28 / 04 / 2024

Japon deprem uzmanından İzmir Karşıyaka uyarısı: Dikkat edilmeli, zemin çok kötü!

Japon deprem uzmanından İzmir Karşıyaka uyarısı: Dikkat edilmeli, zemin çok kötü!

Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İzmir Karşıyaka'daki deprem riskine dikkat çekti ve uyarılarda bulundu. İşte o açıklamalar...



Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Edirne'de gerçekleştirilen bir program sonrasında açıklamalarda bulundu. Moriwaki, kamu kurumları, belediyeler, şirketler ve vatandaşların kendini depreme hazırlaması ve tedbirler alınması gerektiğini vurguladı. 

Tedbirlere ilk olarak herkesin oturduğu binadan başlamasının gerektiğine dikkat çeken Yoshinori Moriwaki, depremlerde binanın zemininin büyük önem taşıdığının altını çizdi ve "Binada biraz sıkıntı olsa da zemin iyiyse sıkıntı yok. Zemini iyi mi kötü mü bakacaksınız" açıklamasında bulundu.

Japon deprem uzmanından İzmir Karşıyaka uyarısı: Dikkat edilmeli, zemin çok kötü!

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Yaşadığınız yapıda ruhsat, iskan var mı, yok mu, kontrol altında yapılan bir bina mı? Bunların hepsi kontrol edilecek. 2000'den önceki bina mı, sonra yapılan bina mı? 2000'den sonra inşa edildiyse rahat olabilirler. Yumuşak zemin, ruhsatı olmayan ve 2000 yılından önce yapılan binalarda deprem gelince sallantı ile çökme yaşanabilir" dedi ve bu durumda da yaşam üçgeni oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. 

"Su, düdük, çikolata hazır olmalı yatağının yanında. Eşyaları sabitlememiz lazım, depremin ardından aile nerede buluşacak tespit edilmeli" diyen Moriwaki, bu şekilde hep birlikte hazır olunması gerektiğini söyledi. 

Yoshinori Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Doğu Anadolu Fay Hattı'ndaki Bingöl, Muş ve Bitlis'te deprem için önlem alınması gerektiğinin altını çizdi. 

Japon deprem uzmanından İzmir Karşıyaka uyarısı: Dikkat edilmeli, zemin çok kötü!

Gemlik Körfezi'ndeki 5,1 büyüklüğündeki deprem ile de konuşan  Yoshinori, depremin Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolunda meydana geldiğini, depremin fayın kuzey kolunun geçtiği İstanbul'u etkilemediğini aktaran Japon uzman, "Körfezdeki deprem, fayın güney kolundaki Bursa, İnegöl, Balıkesir ve Bandırma'dan hissedildi. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda İstanbul için tabii ki deprem bekleniyor ancak Türkiye'nin her yerinde deprem olabilir" ifadelerini kullandı. 

İnsanlarin artık 'ne zaman, nerede, kaç büyüklüğünde deprem olacak?' sorusunu sormamasını, artık geldiğini ve bunun için hazır olunması gerektiğini vurguladı. 

Japon deprem uzmanından İzmir Karşıyaka uyarısı: Dikkat edilmeli, zemin çok kötü!

KARŞIYAKA'YA UYARI 

Japon deprem uzmanı Yoshinori, deprem riskinin olduğu İzmir'de özellikle bazı ilçelerde yaşayan vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğine dikkat çekti. 

İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde 6,6 büyüklüğündeki depremin denizdeki fay hattında yer aldığının altını çizen Yoshinori, "İzmir'de olan deprem kendisinin yer aldığı fay hattında değil denizdeki fay hattında oldu. Kendisinin fay hattı kırılmadığı için İzmir'de deprem meydana gelebilir. Özellikle Karşıyaka dikkat etmeli, orada zemin fazla kötü" ifadelerini kullandı. 

Japon deprem uzmanından İzmir Karşıyaka uyarısı: Dikkat edilmeli, zemin çok kötü!

İSTANBUL'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM NASIL YAPILMALI? 

Marmara Bölgesi'ne bakıldığında ise İnegöl, Bursa, Bandırma ve Balıkesir'de uzun zamandır 150 senedir kırılmayan noktaların olduğunu belirten Yoshinori Moriwaki, "Gölcük'ten başlayıp İstanbul paralelinde adaların güneyinden geçen bir fay bulunuyor denizin içinde, onun da kırılması öngörülüyor" diye konuştu. 

İstanbul'da kentsel dönüşümün yumuşak zeminli bölgelerden başlayarak hızlıca yapılması gerektiğinin altını çizen Yoshinori Moriwaki, "Eski Atatürk Havalimanı, Ataköy, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Büyükçekmece ve Avcılar'da hızlı şekilde kentsel dönüşüm uygulanmalı. Komple binaların yeniden inşa edilmesi değil, güçlendirmeler yapılabilir" açıklamasında bulundu. 

144 bin yapıda Bina Kimlik Sistemi’ne geçildi! 

Kentsel dönüşümde yeni yol haritasının hukuki boyutları 9 maddede tüm detaylarıyla!

İstanbul'da kiraların en çok arttığı ve düştüğü ilçeler hangisi?

 


 


Geri Dön