02 / 05 / 2024

İztuzu Plajı'nda caretta carettaların doğal üreme alanı imara açıldı!

İztuzu Plajı'nda caretta carettaların doğal üreme alanı imara açıldı!

İztuzu Plajı'nda caretta carettaların doğal üreme alanı olan 22 dönümlük arazinin imara açıldığı ortaya çıktı. Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu, bölgenin koruma altında olduğunu ve imara açılmaması gerektiğini söyledi.



MUĞLA'nın Dalyan ilçesindeki İztuzu Plajı'nda su kaplumbağası cinsi olan caretta carettaların doğal üreme alanı olan 22 dönümlük arazinin imara açıldığı ortaya çıktı. İztuzu Plajı'nın imara açılmasının caretta carettaların sayılarını kötü etkileyeceğini belirten Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu, bölgenin koruma altında olduğunu ve imara açılmaması gerektiğini söyledi. 


FELAKET OLUR

Dünya çapında önemli bir yuvalama alanı olduğunu vurgulayan İsfendiyaroğlu, "Nesli tükenmekte olan caretta carettaların bulunduğu Dalyan'ın İztuzu Plajı, uluslararası sözleşmelerde korunması için taahhüt edilen bir bölge. Yıllar önce yine 'imarlaştırma' mevzusu gündemdeydi fakat yapılan eylemler sonucunda bölge kazanılıp koruma altına alınmıştı. 

Şimdi ise karar tersine işliyor. 0 zaman 'kamu yararı vardı da şimdi yok mu? Ne değişti?" diye konuştu. 

Dalyan'ın İztuzu Plajı'nın imara açılmasının kabul edilemez olduğunu ve bölgenin hürriyetinin geri verilmesi gerektiğini belirten İsfendiyaroğlu, "Eğer bölge koruma altına alınmazsa; yüzlerce caretta caretta denize ulaşamaz. Bu da onlar için felaket olur" dedi. İddialara göre İztuzu Kumsalı'na deniz kaplumbağası hastanesi yapılması planlanıyor, 


Çağla Ağırgöl / Birgün


Geri Dön