10 / 10 / 2024

İzmirliler kente yapılacak stadı dört gözle bekliyor!

İzmirliler kente yapılacak stadı dört gözle bekliyor!

Türkiye'nin 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ev sahipliğini bir oy farkla Fransa'ya kaptırması, İzmir'de yapılması planlanan 40 bin kişilik stat projesinin de askıya alınmasına neden oldu....  




Türkiye'nin 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ev sahipliğini bir oy farkla Fransa'ya kaptırması, İzmir'de yapılması planlanan 40 bin kişilik stat projesinin de askıya alınmasına neden oldu. İzmirliler, kente yakışacak örnek bir tesisin hizmete gireceği günü dört gözle bekliyor.


İSTANBUL'dan Kayseri'ye, Antalya'dan Rize'ye, Trabzon'dan Bursa'ya Türkiye'nin dört bir yanında stat konusunda somut adımlar atılırken, İzmirliler emektar Atatürk Stadı ve Alsancak Stadı'yla yetinmek zorunda kalıyor. Karşıyaka Örnekköy'de yapılması planlanan stat konusunda Futbol Federasyonu, Büyükşehir Belediyesi, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü üçgenindeki görüş ayrılıkları yüzünden sürekli zaman kaybedilmesi herkesi üzüyor.

Diğer kentlerin gölgesinde kaldı
2010 Dünya Basketbol Şampiyonası, 2009 Avrupa Voleybol Şampiyonası, 2005 Dünya Üniversiteler Yaz Spor Oyunları, 1971 Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapan İzmir, Türkiye'de düzenlenmesi kesinleşen 2013 20 Yaş Altı Dünya Kupası'yla talip olduğumuz 2020 Avrupa Futbol Şampiyonasında diğer kentlerin gölgesinde kalmak istemiyor.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun, 2013 20 Yaş Altı Dünya Kupası öncesi FİFA'ya sunduğu 10 il arasında ismi bulunan İzmir, Buca Arena'yla dev organizasyonun yapılacağı 13 aday stat arasında yer alıyor. Altay, KSK ve Göztepe'nin maçlarım oynadığı Alsancak Stadı İzmir'in yükünü çekerken, Atatürk Stadı zaman zaman kullanıyor, Bucaspor ise ligin ikinci yarısında beri Buca Arena'da rakiplerini konuk ediyor. İzmir'in takımları maç atmosferine uygun olmadığından Atatürk Stadı'nda oynamak istemiyor.

Buca Arena devrede

İzmir'in yedi yıllık Süper Lig hasretine nokta koyan Bucaspor'un maçlarını oynadığı Buca Arena, Buca Belediyesi'nce yapıldı, Büyükşehir Belediyesi ve Futbol Federasyonu'nun desteğiyle kriterlere uygun hale getirildi. Bucaspor; inşaatı 2008'de başlayan, 18Ocak2009'daki Çorum maçıyla kapılarını açan tesiste önce 2. Lig, soma 1. Lig'de şampiyonluk yaşadı. EVKA l'deki vadide konumlanan Cemil Şeboy Spor Kompleksi'nde dört tribünü de kapalı Buca Arena'nın yanı sıra 300 araçlık otopark, iki suni çim saha, iki basketbol sahası da var. Başlangıçta altı bin seyirci kapasiteli olan tesis, Bucaspor Süper Lig'e çıkınca tapu, ruhsat ve yetersizlik sorunlarıyla da gündeme geldi. Sarı-lacivertli ekip yenileme çalışmaları nedeniyle ligin ilk yarısındaki iç saha maçlarım Atatürk ve Alsancak'ta oynadı. 29 Ocak'taki Kasımpaşa maçıyla birlikte yeniden kapılarım açan, Sivasspor karşılaşması öncesi tamamlanan tesisin kapasitesi kapalı ve kale arkası tribünlerine yapılan eklemelerle 10 bin 500'e çıktı.

Örnekköy'ün kronolojisi

Örnekköy'e yapılacak tesisin arazisi, Karşıyaka Belediyesi'nce tespit edilip stat arazisi olarak tescil edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı" Aziz Kocaoğlu, Mart 2009'daki yerel seçim öncesi İzmir'in güneyine ve kuzeyine birer stat sözü verdi. Futbol Federasyonu, EURO 2016 adaylığı kapsamında İzmir'i ev sahibi kentler arasına alıp Örnekköy'deki arazi için proje hazırladı. Başlangıçta 20 bin olan kapasite, adaylık sürecinde 40 bine çıktı. Arazinin mülkiyeti Milli Emlak'tan GSGM'ye geçti. Amfitiyatro şeklinde stat projesi hazırlandı. Şampiyona adaylığının 28 Mayıs 2010'da kaybedilmesinin ardından 14 Aralık 2010'da yapılan toplantıda Örnekköy'deki araziye 40 bin ye-, rine 15 bin kişilik stat yapılması, maliyetinin 15 milyonj TL'lik kısmım belediye, 10 milyon TLTik kısmını ise federasyon ve bakanlığın karşılaması ^kararlaştırıldı. Kapasite tartışması ise hala bitmedi.

FUTBOL FEDERASYONU BAŞKANI

Bize özgü proje olsun

FTürkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir'in, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ülkemize verilmesi halinde aday kentler arasında mutlaka yer alacağını söyledi. Özgener, "Yeni stadın kapasitesi ne olursa olsun, İzmir'i dosyada sunacağız. Federasyon olarak gerekirse Atatürk Stadı için proje hazırlar, orayı yıkarak yeniden yaparız. Örnekköy Stadı'mn sözünü Başkan Aziz Koca-oğlu verdi. Stat yapılmışken düzgün yapılmalı. 15-20 bin kişilik de olsa, kapasitesi gerekirse 30 bin kişiye çıkacak şekilde tasarlanmalı. Stat boyutu ne olursa olsun, İzmir'e özgü bir projeyle inşaa edilmeli" diye konuştu.


BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI

15 milyonluk kaynak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkam Aziz Kocaoğlu, seçim bildirgesinde de yer alan, "İzmir'e iki stat" sözünün arkasında olduğunu, Örnekköy'de yapılacak stat için 15 milyon TL kaynak ayırdıklarım söyledi. Kocaoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Karşıyaka'daki 15 bin kişilik stat için 15 milyon TL'lik kaynağımız hazır. Örnekköy'deki araziyi bize versinler, ihaleye çıkaralım. İhaleye kim çıkarırsa da kaynağı aktarırız. Kapasitenin 15 bin kişiden fazla olup olmayacağı konusunda Futbol Federasyonu Başkam Mahmut Özgener'le yeniden görüşeceğiz. Stat Karşıyaka'nın kullanımında olacak" diye konuştu.

GENÇLİK VE SPOR İL MÜDÜRÜ

Yazılı garanti verilsin

Örnekköy'de yapılması planlanan stadın kapasitesi konusunda kesin anlaşmaya varılamadığını, kentin ihtiyacına göre tesis yapılacağım belirten Gençlik Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, "Konunun muhatabı biziz. (Para hazır) şeklindeki açıklamalar basın yoluyla yapılacagına, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'ne yazılı garanti belgesi verilsin. Biz de hemen stadı ihaleye çıkarıp kazmayı vuralım. İzmir'e her yönüyle yakışan bir tesis yapalım" dedi.

Hürriyet/Ergin Karataş


Geri Dön