak ve Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’la birlikte Gaziemirli vatandaşlar ve gençlik merkezi öğrencileri de katıldı.
Türkiye’nin en pahalı kent ormanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 9 senelik görev süresi içerisinde en çok yatırımı çevreye yaptıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye’de ilk defa bir taş ocağının Orman Bakanlığı’ndan moloz dökmek üzere ihaleyle alındıktan ve döküm işlemi bittikten sonra ağaçlandırılacağını söyledi. Taş ocağı ve maden ruhsatlarında alanların rehabilite edilerek orman yapılması konusundaki anlaşmayı ilk defa Gaziemir’de uyguladıklarını dile getiren Başkan Kocaoğlu, bu bölgedeki başka bir alanı daha rehabilite etmek için Orman Bakanlığı’na müracaat ettiklerini açıkladı.
Kent içinde gerçekleştirdikleri ağaçlandırma çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Kocaoğlu, “Efsane Başkanımız Behçet Uz tarafından yangın yerinden yaratılan 440 dönümlük fuar alanımız dışında, 70 senedir bu büyüklükte ağaçlandırma çalışması kent içinde yapılmamıştı. Biz göreve başlar başlamaz 2005 – 2006 yılında İnciraltı’nı kurtararak 1250 dönümlük kent ormanı yarattık. Yani fuarın 3 misli. Yelki tepesinde 500 dönümlük kent ormanı yaptık. Türkiye Cumhuriyeti’nin en pahalı ormanını, İzmir doruğunda 435 dönümlük alanda Kadifekale’de oluşturuyoruz. 250 milyon liralık kamulaştırma masrafı ile hayata geçiriyoruz. Yeni açtığımız arterlerde, bulvarlarda yeşillendirme çalışması yapıyoruz. Smyrna Meydanı’dan çevre yoluna kadar olan Bayraklı bölgesinde 35 metre genişliğindeki yolu bitirdik, ağaçlandırma çalışması yaptık. Şimdi de kentin kalbinde Yeşildere’den Otogar’a giden ‘uçan yol’ dediğimiz yolu da bitirdiğimizde ağaçlandırma yapacağız” diye konuştu.
Batı Anadolu Çimento’ya özel teşekkür
Türkiye’de ilk defa taş ocaklarının rehabilitasyonu için 5 yıl önce yola çıktıklarını ve Belkahve’de projeye başladıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buradaki tesislerin sahipleri ile masaya oturduk. Taş kırılan yerlerin hepsine ağaç diktik. Ağaçlar büyüdü. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokrasinin iradesiyle gerçekleşen bu projede Batı Anadolu Çimento ve Tufan Ünal Bey’e çok teşekkür ediyorum. Ağaçların dikilmesinde, taşınmasında ve büyümesinde büyük emekleri var. Çimentaş ve Dere madenciliğin olduğu dağın güneyinde rehabilitasyon için adım atıyorduk ki, taş ocaklarının ruhsatı İl Özel İdaresi’ne verildi. Ama biz burada görevimiz bitti diye durmadık. Şimdi de moloz dökümü işlemi biten taş ocağı alanlarımızı rehabilite ediyoruz. Çok yakında Gökdere’de bulunan 210 dönümlük moloz döküm alanınını da doldurup orada bir kent ormanı daha oluşturacağız. Kent içinde moloz döküm alanlarından piknik alanları ve kent ormanları yaratarak kentin havasını temizlemeye devam edeceğiz.” Çöplerin taş ocaklarına gömülmesi ile ilgili senaryolar üretildiğine de dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını belirterek, “Çevre konusunda 9 senedir yaptığımız yatırımlar Türkiye’de hiçbir kentle, bölgeyle kıyaslanmayacak düzeyde. Avrupa standartlarını yakaladık, geçiyoruz 9 senedir yatırımlarımızın büyük bir bölümünü altyapıya, toprağın altına, çevreye, geleceğe, insana sağlığına ve sürdürülebilirliğe yaptık. Şimdi onları toparladık. Bir tek çöp konumuz var. Onu da halledeceğiz. Çevre yatırımlarımızı ve ağaçlandırma çalışmalarını sürdüreceğiz” dedi.
Gaziemir’de bir ilk yaşanıyor
Gaziemir ve İzmir’in ilklerinden birinin yaşandığını söyleyen Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol ise taş ocağı olan bir alanın üzerine bitkiler serildiğini ve şimdi ağaç dikildiğine dikkat çekti. Taş ocakları nedeniyle vatandaşların çamaşırlarını bile balkona asamadığını söyleyen Şenol, bu bölgenin kurtarıldığı için çok mutlu olduklarını söyledi. Konuşmaların ardından Başkan Kocaoğlu, törene katılan vatandaşlar ve gençlerle ağaç dikti.
18 Şubat 2010 tarihinde faaliyetine başlayan ve 14 Şubat 2011 tarihinde dolum işi sonlandırılan Gaziemir Evka-7’deki sahaya 24 bin metreküp bitkisel nitelikli toprak serilerek ağaçlandırmaya hazır hale getirildi. Alan, ağaçlandırma çalışmaları tamamlandıktan sonra İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne iade edilecek.
3 sahada moloz dökümü devam ediyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in genişleyen sınırlarına ve artan nüfusuna paralel olarak 2009 yılında Buca Kırıklar Köyü’nde 455 bin metreküp, Bornova Gökdere Köyü’nde 2 milyon 481 bin metreküp, Yelki mevkiinde 1 milyon 156 bin metreküp ve 2010 yılında Gaziemir Evka – 7’de 575 bin 868 metreküp kapasiteli 4 sahayı “Hafriyat Toprağı ve İnşaat/Yıkıntı Atıkları Depolama Tesisi” olarak kente kazandırmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZBETON şirketi tarafından işletilen yasal moloz döküm alanlarında moloz ve inşaat atıkları depolanarak çevreye zarar vermeden ve kirlilik oluşturmadan bertaraf ediliyor. Amaç, çevreye verdiği zararın yanında yarattığı görüntü kirliliği nedeniyle ciddi sıkıntılar yaratan hafriyat, inşaat ve yıkıntı atıklarının, yasal tesislere yönlendirilerek kaçak dökümlerin önüne geçmek, hem de tahrip olan ormanlık alanları yeniden orman niteliğine kavuşturmak. 2012 yılında geçerli olan bertaraf ücret tarifesi ise küçük araçlar ve kamyonetler için 10, tek dingilli kamyonlar 15, çift dingilli kamyonlar 30, üç dingilli kamyonlar 35 ve dört dingilli büyük TIR’lar için araç başına 50 TL.
İzmir Büyükşehir Belediyesi