30 / 04 / 2024

İZSU'dan 2050 planı!

İZSU'dan 2050 planı!

İzmir'de 30 ilçeyi kapsayan "Çamur Yönetimi Master Planı"nda, gelecekte kurulacak çamur bertaraf ve dönüşüm tesislerinin yeri ve nitelikleri belirlenecek. Büyükşehir Belediyesi, 35 yıl sonrasının atık su ve çamuru için şimdiden kolları sıvadı.




Avrupa standartlarında kurduğu arıtma tesisleriyle Türkiye lideri olan  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, bir yandan mevcut arıtma çamurlarının dönüşümü için çalışırken, diğer yandan da geleceğe hazırlanıyor. Çiğli'de arıtma çamurlarını çürüterek biogaza dönüştüren ve kurutulan çamurları ekonomiye kazandıran dev çamur çürütme ve kurutma tesisini hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurun "solar" sistemle (güneş enerjisi) kurutulması için de İzmir'in ilk "Solar Çamur Kurutma Tesisi"ni Menderes'teki Havza Atık Su Arıtma Tesisi'nde açmıştı. 



Büyükşehir, şimdi de sürdürülebilir ve ekonomik bir çamur yönetimi master planı oluşturmak için yola çıktı. Türkiye'de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanacak "Çamur Yönetimi Master Planı" için ihale süreci tamamlandı; çalışmaları yürütecek firma ile sözleşme imzalandı. 



30 Mart 2014 yerel seçimlerinin ardından Bütünşehir Yasası ile 9 ilçede daha "atık suların arıtılması ve çıkan çamurların bertarafından" sorumlu olan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, arıtma çamurlarının çevreye zarar vermeden toplanmasını ve geri kazanımını sağlayabilmek için "Çamur Yönetimi Master Planı" çalışmalarına başladı. 30 ilçeyi kapsayacak planda 2020, 2030, 2040 ve 2050 yıllarına ait nüfusa göre atık su ve çamur miktarı ile niteliğine ilişkin bilgiler yer alacak. Bu planda, gelecekte İzmir'de kurulacak olan çamur bertaraf tesislerinin nitelikleri, yeri ve özelikleri belirlenecek. Yeni arıtma tesisleri de planlanarak bu tesislerin hangi dönemlerde devreye alınması gerektiği ortaya konacak. 



Anayurt


Geri Dön