Japonya'nın yeni tren projesi 500 kilometre hıza ulaşabiliyor!
Ulaşım alanında dünyanın en gelişmiş teknolojilerini geliştiren Japonya, yeni tren projesiyle tüm dikkatleri üzerine çekiyor. ‘Maglev’ adındaki raysız sistemle çalışan tren yere temas etmeden manyetik alanla havada duruyor
Ulaşım alanında dünyanın en gelişmiş teknolojilerini geliştiren Japonya, yeni tren projesiyle tüm dikkatleri üzerine çekiyor. ‘Maglev’ adındaki raysız sistemle çalışan tren yere temas etmeden manyetik alanla havada duruyor. 90 milyar dolar harcanacak projede 500 kilometre hıza ulaşılabilecek. Tokyo ile Osaka arasındaki ulaşımı sağlayacak manyetik tren teknolojisi, 2 saat süren yolculuğu yaklaşık 1 saate kadar düşürecek.
Japonya’da devreye alınacak trenler, raylı sistemin aksine bir kanalda hareket edecek. Bu kanalın alt, sol ve sağ bölümlerindeyse treni havada tutacak güçte manyetik alan yaratan bobinler bulunuyor. Trendeki güç ünitesi, bobinlerle etkileşime geçerek bir manyetik alan oluşturulmasını sağlıyor. Böylece ortaya çıkan gücün kontrol edilerek trenin havada ilerilemesi sağlıyor. Yaklaşık 10 cm kadar havada kalan tren böylecek 500 kilometre hıza kadar çıkabiliyor.
GÜÇ GÖSTERİSİ
Proje Tokyo ile Osaka arasında hayata geçecek. Dünyadaki ilk hızlı tren projesi 1964’te yapan Japonya, bunu 2. Dünya Savaşı sonrası ekonomi gücü olarak göstermişti. Projenin Japonya Shinzo Abe hükümetinden son onayı bu yıl alması, inşaatın 2015’te başlaması bekleniyor. Abe, bu trenlerin Japonya’nın gelecekteki ihracatı olacağını söylüyor. Bu teknolojiyi ABD Başkanı Barack Obama’ya sunan Abe, New York-Washington arasındaki tren mesafesini 1 saate düşürmeyi önermişti. Ayrıca Central Japan Railway ise yeni hattın şu anda yılda 143 milyon yolcu taşıyan Tokyo-Osaka hızlı tren hattından 72 milyon yeni yolcuyu çekeceğini öngörüyor.
İşte Japonların raysız tren projesi
1)BOBİN
Bobinler hareket kanalının sağ, sol ve alt tarafında bulunuyor.
2)HAVAYA KALDIRMA SİSTEMİ
Tren üzerindeki dev mıknatıslar, bobinlerle tren arasında bir manyentik bir alan yaratıyor. Bu da trenin havada kalmasını sağlıyor. Trenin ilerlemesi için ise bu manyetik alan kullanılıyor.
3)İTME SİSTEMİ
Mıknatıslarla bobinler arasındaki manyetik alan zıtlaştırılarak güç üretiliyor. Ortaya çıkan bu güç ile trenin ileriye doğru hareket etmesi ve 500 kilometre hıza kadar çıkması sağlanıyor.
Hürriyet