28 / 04 / 2024

İzmit körfezinde ne oldu? Neden turkuaz renginde?

İzmit körfezinde ne oldu? Neden turkuaz renginde?

İzmit’in göz bebeği olan İzmir Körfezi turkuaz renge boyandı. Körfezin rengi dikkat çekerken merak uyandırdı. Körfez rengi için açıklamalar ve araştırmalar yapıldı. İşte İzmit körfezine ne olduğunun açıklaması burada.



Kocaeli Üniversitesinde Öğretim üyesi olan Prof.Dr. Ergül, İzmit Körfezi’nin renginin turkuaz olması hakkında açıklamalarda bulundu. Biyoloji Bölüm Öğretmeni olan Prof.Dr. Ergül ‘’ Kokolitofor denilen tek hücreli canlıların sayılarının giderek artışı sonucunda meydana gelmektedir’’ açıklamasını yaptı. Yaptığı açıklama sonrasında ise körfez konusunda endişeli olanlara, çok endişe edilecek bir durum olmadığını, garipsenmemesi gerektiğini söyledi. Tek hücreli canlılarda zaman zaman bu durumlara rastlıyoruz cümlesini de ekledi.

İzmit Körfezi’nin turkuaz rengi NASA’nın uydu görüntülerine nasıl yansıdı?

Geçtiğimiz yıllarda da benzer şekillerde, müsilaj ve sanayi atıkları sebebiyle farklı renklerde görülen Körfez bu sefer turkaz rengini aldı. Turkaz rengini almasıyla birlikte alanında uzman kişiler açıklamalar yaparak sebebini bulmaya çözüm üretmeye başladır.

İzmit Körfezinin renk değişimi NASA’nın uygu görüntülerine yansıyarak gündemde büyük yer aldı. Körfezdeki değişim hakkında araştırma yapan ve konuya ilişkin konuşan Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinden Biyoloji bölümü öğretim üyesi olan Prof.Dr.Halim Aytekin Ergül ‘’Bu oluşumlar bizleri şaşırtmadı, zaman zaman karşılaştığımız durumlar’’. Diyerek körfez renginin değişmesinin telaşa yol açmamasına sebep oldu.


Geri Dön