İzmirli depremzedelerin kredi ve kira yardımı mağduriyeti!
İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan ve 118 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan sarsıntı sebebiyle binlerce vatandaş 7.5 aydır verilen sözlerin tutulmamasından mağdur olduklarını belirtti.
İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan ve 118 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan sarsıntı sebebiyle binlerce vatandaş 7.5 aydır verilen sözlerin tutulmamasından mağdur olduklarını belirtti.
Cumhuriyet Gazetesi'nden Mehmet İnmez'in haberine göre; depremzedeler konteynırlarda yaşamlarını sürdürürken bazı depremzedeler kredilerin yüksek faizli ve kısa vadeli olması sebebiyle kredi alamadı ve yıkılmış olan konutlarını yapamadı.
Evlerinin metrekareleri azaltılan, hırsızların eşyalarını çaldığı, kira ve eşya parası alamayan deprem mağdurları 7.5 aydır yalnız olmalarına tepkiliydi. İzmir'deki depremin mağdurları yaşadıklarını anlattı.
KREDİ MAĞDURİYETİ
Binlerce depremzedeye yeterli desteğin sağlanmadığını dile getiren İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, bankaların verdiği faizli krediyi 10 sene değil 20 seneye kadar uzatması gerektiğine dikkat çekti. Özkan, konuya ilişkin şunları söyledi:
“Depremin ardından aylar geçti. Devlet, ‘Evini yık, güçlendir veya kentsel dönüşümle yap’ teklifinde bulunuyor. ‘Sana da düşük faizli 10 yıl vadeli kredi imkânı veriyorum’ diyor. Yeniden ev yapmanın bedeli en az 400 bin TL. Bankalar, düşük faizle kentsel dönüşüm kredisi olarak 200 bin lira veriyor. Para yetmediği için 100 bin TL de konut kredisi çektiğiniz zaman bunun aylık ödemesi 5 bin 200 TL’yi buluyor. Depremzede bu parayı nasıl ödeyecek. Taksitleri ödendi, peki nasıl geçinecek? Şuan kredi alarak evini yapan bir tane depremzede yok. Devlet şimdi yanımızda olmayacak da ne zaman olacak?” dedi.
Eşi ve kızı ile konyetnırda yaşayan ve eşya yardımı almadığını belirten Nevzat Kaya, “Ailem ile birlikte kiracı olarak oturduğum ev ağır hasarlı olarak belirlendi. Eşyaları almamıza dahi izin vermediler. Yardım yapacağız dediler ama yardım yapılmadı.”
Kaya, "Bize verdikleri 1 saatlik sürede özel eşyalarımızı zor aldık. 7.5 ay geçti ama bize 30 bin TL değil, 5 bin TL taşınma parası verdiler. Neden eksik dediğimiz zaman “1 saat süre verdik eşyalarınızı alsaydınız” diyerek alay ettiler. Eşya alamadığımız ve düzen kuracak para bulamadığımız için konteynır kentte yaşıyoruz. Hak sahiplerine ev yapılıyor. Düşük faizle kredi veriliyor. Bizler de mağduruz, deprem psikolojisi yaşadık. Konteynırda yaşamaktan bıktık" diye konuştu.
KİRA YARDIMI YETERSİZ
8 kat yüksekliğindeki yapıdan çıkan emekli polis Erdoğan Dalkılıç, “Ağır hasarlı evimden eşyalarımızı alamıyoruz. Binamız yıkılmadı ama içeri de giremiyoruz. Bütün anılarımız orada kaldı. Binamız yıkılmadığı için inşaat yapamıyoruz. Bina yıkılsın inşaat yapalım evimize taşınalım. Devlet bin TL kira yardımı yapıyor ama benim kiram 3 bin TL. Eşimle birlikte emekliyiz. 3 bin 500 TL maaş alıp 3 bin TL kira ödüyoruz. Nasıl geçineceğiz. Kira yardımı 4 ay sonra bitecek o zaman ne yapacağız. Devlet bizim mağduriyetimizi çözsün” diye konuştu.
Binaları hasar gören depremzedelere Doğal Afet Sigorta Fonu'ndan (DASK) gerekli ödemelerin yapılmadığı ileri sürüldü. Yücel Yılmaz Apartmanı'nda yaşayan bir sakin Türkan Değirmencioğlu, “DASK’tan 170 bin TL’lik deprem sigortam var. Bunun yanı sıra bir de 130 bin TL’lik konut sigortam var. 300 bin TL gibi bir rakam almam gerekirken bina depremde değil de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yıktığı için para ödenmedi. DASK yalnızca 13 bin 295 TL tadilat ve boya badana parası yatırdı. Yıkılmış binaya tadilat parası teklif edildi. Benim gibi 34 daire yıkılmış binaya tadilat parası aldı. DASK ödeme yapmadığı için konut kredisi de zararımı karşılamadı. Hem deprem hem DASK bizi mağdur etti. 15 yıldır DASK ve özel konut sigortası yaptırdık. DASK hayatta bir kez lazım olur. Bize de lazım oldu ama bu sefer DASK ortada yok. Yanlıştan geri dönmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
İzmir Bayraklı'da kentsel dönüşüm için uygun kredi imkanı!