22 / 12 / 2024

İzmir'in deprem master planı güncellenmeli!

İzmir'in deprem master planı güncellenmeli!

Doğal Afetlerde Kadınlar Çalıştayı'nda İzmir'in afet planı ile ilgili üç önemli adım için değerlendirmeler yapıldı. İzmir Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu, 18 yıl önce hazırlanan İzmir'in deprem master planının bir an önce güncellenmesi çağrısında bulundu.



Doğal Afetlerde Kadınlar Çalıştayı'nda İzmir'in afet planı ile ilgili üç önemli adım için değerlendirmeler yapılırken, 18 yıl önce hazırlanan İzmir'in deprem master planının bir an önce güncellenmesi çağrısında bulunuldu.  İzmir  Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu, "18 yıl önce hazırlanan senaryoya göre, olası bir depremde 95 bin 376 ağır hasarlı binanın, 325 bin orta hasarlı binanın ve 283 bin hafif hasarlı binanın olacağı senaryo içerisinde yer alıyordu. Böylesi bir depremde en az 19 bin 538 kaybın olacağı yine bu senaryonun içinde ifade edilmişti" dedi.


İzmir Kent Konseyi, kamu kurumları, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin katılımı ile İsmet İnönü Sanat Merkezinde Doğal Afetlerde Kadınlar Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda İzmir'in afet planı ile ilgili afet yönetim merkezleri arasındaki koordinasyonun sağlanması, acil eylem planının en kısa süre içerisinde güncellenmesi ve toplumsal cinsiyete duyarlı afet programının gerçekleşmesini kapsayan üç adım masaya yatırıldı.


"Aradan 18 yıl geçti"

Çalıştayda konuşan İzmir Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu, 1999 yılında İzmir için deprem master planının hazırlandığını belirterek, "Aradan 18 yıl geçti. 18 yılda kentle ilgili gerçekler değişti. Bunun sonucunda da mevcut master planının su götürmez, yeterli konumda bulunamaz olduğunu görmek üzereyiz. Çalıştaydan çıkacak sonuçların, özellikle raporlanarak ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacağını ifade etmek istiyorum. Devamında, çalışma gruplarımızla bu süreçleri takip edeceğiz. 99 yılında hazırlanmış olan deprem master planının acilen güncellenmesi gerektiğini söylüyoruz. İzmir için güvenli alanların yerleşime açılmasını ve 4,5 milyon vatandaşımızın daha güvenli bir kentte yaşamasının sağlanması için gerekli girişimlerde bulunulması gerektiğini belirtiyoruz" açıklamasında bulundu.


13 aktif fay hattı var

Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura tarafından 1999 yılında deprem master planı çıkarıldığını hatırlatan Gruşçu, "Orada hazırlanan bir senaryo vardı. Özellikle 11 merkez ilçemizde gerçekleşecek olası bir deprem ortamında yaşanabilecek bir senaryodan bahsediliyordu. Bu senaryoya göre 195 bin 376 ağır hasarlı binanın, 325 bin orta hasarlı ve 283 bin hafif hasarlı binanın olacağı senaryo içerisinde yer alıyordu. Böylesi bir depremde en az 19 bin 538 kaybın olacağı yine bu senaryonun içinde ifade edilmişti.


Rakamlar çok çarpıcı ama daha çarpıcı olan kentin gitgide büyüyen nüfus ölçüsü. Nüfus gitgide artıyor, yerleşim alanları yenileniyor ve bu yerleşim alanları içinde yaşayan insanların deprem senaryosu ile birlikte daha güvenli bir kentte yaşamaya ihtiyacı var. Sadece deprem değil, doğal afetlerin konusunu oluşturan tüm disiplinleri kapsayan çok önemli bir konudan bahsediyor aslında. İzmir, 4,5 milyon nüfusa dayanmış bir kent. 4,5 milyonluk bir kentte, şu anda 13 aktif fay hattı var. Bu fay hatlarına yönelik olmak üzere gerek yerel yönetimlerin, gerek valiliğin, gerekse ilgili meslek odalarımızın yaptığı çalışmaları gözden geçirmek ve hazırlanan çalışmaların aktif şekilde gerçekleşmesini sağlamak için baskı oluşturmamız gerekiyor. Bunun en önemli yollarından birisi ise kent konseylerinin bu sürecin içinde olmasıdır" diye konuştu.


"Canımız yanıyor, çözüm için biz daha çok viyaklıyoruz"

İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi bünyesinde arama kurtarma ekibinin kurulmasını planladıklarını belirten Meclis Başkanı Kızbes Aydın ise "Doğal afetlerde en çok etkilenen kadınlardır. Yine doğal afetlerde en çok koşturan, çalışan kadınlardır. Çünkü canı yanan viyaklar. Doğal afetlerde, savaşlarda en çok canı yanan kadınlar olduğu için bu tür toplumsal sorunlara çözüm getirmek de yine kadınlara düşüyor. Canımız yanıyor, çözüm için biz daha çok viyaklıyoruz. Bizler İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak çeşitli çalışma grupları kurduk. Kadınların katılmadığı her şey eksiktir. Doğal Afetlerde Kadın Çalışma Grubumuz, hakikaten afet. Atom karınca mı desem, bal yapan arılar mı desem" ifadelerini kullandı.


En az bin kadına ulaşılacak

Çalıştayın moderatörü Hülya Bilgen de şöyle konuştu: 

"Bizler, kadın farkındalığını oluşturmak, afetten önce bilinçlendirmek, afet öncesinde de sonrasında da ne yapacağının bilinmesi için yola çıktık. En az bin kadına ulaşalım istiyoruz. 10 metropol ilçede 35 mahallede 245 kişilik gruplar kurmak için yola çıktık. Bunun için yılda en az 5 eğitim yapıyoruz."


Yeni Asır


Geri Dön