30 / 04 / 2024

İZODER'den ısı yalıtım uyarısı!

İZODER'den ısı yalıtım uyarısı!

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk ile İZODER Başkanı Levent Pelesen hem yalıtımcıları hem de vatandaşları yalıtım konusunda uyardı..



ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, hem yalıtımcıları hem de vatandaşları yalıtım konusunda uyardı.

 

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneğinin (İZODER) Türkiye genelinde yaptığı bilgilendirme seminerine katılan Müsteşar Öztürk, enerji tüketimi yüksek binalara yeşil sertifika verilmesini 'hainlik' olarak yorumladı.

 

Öztürk, sıvayla yalıtım olmayacağını, kaliteli malzeme yanısıra kaliteli işçilik olmazsa evlerin ıslık çalacağını dile getirdi.

 

İZODER den ısı yalıtım uyarısı!

 

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Öztürk, yeşil sertifikalar ile yalıtımlar konusunda şu uyarıları yaptı: 

 

“İstanbul’da uluslararası kuruluştan yeşil belgesi olan bir binadan, projeden söz ettiler. Arkadaşlara ‘inceleyin bunu’ dedim. Metrekare başına enerji tüketiminin 240 kilovatsaat olduğunu tespit ettik. Bu miktarda bir tüketime yeşil sertifika vermek hainliktir. Metrekarede enerji tüketiminin 100 kilovatsaat olması gerekir. Bunun için de duvar, çatı, zemin, soğutma, ısıtma, havalandırma, pişirme bir bütün olarak planlanmalı. Biz bakanlık binamızda metrekare başına 140 kilovatsaat enerji tüketirken, bunu 110’a düşürdük. 70-80 kilovatsaate indirmek için de çalışmalarımız sürüyor.

 

Piyasada hala sıvayla yalıtım pazarlaması yapılıyor. İZODER yönetimi bunlara baksın. Bir arkadaşım, pencerelerini değiştirmek istediğini söyledi. Kendisine standartları verdim. Sonra, ‘bana garezin mi var, ev ıslık çalıyor’ diye şikayete geldi. Doğru malzeme doğru işçilik olmazsa evler ıslık çalar. Duvarı nem yıkar. Isı, su, ses, yangın yalıtımı bütüncül olarak planlanmalı. İnsanlar günde yaklaşık 22 saatlerini kapalı mekanda geçiriyorlar. Oturuyorsunuz ve kulağınıza sürekli bir ses geliyor, o ses giderilmezse insanı asabi, stresli yapar. Bu nedenle ses yalıtımı çok önemli ve en kolayı. İçerden de yapmak mümkün. Evde, iş yerinde yaptık, dışardan gelen sesler ne olacak, diyorsanız onun için de çalışıyoruz.”

 

YALITIMLA YÜZDE 50 TASARRUF

 

İZODER Başkanı Levent Pelesen ise doğru malzeme kullanılarak, ehil ellerle yapılan yalıtım uygulamasının elektrik ve doğalgaz faturalarını neredeyse yarı yarıya düşürdüğünü söyledi.

 

Türkiye’de enerji tüketiminin yüzde 37’sinin konut ve iş yerlerinde olduğunu belirterek, sadece yalıtımla Türkiye’de enerji tüketiminin yüzde 15 azaltılabileceğinin de altını çizen Pelesen, vatandaş ve bina yöneticilerini doğru, kaliteli malzemenin, mesleki yeterlilik belgesi olan işçilerce kullanılması konusunda uyardı.

 

Pelesen, su yalıtımı olmadığı için bina temellerinin korozyona uğrayıp, 30-40 yılda binaların eskidiğine dikkat çekti. Yeni binalarda su yalıtım zorunluluğuyla birlikte bina ömürlerinin de 80-100 yıla uzamasının hedeflendiğini anlatan Pelesen, “Su yalıtımı sanıldığı gibi pahalı bir işlem değil. Maliyeti sadece yüzde 2 ila 3 artırıyor ki bina ömrünün 100 yıla çıktığını hesaplarsak, bu yüksek değil” dedi.

 


 


Geri Dön