18 / 05 / 2024

İzmirlilerin can güvenliği tehdit altında!

İzmirlilerin can güvenliği tehdit altında!

Kentsel dönüşüm kapsamında izmir'in pek çok ilçesinde riskli binalar yıkılıp yerlerine yenileri yükseliyor. Ancak, yeterli tedbirin alınmaması vatandaşın can güvenliğini tehlikeye sokuyor.



Kentsel dönüşüm kapsamında izmir'in pek çok ilçesinde riskli binalar yıkılıp yerlerine yenileri yükseliyor. Ancak, yeterli tedbirin alınmaması vatandaşın can güvenliğini tehlikeye sokuyor. 

Yapı stoğunun yüzde 40'ı riskli olan İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmalarının yürütüldüğü bölgelerde vatandaş tedirgin. 


Yenileme kapsamında gerçekleştirilen yıkım çalışmalarında, yeterli bazen de hiçbir tedbir alınmamasından şikayetçi olan vatandaşlar, "Biz her gün bu sokakları kullanmak zorundayız. Çocuklarımız okula giderken bu sokakları kullanmak zorunda. Ancak yıkım çalışmaları sırasında yıkımı yapılan binalar etrafında her hangi bir güvenlik önlemi alınmıyor. Yolda yürürken başımıza cam parçası mı saplanır, beton mu düşer korkusuyla yaşıyoruz" şeklinde kaygılarını dile getiriyor. Özellikle dar sokaklarda karşılıklı yükselen inşaatların riski daha da artırdığını söyleyen İzmirliler, "Can güvenliğimiz için yenilenen binalar yine bizim can güvenliğimizi hiçe sayarak yenileniyor" diyerek serzenişte bulunuyor. 


Sokaklar şantiyeye döndü


İşçi ve vatandaşların güvenliği için yasal zorunluluklarını yerine getiren inşaat şirketlerinin yanı sıra yalnızca yık ve yenile' mantığıyla hiçbir kurala uymayan inşaat şirketlerinin de bulunduğu sahada, sokaklar tam anlamıyla şantiye görüntüsü çiziyor. 


Tedbirsizliğin yalnızca yıkım çalışmalarıyla sınırlı kalmadığını belirten vatandaşlar, "Yıkılan binalardan çıkan inşaat hafriyatı sokaklara saçılıyor. Cam parçaları, çiviler, tahta ve beton parçalan; bir binada kullanılan hangi malzemeler varsa hepsi sokaklara dağılıyor. Bir de yağmur yağdıysa çamurun içinde neye bastığımızı bile görmeden tehlike içinde yürüyoruz. Sokaklanmız bütünüyle şantiyeye döndü. Yetkililer, yerel yöneticiler ya bizlere de baret dağıtsın ya da bu çalışmaları denetlesinler" şeklinde sesleniyor. 


Can güvenliği açısından etrafı mevzuatta belirtilen materyallerle çevrilmesi gereken inşaatlarda pek çok üstlenici şirket bu kurala da uymuyor. Adım başı inşaat çalışması yapılırken vatandaşlar bu inşaatların olduğu sokaklarda can güvenliği olmadan işlerine, evlerine gidip geliyor. Bu sıkıntıyla yaşayan pek çok İzmirlinin kaygısı ve talebi ise aynı: "Yolda yürüyen birinin veya bir okul servisinin üzerine tuğla demir gibi bir malzemenin düşmesi içten bile değil her an bir facia korkusuyla yaşıyoruz. Çalışmalar için temin edilen elektriğin kablosu bile sokak ortasından geçiyor. Sokaklar zaten dar, yalnızca eski binalar yıkıldı yenileri yapılıyor; planlama yok. 


bu dar sokaklarda, etrafında güvenlik önlemi olmayan, hiçbir kurala uyulmayan inşaatlar bir faciaya yol açmadan yetkililer denetleme görevlerini yerine getirsin." 


Ege Telgraf


Geri Dön