06 / 05 / 2024

İzmit'teki Yeni hamam restore edilecek!

İzmit'teki Yeni hamam restore edilecek!

Şimdiye kadar çok sayıda tarihi eseri restore ettirerek gelecek nesillere aktarılmasını sağlayan İzmit Belediyesi, Hacıhasan Mahallesi’nde bulunan ve harabe halindeki tarihi hamamın restore edilmesi için harekete geçti.




İzmit Belediyesi, tarihi bir değere daha sahip çıkıyor. Şimdiye kadar çok sayıda tarihi eseri restore ettirerek gelecek nesillere aktarılmasını sağlayan İzmit Belediyesi, Hacıhasan Mahallesi’nde bulunan ve harabe halindeki tarihi hamamın restore edilmesi için harekete geçti. Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın talimattı üzerine Osmanlı döneminden kalma eser için Etüt Proje Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı.


Belediye yetkilileri, Hacıhasan Mahallesi Sırrıpaşa Caddesi Yeni Hamam Sokak’ta 18 yy. ortalarında Hamalzade Hacı Hasan tarafından yaptırılan tarihi yapı için rölöve, restitüsyon ve restorasyon proje çalışmalarına başlandığını belirterek” mülkiyeti Belediyemize geçen Yeni Hamam, geçmiş yıllardaki ihmaller nedeniyle büyük hasar görmüş durumda.  Yapı, doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planda inşa edilmiş tek hamamdır. Yer kazanma ve yeni inşaat sebebiyle büyük hasara uğramış olan hamam plan itibariyle İstanbul Cağaloğlu Hamamı'na benzemektedir. Hamamın güney ve doğu cephesi tamamıyla yeni yapılan apartman tarafından kuşatılmıştır. Batı cephesi de yeni yapılan konuta göre istenildiği gibi tahrip edilip külhan ve depo kısımları tamamıyla zarar görmüştür. Eserin kuzey cephesi de harap durumdadır.  Proje çalışmaları öncesi metruk durumda olan tarihi hamamın iç kısmında önümüzdeki günlerde temizlik çalışmaları yapılacaktır. Temizlik çalışmaları tamamlandıktan sonra projeleri hazırlanacak olan tarihi hamamın gerekli Kurul onayları alındıktan sonra restorasyon çalışmalarına geçilecektir” dedi



Manşet Kocaeli


Geri Dön