27 / 04 / 2024

İzmirlilere müjde! Buca Metrosu'nun ilk etabı Haziran 2026’da açılacak!

İzmirlilere müjde! Buca Metrosu'nun ilk etabı Haziran 2026’da açılacak!

İzmir tarihinin en büyük raylı sistem yatırımı Buca Metrosu ile ilgili bir müjde veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Tunç Soyer Buca Metrosu'nun ilk etabının 2026 yılının Haziran ayında açılacağını söyledi.



Şehirdeki raylı sistem yatırımlarını sürdüren  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin kendi kaynaklarıyla hayata geçireceği Üçyol-Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampusu-Çamlıkule arasında 13,5 kilometrelik hatta hizmet verecek Buca Metrosu çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Tunç Soyer, Buca Koop İstasyonu’ndaki çalışmaları yerinde denetledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin aktardığı habere göre Başkan Tunç Soyer’e İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Ozan Yılmaz ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistemler Dairesi Başkanı Mehmet Ergenekon da eşlik etti. Yerin 36 metre altında devam eden çalışmalar yoğun bir biçimde sürüyor.

İzmirlilere müjde! Buca Metrosu nun ilk etabı Haziran 2026’da açılacak!

İZMİRLİLERE ARMAĞAN OLSUN


Yaptığı açıklamada General Asım Gündüz İstasyonu’nda bir tünel açma makinesinin (TBM) çalışmaya başladığı, bu ay içerisinde farklı istasyonlardan üç TBM’nin daha devreye gireceği çalışmalar hakkında önemli detaylara değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Önümüzdeki hafta bir TBM daha, 15 Mart tarihinde 2.'si, ay sonunda da bir tane daha TBM devreye girecek. Yaşamış olduğumuz felaketlere, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiye ve ekonomik krize rağmen hiçbir zaman yılmadık. Merkezi hükümetin tek bir kuruş desteği olmadan İzmir’e kazandırmış olduğumuz bu yatırım adeta bir raylı sistem devrimidir. Yüksek kredi notumuzla Buca Metrosu için 4 sene geri ödemesiz, 12 sene vadeli 490 milyon Euro’luk yatırım finansmanı sağladık. Bu rakam ilk duyulduğunda devasa bir rakam gibi gelebilir. Ancak yapmış olduğumuz fizibilite çalışması şunu gösteriyor. Bu gücü durduracak hiçbir kuvvet yok. Günde toplamda 400 bin vatandaşımızın kullanacağı Buca Metrosu senede 45 milyon Euro ciro yapacak. Metro hattı işler vaziyete geldiği zaman kredisini kendi kendine ödeyebilecek. Bu sebeple de Buca Metrosu dünyada fizibilitesi en yüksek metro yatırımları arasında. Dünya genelinde bir metronun kendi finansmanını karşılama süresi ortalama olarak 30 sene şeklinde iken biz bunu yarı süresinde gerçekleştireceğiz. İzmir tarihinin en büyük yatırımını, bu büyük raylı sistem devrimini, kimsenin cebinden 1 kuruş dahi çıkmadan yapacağız. Bununla da gurur duyuyorum. Vaktinde belki de vaktinden önce tamamlamış olacağımız bu metromuz İzmirlilere armağan olsun. İzmirliler güle oynaya bu büyük yatırımın tadını çıkarsınlar” diye konuştu.

HAZİRAN 2026'DA TAMAMLANACAK

Açıklamasında Buca Şirinyer’e sayaç koyduklarını, geriye sayıma başladıklarını dile getiren Başkan Soyer, “Metromuz, İzmir’de trafiğin en yoğun olduğu yerde, en kalabalık ilçemiz Buca’da sizlere derin bir nefes aldırmış olacak. İzmirliler konforlu, temiz ulaşıma kavuşacak.  Buca’nın en uzak mahallesi Çamlıkule ile İzmir Körfezi arasındaki ulaşım süresi 15 dakikaya düşecek. 13,5 kilometrelik Buca Metrosu’ndan günde 400 bin hemşerimiz faydalanacak. Hedefimiz metronun ilk etabı Üçyol-Şirinyer arasını 2026 yılının Haziran ayında tamamlamak” şeklinde konuştu.

 

1.3 milyon kişi borcunu ödeyemeyerek yasal takibe düştü!

Borsa İstanbul'un 10 senelik mart ayı performansı!

30 bin metrekarelik bir konut projesinin iş kalemi süreleri!


Geri Dön