01 / 05 / 2024

İztuzu'nda kaplumbağalar 332 yuva yaptı!

İztuzu'nda kaplumbağalar 332 yuva yaptı!

Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırlarındaki Akdeniz'in en önemli deniz kaplumbağası yuvalama alanlarından İztuzu kumsalında bu yıl deniz ve Nil kaplumbağalarının yuva sayısı 332 olarak belirlendi



Muğla'nın Ortaca ilçesindeki Dalyan-İztuzu kumsalında, nesli tehdit ve tehlike altında bulunan deniz ve nil kaplumbağaları bu yıl 332 yuva yaptı.


Akdeniz'in en önemli deniz kaplumbağası yuvalama alanlarından İztuzu kumsalında yürütülen Deniz Kaplumbağası (Caretta Caretta, Chelonia Mydas) ve Nil Kaplumbağası (Trionyx Triunguis) Popülasyonlarının Araştırılması, İzlenmesi ve Korunması Projesi kapsamında, bu yuvalama sezonuna ilişkin veriler açıklandı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce Pamukkale Bilim Merkezi Derneğine yaptırılan çalışmaya göre, Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırlarındaki İztuzu kumsalında toplam yuva sayısı 332 olarak belirlendi.


Kafesli yuva sayısının 300 olduğu kumsalda, 32'si tamamen, 8'i kısmen olmak üzere 40 yuvanın predasyona uğradığı tespit edildi.


-Yuvaların korunmasında yüzde 90'lık başarı


Bu sezon, Dalyan kumsalı için en erken yuvalamanın gerçekleştiği yıl olarak kayda geçti.


Tilki, porsuk gibi vahşi hayvanlara karşı yuva kafesleme çalışmalarında ise yüksek oranda başarı sağlandı. Yuvaların yüzde 80'i tam olarak korunurken, yarı predasyonlularla toplamda yüzde 90,4'lük koruma başarısı elde edildi.


Öte yandan, yavru çıkış dönemindeki yeni predasyon denemelerinin bu oranların değişmesine neden olabileceği bildirildi.


-9 yaralı kaplumbağa rehabilitasyon merkezinde


Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne ise bu yıl 7 yeni yaralı deniz kaplumbağası ulaştırıldı. Bunlardan 2'si sağlıklı şekilde tekrar denize gönderilirken, ağır yaralı getirilen bir deniz kaplumbağası ise kaybedildi.


Merkezde, geçen yıldan tedavisi sürenlerle toplam 9 yaralı kaplumbağa bulunuyor.


AA


Geri Dön