Japonya'daki havaray teknolojisi İstanbul’a getirilecek!
Erman Akgün, Japonya’da 1964’ten beri kullanılan havaray teknolojisini İstanbul’a getirmek için ciddi görüşmeler yaptıklarını söyledi. Akgün, “Sıfır kaza ile işletilen Japon hızlı tren teknolojisini de Türkiye’ye nasıl getirebileceğimize bakıyoruz” dedi
Hitachi Türkiye Müdürü Erman Akgün, Japonya’da 1964’ten beri kullanılan havaray teknolojisini İstanbul’a getirmek için ciddi görüşmeler yaptıklarını söyledi. Vodafone Türkiye’nin ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde düzenlenen CEO Club buluşmaları kapsamında “Altyapı Liderleri Zirvesi”ne katılan Akgün, “İnbul’da ciddi görüşmelerimiz var. Sanırım hepimizin yaşadığı trafik sorununa bir çözüm bulabilmek için havaraya ihtiyacımız var. Ayrıca Shinkansen Japon hızlı tren sistemleri 1960’lardan beri sıfır kaza, sıfır ölümle işletilmekte. Bu teknolojiyi Türkiye’ye nasıl getirebileceğimize bakıyoruz” dedi.
Sağlık alanının da kendileri için çok önemli olduğunu kaydeden Akgün, proton ışın tedavisi sisteminin Türkiye’ye getirilmesinin medikal turizm açısından önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Türkiye’de olmak istiyoruz
Zirveye katılan Hitachi EMEA-CIS İcra Kurulu Başkanı Klaus Dieter Rennert, şirket olarak üçüncü havalimanı yapımında pahalı teklif vermeleri nedeniyle olmamalarının kendilerini üzdüğünü söyledi.
Klaus Dieter Rennert, “Biz Türkiye’de daha fazla var olmak istiyoruz. Burası ile ilgili büyük planlarımız var. Pek çok alanda hizmet verebiliriz. İlerleyen günlerde bunu göreceğiz” dedi.
Şimdilik 47.8 kilometre planlanıyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi kentte toplam 47.8 kilometrelik havaray hattı yapmayı planlıyor. Bu hattın Üsküdar Lidabidiye ve Sefaköy Halkalı dışında Zincirlikuyu-Sarıyer, Beyoğlu-Şişli 4.Levent-Levent, Sefaköy-Havalalanı, Kartal-D100, Maltepe-Başıbüyük güzergahlarında trafiği rahatlatmak ve ulaşımı kolaylaştırmak için havaray planlanıyor.
Yeniden yakalayacağız
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün ise “Birlik olarak yılda 25-30 milyar dolar sözleşme imzalıyoruz. Son 2 yılda Rusya ve Libya’da kapasitemiz yüzde 33.5 daraldı. Sahraaltı Afrika’da görüşmeler yapıyoruz. Türk mütaahitler olarak alt yapı, üst yapı ihalelerinden Sahraaltı ve İran’dan pay almaya çalışıyoruz. İnanıyorum ki 1-2 yıl içinde yine bu rakamları yakalamaya çalışacağız” değerlendirmesini yaptı.
Üçüncü havalimanına 4.5 milyar euro kredi 19 Ekim’de imzalanacak
LİMAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının ilk etap yatırımına yönelik 4.5 milyar euroluk finansman paketini 19 Ekim’de imzalamayı planladıklarını; toplam 6 bankanın yer alacağı paketin yaklaşık yüzde 70’ini kamu bankalarının üstleneceğini söyledi. Özdemir, finansman paketinin yüzde 70’inin 3 kamu bankasından sağlanacağını kaydetti.
Özdemir, “Finansmanını çözdük gibi. Bir iki tane ufak nokta kaldı. Bu ay içerisinde hızla kredi anlaşmasını sonlandıracağız. Almış olduğumuz 750 milyon avroluk köprü kredi ile inşaata tam hız devam ediyoruz” dedi.
Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu tarafından, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle inşa edilen üçüncü havalimanının inşaatının yapımının hızla ilerlediğini kaydeden Özdemir, şu anda 2 bine yakın kamyonun, bine yakın ekipmanın çalıştığını aktardı. Havalimanı inşaatında şu anda çalışan 7 bin kişinin sayısının ilerleyen günlerde 30 bine yükseleceğinin altını çizdi. Özdemir, 2018’in ilk çeyreğinde üçüncü havalimanına uçakları indirip kaldırmaya başlayacaklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
“1 milyon 300 bin metrekare ana terminal binası yapıyoruz. İçerisinde hem iç hem de dış hatlar olacak. 120 kapımız olacak. ATüm uçakları köprülere yanaştıracağız. Köprülerimizden hızla sizleri terminale alacağız. Hızlı yollar ve hızlı yürüyen bantlarla bir an önce sizi bagaj sisteminin önüne getireceğiz. Dünyanın en iyi bagaj sistemini bağlamak üzereyiz. Güzel bir proje oldu, hep yabancılar hazırladı. Altyapıyı hemen hemen çözdük. İnşallah verdiğimiz söz üzerine 2018’in ilk çeyreğinde havalimanını açacağız.”
Üçüncü köprünün yüzde 65’i bitti
IC Enerji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, 3. Köprü’nün kendisini tamamen göstermeye başladığını belirterek, “Köprü ve yollar olarak işimizin yüzde 65’ini bitirmiş durumdayız” dedi. Çeçen, İstanbul’da yapımı devam eden 3. Köprü’ye ilişkin de “Üçüncü köprü hem gece hem gündüz kendisini tamamen göstermeye başladı. Köprü ve yollar olarak işimizin yüzde 65’ini bitirmiş durumdayız. Biz de inşallah 2016’nın son çeyreğinde trafiğe açmayı hedefliyoruz. Şu anda gidişatımız o doğrultuda. Bu konuda bir aksaklık yaşamıyoruz” bilgisini paylaştı.
Köprünün finansmanını 3’ü kamu olmak üzere 6 bankadan aldıkları kredi ile karşıladıklarını hatırlatan Çeçen, şu anda karadan karaya iki ayağı olan dünyanın en büyük köprüsünü yaptıklarını aktardı.
Fiberde şirketlere de görev düşüyor
VODAFONE Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, 4.5G’nin hazır hale gelmesi için Türkiye’de çekim noktalarını şebekeye bağlayan fiber transmisyon altyapısının oluşması gerektiğine dikkat çekti. Öğüt, şöyle devam etti: “Ülkemizde yaklaşık 257 bin kilometrelik fiber altyapısı mevcut, oysa 500 bin kilometreye ihtiyaç var. Fiber konusunda bireylere, hane halklarına, şirketlere de görev düşüyor. Şirketlerin, özellikle büyük altyapı projeleri başta olmak üzere mutlaka fiberi talep etmesi ve böylece fiber altyapının yaygınlaşmasını teşvik etmesi gerekiyor.”
Vatan