06 / 05 / 2024

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki uyardı!  Bir il için 'fay kırılmadı' dikkat edilmeli...

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki uyardı!  Bir il için 'fay kırılmadı' dikkat edilmeli...

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin deprem gerçeği ile ilgili dikkat çekici uyarılar yaptı. İstanbul depremi nedeniyle kentten ayrılmayı düşünenler için konuşan Moriwaki, Ege Bölgesi'ni ifade etti. Moriwaki, "İzmir depreminde asıl fay daha kırılmadı." dedi.



Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'de deprem farkındalığının yükselmesi, zemin ve bina tercihleri ile kaliteli işçiliğin önemini anlatarak uyarılar yaptı. Moriwaki, bina inşaatı ve mimarlık alanlarında Türkiye dahil bazı ülkelerde uzun yıllardır çalıştığını belirtti.

Moriwaki, Türkiye'de, nüfusunun yoğunlaştığı İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de çoğunlukla tercih edilen dikey yerine yatay mimariye geçilmesi gerektiğini kaydetti. Japon deprem uzmanı, "Yatay yapı yapmak lazım. Türkiye, Japonya'dan iki kat büyük. Japonya hem ada ülkesi hem de yanardağ çok var. Buna rağmen insanlar küçük evlerde yaşamaya çalışıyor" diye konuştu.

TUZLA YUMUŞAK ZEMİN 

dunya.com'da yer alan habere göre; Ayrıca, yaşadığı İstanbul'da oturduğu sitede iki katlı binanın, yumuşak zeminde konumlandığını fakat kendisinin genel kontrolleri yaptırdığını da özellikle ifade eden  Moriwaki, "İstanbul'da kalmayı düşünüyorum. Tuzla yumuşak zemin ve iyi değil fakat genel anlamda bakınca evim sadece iki katlı. Kendim kontrollerini yaptım. İstanbul'da özellikle kentsel dönüşümü çalışmak lazım. Marmara'da deprem olacak diye kaçan jeologlar var, binayı bilmedikleri için. İnşaat mühendisi olarak 'burası tehlikeli' diye kaçacak mıyız? Ben kaçmayacağım ve İstanbul'da yaşayacağım, bir çocuk daha kurtarabilirsem diye." dedi.

Öte yandan, Moriwaki Yoşinori, depreme dayanıklılıkta, binaların taşıyıcı sistemi üzerindeki yükü azaltan sismik izolatörlerin önemine işaret ederek depremin verdiği hasar katsayısının düşürülebileceğini ifade ederek izolatör maliyetlerin düşürülmesi için henüz inşaat halindeyken binalara monte edilmesini tavsiyede bulundu.

 Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki uyardı!  Bir il için fay kırılmadı dikkat edilmeli...

EGE'DE ASIL FAY KIRILMADI

İstanbul depremine karşı kentten ayrılmayı planlayanlara seslenen Moriwaki, "Öncelikle Ege'ye gidiyor.

HASARLAR YÜZDE 70'E İNDİRİLEBİLİR

Öte yandan, Moriwaki, deprem sıklığının 2019 yılından bu zamana kadar Türkiye'de fazla olduğunu kaydederek ülke geneli bilinçlendirme faaliyetlerine de bir şekilde hız verilmesi gerektiğini ifade etti "Kabul etmek lazım 'Allah korusun tekrar gelmesin' değil, 'Allah korusun tekrarı kötü olmasın' demeli yani deprem gelebilir, hazır olmak lazım" ifadelerini kullandı. 

Japon deprem uzmanı 3 bölgeyi uyardı! Son dakika açıklaması!

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki Kahramanmaraş ile Japonya depremlerini kıyaslayarak uyardı!

Japon deprem uzmanı yine uyardı: Türkiye'deki yapıların yüzde 50'sinin yenilenmesi gerekli

Japon deprem uzamanı Yoshinori Moriwaki'den deprem öncesi ve sonrası hazırlık programı!


Geri Dön