23 / 12 / 2024

İztuzu Plajı’yla ilgisi son sözü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı söyledi!

İztuzu Plajı’yla ilgisi son sözü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı söyledi!

DENİZ kaplumbağalarının üreme alanı olan dünyaca ünlü İztuzu Plajı’nın işletme yetkisine dair yaşanan tartışmada son sözü şimdilik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı söyledi.



Bakan Fatma Güldemet Sarı adına Muğla Valiliğine yazı gönderen Müsteşar Mustafa Öztürk, “Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine tahsis edilen alanda hukuka aykırı biçimde DALÇEV A.Ş yetkilisi Ramazan Oruç tarafından 11.05.2016 tarihinde işgal yapılmış olduğundan, alanın kolluk kuvveti marifetiyle ivedi olarak boşaltılması husununda, bilgilerinizi ve gereğini rica ederim” yazdı. Ancak Oruç, “Burası bizim işletme alanımız. Elimizde Yargıtay kararı var” dedi. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Başbakanlığın tahsis izniyle, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MUSKÜ) arasında 23 Mayıs 2015 tarihinde üç yıllık protokol imzalamıştı. Protokolde, sözkonusu alanın biyolojik çeşitliliği konusunda çalışmalar yapılması, çevre sorunlarının giderilmesi, çevrenin tahrip edilmemesi için alanın kontrol altına alınması, deniz kaplumbağalarının yuvalama, rehabilitasyon, izleme ve korunmasına yönelik çalışmalar yapılması amacıyla üniversite rektörlüğüne tahsisi yer alıyordu.


Ancak DALÇEV A.Ş plajı işletme yetkisinin kendilerinde olduğu iddiasıyla 25 kişilik bir ekiple geçen hafta plaja girmiş ve iki numaralı büfeye yerleşmişti. Bunun üzerine MUSKÜ, şirketin plajı işgal ettiği iddiasıyla Ortaca Kaymakamlığına başvurmuştu. Kaymakamlık da belgelerin 7 gün içinde incelenerek karar alınması için tutanak tutmuştu. Henüz bu süre dolmadan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 16 Mayıs’ta Muğla Valiliği’ne yazı gönderdi. Sözkonusu yazı, Valilik tarafından Kaymakamlığa iletildi. Kaymakamlık da bölgede kolluk kuvveti olarak bulunan Jandarmaya plajın boşaltılması talimatı verdi.


DERHAL BOŞALTIN DEMEK

İztuzu Kurtarma Platformu sözcülerinden ve Ortaca Belediyesi avukatlarından Berna Babaoğlu, “İvedilikle, demek yazıyı alır almaz jandarmayla derhal boşaltın’, anlamına geliyor. Yani herhangi bir süre vermeyin, hemen o anda boşaltın, demek oluyor. İztuzu’nun, kaplumbağaların korunması, üreme döneminde daha fazla zarar görmemesi için bu talimat hemen yerine getirilmelidir. Bizler plajı üniversitenin işletmesini istiyoruz” dedi.


YARGITAY KARARI VAR, BOŞALTMAYIZ

DALÇEV Genel Müdürü Ramazan Oruç üniversiteyle yapılan 3 yıllık protokolün sadece kaplumbağaların korunması ve alanda bilimsel çalışma yapılmasını kapsadığını belirterek, şöyle konuştu:


“Bizim dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı sonrasında 2014’te Muğla Çevre Vakfı (MUÇEV) ile yaptığımız protokol ise plajın işletilmesini içeriyor. Bakanlık, MUÇEV ile yaptığımız protokolün 2 Mart 2015 tarihinde iptalini savunsa da Muğla Sulh Hukuk Mahkemesi 28 Mayıs 2015 tarihinde oybirliğiyle iptalin geçersiz olduğuna hükmetti. Ayrıca protokolün başka türlü de iptal edilmemesi için tedbir kararı verdi. MUÇEV bunun üzerine Yargıtay’a itiraz etti. Yargıtay da 11 Nisan 2016 tarihinde oybirliğiyle yerel mahkemenin kararını aynen onadı. Dolayısıyla plajı işletmeye biz yetkiliyiz. Burada asıl işgalci üniversitedir. Biz bir yere gitmiyoruz. Onların da bizim bir numaralı büfemizi derhal boşaltmalarını bekliyoruz. Bizim burayı boşaltmamız için Bakan adına yazı yazan Sayın Müsteşarın sanırım Yargıtay kararından haberi yok. Bu kararı da kendilerine ileteceğiz” dedi.


 

Hürriyet 



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Başbakanlığın tahsis izniyle, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MUSKÜ) arasında 23 Mayıs 2015 tarihinde üç yıllık protokol imzaladı.


Protokole, Muğla’nın Ortaca ilçesi, Dalyan Mahallesi’ndeki İztuzu Plajı’nın biyolojik çeşitliliği konusunda çalışmalar yapılması amacıyla üniversite rektörlüğüne tahsis edildiği belirtildi. Ancak DALÇEV A.Ş plajı işletme yetkisinin kendilerinde olduğunu ileri sürüp, geçen hafta iki numaralı büfeye yerleşti. Kaymakamlık ise, jandarmaya plajın boşaltılması için talimat verdi. 


‘Asıl işgalci onlar’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yazısının henüz kendilerine tebliği edilmediğini belirten DALÇEV A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Oruç, “Asıl işgalci onlar. Boşaltmamız için bakan adına yazı yazan müsteşarın sanırım Yargıtay kararından haberi yok” dedi. 


Milliyet



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, Muğla'nın Ortaca İlçesi, Dalyan Mahallesi'ndeki İztuzu Plajı'nın işletme yetkisine dair yaşanan tartışmalara son noktayı koyup, Muğla Valililiği'ne gönderdiği yazıda, işgalci durumunda olduğu belirtilen DALÇEV A.Ş.'nin kolluk kuvvetleri tarafından acil olarak çıkartılmasını istedi. Ellerinde plajın işletmecinin kendileri olduğunu dair Yargıtay kararı olduğunu belirten DALÇEV A.Ş. yetkilisi Ramazan Oruç ise, "Bakanlık kararı bizi bağlamaz" dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Başbakanlığın tahsis izniyle, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MUSKÜ) arasında 23 Mayıs 2015 tarihinde üç yıllık protokol imzaladı. Protokole, sözkonusu alanın biyolojik çeşitliliği konusunda çalışmalar yapılması, çevre sorunlarının giderilmesi, çevrenin tahrip edilmemesi için alanın kontrol altına alınması, deniz kaplumbağalarının yuvalama, rehabilitasyon, izleme ve korunmasına yönelik çalışmalar yapılması amacıyla üniversite rektörlüğüne tahsis edildiği belirtildi.


Ancak DALÇEV A.Ş plajı işletme yetkisinin kendilerinde olduğu ileri sürüp, geçen hafta plaja girip, iki numaralı büfeye yerleşti. Bunun üzerine MUSKÜ, şirketin plajı işgal ettiği iddiasıyla Ortaca Kaymakamlığı'na başvurdu. Kaymakamlık da belgelerin 7 gün içinde incelenerek karar alınması için tutanak tuttu. Bu süre dolmadan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 16 Mayıs'ta Muğla Valiliği'ne yazı gönderdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, imzası bulunan Valilik kanalıyla Kaymakamlığa iletildi. Kaymakamlık, bunun üzerine jandarmaya plajın boşaltılması için talimatı verdi.


"BU TALİMAT HEMEN YERİNE GETİRİLMELİDİR"

İztuzu Kurtarma Platformu Sözcüsü Avukatı Berna Babaoğlu Ulutaş , "İvedilikle, demek yazıyı alır almaz jandarmayla derhal boşaltın', anlamına geliyor. Yani herhangi bir süre vermeyin, hemen o anda boşaltın, demek oluyor. İztuzu'nun, kaplumbağaların korunması, üreme döneminde daha fazla zarar görmemesi için bu talimat hemen yerine getirilmelidir. Bizler, plajı üniversitenin işletmesini istiyoruz" dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yazısının henüz kendilerine tebliği edilmediğini belirten DALÇEV A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Oruç, "Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı sonrasında 2014'te Muğla Çevre Vakfı (MUÇEV) ile yaptığımız protokol plajın işletilmesini içeriyor. Bakanlık, MUÇEV ile yaptığımız protokolün 2 Mart 2015 tarihinde iptalini savunsa da Muğla Sulh Hukuk Mahkemesi 28 Mayıs 2015 tarihinde oybirliğiyle iptalin geçersiz olduğuna hükmetti. Ayrıca protokolün başka türlü de iptal edilmemesi için tedbir kararı verdi. MUÇEV bunun üzerine Yargıtay'a itiraz etti. Yargıtay da 11 Nisan 2016 tarihinde oybirliğiyle yerel mahkemenin kararını aynen onadı. Dolayısıyla plajı işletmeye biz yetkiliyiz. Burada asıl işgalci üniversitedir. Biz bir yere gitmiyoruz. Onların da bizim bir numaralı büfemizi derhal boşaltmalarını bekliyoruz. Bizim burayı boşaltmamız için bakan adına yazı yazan müsteşarın sanırım Yargıtay kararından haberi yok. Bu kararı da kendilerine ilettik" dedi.


Oruç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yazısının kendilerine tebliğ edilmesinden sonra duruma göre hareket edeceklerini de kaydetti.


Sözcü




Haber BirGün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Bakanlık "İztuzu'nu ivedi boşaltın" dedi, işletmeci "Yargıtay kararı var, boşaltmayız" diye yanıt verdi. Deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan dünyaca ünlü İztuzu Plajı'nın işletme yetkisine dair yaşanan tartışmada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gönderdiği yazıyla plajın boşaltılmasını istedi. 


Bakan Fatma Güldemet Sarı adına Muğla Valiliğine yazı gönderen Müsteşar Mustafa Öztürk, "Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine tahsis edilen alanda hukuka aykırı biçimde DALÇEV A.Ş yetkilisi Ramazan Oruç tarafından 11.05.2016 tarihinde işgal yapılmış olduğundan, alanın kolluk kuvveti marifetiyle ivedi olarak boşaltılması husununda, bilgilerinizi ve gereğini rica ederim" yazdı. Ancak Oruç, "Burası bizim işletme alanımız. Elimizde Yargıtay kararı var" dedi. 


Protokol imzalanmıştı 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Başbakanlığın tahsis izniyle, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MUSKÜ) arasında 23 Mayıs 2015 tarihinde üç yıllık protokol imzalamıştı. Protokolde, sözkonusu alanın biyolojik çeşitliliği konusunda çalışmalar yapılması, çevre sorunlarının giderilmesi, çevrenin tahrip edilmemesi için alanın kontrol altına alınması, deniz kaplumbağalarının yuvalama, rehabilitasyon, izleme ve korunmasına yönelik çalışmalar yapılması amacıyla üniversite rektörlüğüne tahsisi yer alıyordu. 


Talimat geldi 


Ancak DALÇEV A.Ş plajı işletme yetkisinin kendilerinde olduğu iddiasıyla 25 kişilik bir ekiple geçen hafta plaja girmiş ve iki numaralı büfeye yerleşmişti. Bunun üzerine MUSKÜ, şirketin plajı işgal ettiği iddiasıyla Ortaca Kaymakamlığına başvurmuştu.Kaymakamlık da belgelerin 7 gün içinde incelenerek karar alınması için tutanak tutmuştu. Henüz bu süre dolmadan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 16 Mayıs'ta Muğla Valiliği'ne yazı gönderdi. Söz konusu yazı. Valilik tarafından Kaymakamlığa iletildi. Kaymakamlık da bölgede kolluk kuvveti olarak bulunan Jandarmaya plajın boşaltılması talimatı verdi. 


"Derhal boşaltın demek" 


İztuzu Kurtarma Platformu sözcülerinden ve Ortaca Belediyesi avukatlarından Berna Babaoğlu, "İvedilikle, demek yazıyı alır almaz jandarmayla derhal boşaltın', anlamına geliyor. Yani herhangi bir süre vermeyin, hemen o anda boşaltın, dernek oluyor. Iztuzu'nun, kaplumbağaların korunması, üreme döneminde daha fazla zarar görmemesi için bu talimat hemen yerine getirilmelidir. Bizler plajı üniversitenin işletmesini istiyoruz" dedi. 




BirGün


Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İztuzu Plajı'ın işletme yetkisinin kendilerinde olduğunu öne süren firmanın kolluk kuvvetleri yardımıyla uzaklaştırılması için talimat verdi.


Dünyaca ünlü İztuzu Plajı ile ilgili tartışmalara bakanlık son noktayı koydu.Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı adına Müsteşar Mustafa Öztürk, Muğla Valiliğine "Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine tahsis edilen alanda hukuka aykırı biçimde DALÇEV A.Ş yetkilisi Ramazan Oruç tarafından 11.05.2016 tarihinde işgal yapılmış olduğundan, alanın kolluk kuvveti marifetiyle ivedi olarak boşaltılması hususunda, bilgilerinizi ve gereğini rica ederim" yazısını gönderdi. İztuzu Kurtarma Platformu sözcülerinden Berna Babaoğlu, "İztuzu'nun, kaplumbağaların korunması, üreme döneminde daha fazla zarar görmemesi için bu talimat hemen yerine getirilmelidir. İvediklikle, demek yazıyı alır almaz jandarmayla derhal boşaltın', anlamına geliyor. Yani herhangi bir süre vermeyin, hemen o anda boşaltın, demek oluyor. Bizler plajı üniversitenin işletmesini istiyoruz" dedi.


Vatan


Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan İztuzu Plajı'nda çıkan işletme yetkisi tartışmasına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müdahil oldu.

Geçen yıl imzalanan protokol çerçevesinde üniversiteye biyolojik çeşitlilik konusunda çalışma yapılması, çevrenin tahrip edilmemesi için tahsis edilen bölgeye DALÇEV AŞ geçen hafta 25 kişilik ekiple girdi ve büfeye yerleşti. Bunun üzerine Bakan Fatma Güldemet Sarı adına Muğla Valiliği'ne giden yazıda kolluk kuvveti marifetiyle ivedi olarak şirket tarafından boşaltılması istendi.


Akşam



Haber Yarına Bakış Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye’nin dünya markası plajlarından birisi olan İztuzu Plajı’nda, iki yıldır süren işletme yetkisine dair yaşanan tartışmaya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı son noktayı koydu. Bakan Fatma Güldemet Sarı adına Muğla Valiliği’ne gönderilen yazıda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ)’ne tahsis edilen alanın kolluk kuvveti marifetiyle ivedi olarak boşaltılması istendi.


Muğla’nın Ortaca ilçesindeki deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan dünyaca ünlü İztuzu Plajı, 2014’te belediyeden alınarak, valilik bünyesindeki Muğla Çevre Vakfı (MUÇEV)’na verildi. Bunun üzerine Ortaca kaymakamlığı ve belediyesi, işletmenin geri verilmesi için iki dava açtı. Mahkeme, Haziran 2014’de ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Aynı mahkeme, itiraz üzerine ikinci bir kararla durdurma kararını kaldırdı. İşletme hakkını elinde bulunan Muğla Valiliği, Kasım 2014’de kaymakamlığa, İztuzu’nun boşaltılması için yazı gönderdi. MUÇEV, plajı İngiliz ortaklı DALÇEV A.Ş.’ye kiralanmasının ardından direniş eylemine başladı. Yaşanılanların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başbakanlığın izniyle plajı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne devretti. Ancak DALÇEV A.Ş plajı işletme yetkisinin kendilerinde olduğu iddiasıyla 25 kişilik bir ekiple geçen hafta plaja girdi. Bunun üzerine MSKÜ, şirketin plajı işgal ettiği iddiasıyla Ortaca Kaymakamlığı’na başvurmuştu. Kaymakamlık da belgelerin 7 gün içinde incelenerek karar alınması için tutanak tutmuştu. Bu süre dolmadan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 16 Mayıs’ta valiliğe yazı gönderdi. Bakan Fatma Güldemet Sarı adına gönderilen yazıda: “ Üniversiteye tahsis edilen alanda hukuka aykırı biçimde DALÇEV tarafından 11.05.2016 tarihinde işgal yapılmış olduğundan, alanın kolluk kuvveti marifetiyle boşaltılması bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.” denildi. Kaymakamlık da Jandarmaya plajın boşaltılması talimatı verdi.


“TALİMAT HEMEN YERİNE GETİRİLMELİ”

İztuzu Kurtarma Platformu sözcülerinden Berna Babaoğlu, “ Bizler plajı üniversitenin işletmesini istiyoruz.” dedi. DALÇEV Genel Müdürü Ramazan Oruç ise MUÇEV ile yaptıkları sözleşmenin plajın işletilmesini içerdiğini belirtti. MUÇEV’in itirazı üzerine Yargıtay’ın yerel mahkemenin kararını onadığını anlatan Oruç, “Plajı işletmeye biz yetkiliyiz. Asıl işgalci üniversitedir. Bir yere gitmiyoruz” diye konuştu.


Yarına Bakış


Geri Dön