03 / 05 / 2024

İzmit­ Cedit Mahallesi'ndeki dönüşüme CHP'den ret!

İzmit­ Cedit Mahallesi'ndeki dönüşüme CHP'den ret!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İzmit Belediyesi tarafından Cedit Mahallesi’nde yapılması gündeme gelen Kentsel Dönüşüm oylamasına CHP ret oyu verdi.



İzmit Belediyesi’nin aralık ayının toplantısı Belsa Plaza Meclis Salonu’nda yapıldı. Meclis oturumuna İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan Başkanlık yaptı. Meclis oturumunda 16 gündem maddesi görüşüldü. Meclis oturumunda BM Genel Sekreterliği tarafından başlatılan “Dünyayı turuncuya boyayalım. Kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddet son bulsun” kampanyasına destek verildi.


DOĞAN’DAN TURUNCU ŞAL

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan ve meclis üyeleri turuncu şal taktılar. Meclis açılışında açıklama yapan İlçe Başkanı Doğan “Her zaman renkler özgürlüktür. Kimse kullandığı renklerden kategorize edilemez. Renkler ve zevkler tartışılmaz. Toplumun gelenek, görenek ve inanç değerleri içerisinde herkes özgürlüğünü yaşayabilir” dedi.


KADINA YÖNELİK ŞİDDET

5 Aralık Dünya Kadın Hakları günü münasebetiyle atkı taktıklarını dile getiren Başkan Doğan “Buradan mesaj vermeye çalıştık. Kadına ve kız çocuğuna yönelik şiddet son bulsun. Bizim Türk milletinde kadına yönelik şiddet yoktur. Kadın her zaman içimizde değer bulmuştur. Türk erkeği naziktir. Kadına yönelik şiddet yapan erkek değildir. Tedavi edilmesi gerekiyor. Kadın anadır, eştir, kız kardeştir, kızımızdır” ifadelerini kullandı.


MAKEDONYA’YA OKUL

2016 yılı için Geçici İşçi vizesi verilmesi teklifi direk kabul edildi. Kardeş şehir Makedonya Cumhuriyetine bağlı Merkez Jupa Belediyesi sınırlarında Pralenk köyüne okul binası yapım maliyetinin Belediyemiz Etüd Proje Müdürlüğü 2016 Yılı bütçesinden karşılanması, TİKA T.C Başbakanlık Türk İş Birliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile protokol yapmak üzere Belediye başkanına yetki verilmesi plan ve bütçe komisyonuna gönderildi.


DEĞİŞİKLİK ONAYLANDI


Meclis gündeminde yer alan Bilgi İşlem Müdürlüğünün Görev Yetki ve Sorumluluklarında yapılacak olan değişiklik görüşüldü. Yetki ve sorumluluk olarak bir madde eklenmek istenirken konu hakkında açıklama yapan Başkan Doğan, “Alımlar incelenmektedir. Yapılan alımlar Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından inceleniyordu. Karmaşık bir purosudur izleniyordu. Yetki bilgi işlem müdürlüğü üzerinden sağlanmasını istiyoruz. Görev tanımı yapılmaktadır. Her müdürlük kendi başına alım yapmak durumuna kalıyorlardı” dedi. Gündem maddesi oylanarak kabul edildi.


MİA PROJESİ

İzmit­Körfez ve Sanayi Mahalle sınırları "I. Derece Merkezi İş Alanı (MİA)" ve "Yoğunluğu Ve Yapı Düzeni ve/ya Fonksiyonu Yenilenecek (Düzeltilecek) Alan (Y)" kapsamında kalan yaklaşık 465 ha büyüklüğe sahip alanda Büyükşehir Belediye Meclisi'nin nazım imar planı doğrultusunda hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifi imar komisyonuna havale edildi.


ÜNİVERSİTE ALANI

İzmit­Kabaoğlu ve Arızlı Mevkii, Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı Üniversite Yönetim Kurulunun toplantısında alınan 12 sayılı kararında belirlenen parsellerin "Üniversite Alanı"ndan çıkarılarak "Tarımsal Niteliği Korunacak Alan" olarak düzenlenmesi şeklinde hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulaması kabul edildi.


KENTSEL DÖNÜŞÜM

İzmit­ Cedit Mahallesi sınırları dâhilinde, "Afet Riski Altındaki Alanların  önüştürülmesi Hakkında Kanun" kapsamında Bakanlar Kurulu kararı ile "Riskli Alan" ilan edilen yaklaşık 12,6 hektarlık alana ilişkin "Riskli Alan" sınırı ve tanımının imar planı üzerine aktarılması şeklinde 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı, Lejandı ve plan notu değişikliği meclise geldi. CHP muhalefet ederken Belediye Başkanı Doğan “Bu kentin bu duruma ihtiyacı vardır” şeklinde konuştu.


‘126 DÖNÜMLÜK YER’

Orada yaşayan insanlarımızın düşünceleri alınmıştır diyen Başkan Doğan “Türkiye’ye örnek bir kentsel dönüşüm olmasını istiyorum. 126 dönümlük bir yerdir. Vatandaş tarafından gelen istek sonrasında sınırlar belirlendi. Her evimiz şehre değer katacaktır. Bakanlık üzerinden yapılan bir çalışmadır. Şirket değişikliği sadece tekniktir. Bakanlık tarafından şirketler üzerinden yapılmasını istenildi. Bunu yapacak gücümüz, ufkumuz vardır” dedi.


ŞİRKET DEĞİŞİKLİĞİ

BEKAŞ şirketi zamanında Bekirpaşa’da 3 meclis üyesinin önerisi ile kuruldu diyen Başkan Doğan “SARBAŞ bakanlık tarafından kuruldu. Bakanlığa BEKAŞ’ı bildirmemiz sonrasında bizden SARBAŞ’ı istediler. Halen daha zemin çalışması yapılmaktadır. Yapılan çalışmalar hakkında sizlerle görüşmeler yapılacaktır. Dikkatli ve titiz çalışma yapılacaktır” ifadelerini kullandı.


‘BAKANLIKLA İLK DEFA YAPILIYOR’

İçiniz rahat olsun diyen İzmit Belediye Başkanı Doğan “Davul zurna ile dönüşüm olmasını istiyoruz. Birbirimize destek vererek Türkiye’ye örnek olacak bir projeyi hayata geçirelim. Biz bu konuyu kendi içimizde de tartışmaktayız. Orada ki vatandaşımızın evini konuta çevirmenin ötesinde faydaları vardır. Kente değer katacak yapılar olacaktır. Kentsel Dönüşüm’de isteğe göre yapılacaktır. İlk defa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yapılacaktır. Kira yardımını da çıkarttık” değerlendirmesinde bulundu.


CHP RET VERDİ

CHP Grup Başkan Vekili Ersin Albayrak, “Kentsel Dönüşüm’de neler yaşandığı kent kamuoyu tarafından biliniyor. Testiyi kırmadan önceki tedbirdir. Orada ki insanların haklarının korunması gerekiyor” derken, AK Parti’li Meclis Üyesi İbrahim Elgin ise “Ben burada yaşıyorum. Bu konu hakkında orada yaşayan insanlarımız bizden yardım istemektedir. Orada anket yapılmaktadır. Orada insanlarımız bizlere gereken desteği vermektedir” açıklamasında bulundu. Yapılan oylama sonucu AK Parti’nin oyları ile kabul edildi.


OY BİRLİĞİ İLE

Gündoğdu Mahallesi 133,00m2 Maliye hazinesine ait hissenin Belediye Başkanına ve Encümen'e yetki verilmesi, Mehmet Ali Paşa (Yahya Kaptan) Mahallesi Sarı Mimoza Caddesi, park alanının " büfe ­ çay bahçesi " olarak kullanılmak üzere 10 yıl süre ile kiraya verilmesi, Muhtarlık İşleri Müdürlüğünün, Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik Tasarısı, Katı Atık Entegre Tesisinin özel bir işletmeci / yatırımcı aracılığıyla kurulabilmesi hususunun araştırılarak İmtiyaz sözleşmesinin imzalanması hususunda yetki alınması kabul edildi.


KAYMAKAMLIK BİNASI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından şirketin değişmesi gündem maddesi AK Parti’nin oylarıyla kabul edildi. Eski Bekirpaşa Belediyesi, Kaymakamlık binasının 12.05.2008 tarihinde tahsis edilmişti. Tahsiste süre belirtilmedi. İzmit Belediyesi ile SGK arasında bu bina hakkında görüşmeler yaptı. Sigorta prim borçlarına maksup sayılması teklif edilmiş. 1 Aralık 2015 tarihi itibariyle tahsisin 5 yıl ile sınırlandırılması teklif edildi.


VERGİDEN DÜŞECEK

Kaymakamlık binası tahsis edilirken süresiz verilmiştir İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan “Elimizde ki binaları takas edilmesini kurumlar uygun görmüyor. Yıllardır belediyenin vergi borcu vardır. Biz borcumuza faiz işlemesini istemiyoruz. Binayı devlete verecek vergi borcumuzdan düşürülmesini istiyoruz. Komisyona inmesi durumunda bir ay kaçıracağız. Bu süre zarfında faiz artmaktadır. Vergi borçlarının temizlenmesini istiyoruz. Bu mal varlıkları bizim elimizde değildir. Devletin birçok kurumu orada bulunmaktadır. Hiçbir ücret ödemeden kullanmaktadır” dedi. Meclise gelen gündem maddesi AK Parti­CHP’nin oyları ile kabul edildi. İzmit Belediyesi tarafından İspanya’ya yapılacak olan gezi kabul edildi. 


Cağdaş Kocaeli


Geri Dön