23 / 12 / 2024

İznik Gölü imar planı askıda!

İznik Gölü imar planı askıda!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Meclisince onaylanan İznik Gölü Havzası 1/25.000'lik Ölçekli İznik Gölü Nazım İmar planlarını askıya çıkardı. Planlarla ilgili Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası bir dizi çalışmalarda bulundu.



Bursa Büyükşehir Belediyesi, Meclisince onaylanan İznik Gölü Havzası 1/25.000 lik Ölçekli İznik Gölü Nazım İmar planlarını askıya çıkardı. 19 Şubat 2016 Cuma günü askıdan indirilecek ve bölgemizin geleceğine yön verecek olan planlarla ilgili Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası bir dizi çalışmalarda bulundu.


Orhangazi TSO, Şehir Plancı ve danışmanlarıyla yaptığı toplantılarda, “1/25000 Ölçekli İznik Gölü Nazım İmar Planı Plan Hükümleri” ile ilgili, bölge için oldukça önemli tespitlerde bulunarak rapor haline getirildi.


Raporda, ilçenin ekonomik olarak kalkınmasının yanı sıra, bölge halkı için modern, sosyal ve yaşanabilir çevre unsurlarının daha fazla ön planda tutulması gerektiği görüşlerine yer verilerek, 1/25.000 lik planlarda değişikliğe gidilmesi hususunun ilgililere iletilmesine karar verildiği bildirildi.


Orhangazi ‘nin ticari-ekonomik-sosyal gelişimine önemli derecede etki edecek olan bu plan hakkında çalışmaları son derece hassas bir şekilde yürüten Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erol Hatırlı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Öztürk ve Yönetim Kurulu Üyeleri konuyu Orhangazi Belediye başkanıyla paylaşarak, bilgi alışverişinde bulundu.


Yapılan görüşmede, Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Belediye olarak plana kendilerinin de itirazda bulunacaklarını ifade ederek, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odasının yapacağı itiraz başlıklarının,  Belediyenin yapacağı itirazlarla da örtüştüğünü belirtti. Çağlayan toplantının sonunda ayrıca, Orhangazi TSO’nun, üyelerinin ve bölgenin gelişimi için konuyu yakından takip etmesinden duyduğu memnuniyetini bildirdi.


Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erol Hatırlı; ‘’Odamız, ilçemizin geleceğine olumlu –olumsuz etkisi olacak her konuda üzerine düşeni yapmak için Yönetim Kuruluyla, meslek komitesi üyeleriyle, danışmanlarıyla ve ilgili Belediye Yetkilileriyle bir araya gelerek konular üzerinde görüşmelerini gerçekleştirmiştir. Bu konuda ki fikirlerimizi şöyle ifade edebiliriz. “ Doğru bir yaklaşımla planda İznik Gölü “havza” olarak ele alınmıştır. Fakat planın hükümleri, özellikle Orhangazi açısından bazı hususların ayrıntılı biçimde saha çalışmalarıyla yerinde değerlendirilmediği kanısı hâkim olmuştur.


Ayrıca Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun yaratacağı sosyo-ekonomik sorunların çok değişik boyutlarıyla plana yansıtılması gerektiğini de düşünüyoruz.


Planın Temel Amacına Uygun Kalmak Kaydıyla, Çevreci Yüksek Teknolojili Sanayi Bölgesi, Kentsel Yerleşim Alanı, Turizm Alanı Ve Tarımsal Üretim Dengelerini Yeniden Ele Alınmasını Öneriyoruz.


1/25.000’lik Nazım İmar Planı çok önceden hazırlandığı, askıdaki plana da önceki plan kararları yansıtıldığı için havza nüfusu 150 bin kişi ile sınırlanmıştır. Bugün gelinen noktada havza nüfusu belirlenen sayıyı aşmıştır. Otoyolun açılışı ile kısa zamanda 250 bin kişilik bir nüfus düzeyine çıkacağını tahmin ediyoruz. Daha önce belirtildiği gibi, otoyol açılışından sonra sanayi, konut gibi alanlarda alternatif yerler gösterilmezse, Orhangazi’yi bu anlamda sıkıntılı günler beklemektedir.


Orhangazi ve İznik Gölü Havzası’nın, Ülkemiz için önemli olan Gebze Silikon Vadisi Projesi’nden bağımsız ele alınması doğru olmayacaktır. İstanbul’ un trafik yoğunluğu düşünüldüğüne, köprü sayesinde Gebze ile bütünleşen bir yapıda olacağı da dikkate alınmalıdır.


Plan kararları, Orhangazi’ de ciddi sayılarda istihdam oluşturan, mevcut sanayi tesislerindeki gelişmeyi kesin bir biçimde sınırlamaktadır. Plan, mevcut tesislerinin bire bir koşullarını da analiz ederek, yasaklayıcı değil çevreci, ileri teknoloji yatırımlarına dönüşebilmelerine açık olmalıdır” dedi.


PLANLARDA HER TÜRLÜ YAPILAŞMA DETAYLARI DİKKATLİCE OLUŞTURULMALI!


Orhangazi TSO yönetim Kurlu Başkan Yardımcısı Murat Öztürk; “Yapılaşma şartlarının planla birlikte detaylı olarak tanımlanması ve buna göre, Küçük Sanayi Siteleri, Lojistik Depo mekânları ve turizm geliştirme yerlerinin plana işaretlenmesi, bu bölgedeki kontrolsüz ve kaçak yapıların önüne geçerek disiplinli gelişmeye temel oluşturacaktır.


Bu nedenlerle, sadece kentsel yerleşik alanlar ve kentsel gelişme alanları değil, o alanları gerçekten fonksiyonel hale getirecek konaklama alanları, dinlenme ve eğlence mekânları, ortak gezinti alanlarında entelektüel alış-veriş ve yaratıcı alanları zenginleştirecek buluşma yerleri ile de aynı disiplinde donatmak gerekmektedir. Ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ulaşması için de planda Orhangazi ve çevresine yeniden bakılmasını önermekteyiz.


Bu konuda gerçekleştirdiğimiz toplantılarla planları enine boyuna ele aldık. İlçemiz için son derece önemli gördüğümüz konuların gerekli mercilere iletilmesi için çalışmalarımızı tamamlayıp, dilekçelerimizi Belediyemizi de bilgilendirdikten sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi ilgililerine ilettik. Bu konuda gelişmelerin ilçemiz adına olumlu sonuçlanacağını umuyorum” dedi.



Hasan BOZBEY/Tuna Gazetesi


Geri Dön