Dedeman'ın yeni hedefi 10 yılda 50 otele ulaşmak!
Dedeman, hedefini yurt dışına yöneltti. Rıfat Dedeman, “Daha ziyade yakın coğrafya ve Türklerin yoğun yaşadığı bölgelerde olmayı tercih ediyoruz” dedi. Rıfat Dedeman ve Banu Dedeman'ın yeni hedefleri, 10 yılda 50 otele ulaşmak ve 10 tanesinin yurtdışında olması...
Murat Dedeman’ın Temmuz 2019’da 68 yaşında vefat etmesinin ardından, Boston ABD’de Mount Ida College’de işletme eğitimi alan 43 yaşındaki oğlu Rıfat Dedeman, “Holding ve Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı” oldu. Miami Üniversitesi İşletme mezunu olan 45 yaşındaki kızı Banu Dedeman ise Dedeman Turizm’in başına geçti. Rıfat Dedeman mülk sahibi oldukları İstanbul, Gayrettepe’deki otellerinin toplantı odasında, göreve geldikten sonraki ilk röportajında FORBES’a yaşadıkları zorlu süreci, “Maalesef erken bir kayıp yaşadık” diye anlatıyor. “Rahmetli babam hayattayken holding ve madencilik hariç diğer şirketlerimizin yönetim kurullarından ayrıldı ve Nisan 2018’de bu şirketlerdeki yönetim kurulu başkanlığını bana devretti. Bu bayrak değişiminden sonra bir süre daha beraber çalışma fırsatımız oldu” diyor.
Forbes Dergisi'nden Belce Örü'nün haberine göre, holding, turizm tarafında iş ve şehir oteli konsepti üzerine odaklanıyor. “Dedeman Hotels & Resort International” çatısı altındaki “Dedeman” ve “Park Dedeman” markalarıyla Ankara, İstanbul, Kapadokya, Palandöken, Rize, Diyarbakır, Konya, Şanlıurfa, Gaziantep, Zonguldak, Denizli, Erbil ve Taşkent’te yedisi Park Dedeman olmak üzere 17 oteli var. Sadece Gayrettepe Dedeman’da mülk sahibi olan aile, 10 otelin yönetimini üstleniyor. Kalan otellerde ise hem kiralama hem de işletme anlaşmaları var.
Dedeman Ailesi geçmişte farklı alanlara yatırım yapsa da her daim turizm ve madencilikte kaldı. Dedeman Holding, kurucusu Mehmet Kemal Dedeman’ın önderliğinde 1947’de Kayseri, Pmarbaşı’nda krom ile madenciliğe başladı. Öncesinde kendisi bir süre gıda alım satımı ve inşaat taahhüt işleriyle uğraşmıştı. İstanbul Yeşilköy, Ankara Etimesgut ve Kütahya askeri havaalanları ile Kayseri Tayyare Fabrikası gibi dönemin dev projelerinin müteahhitliğini üstlendi. Mehmet Kemal Dedeman’ın turizm sektöründeki ilk girişimi ise 1966’da Dedeman Ankara oldu.
Rıfat Dedeman madencilikten turizme geçişlerini dedesinin ifadeleriyle aktarıyor: “Rahmetli dedem, ‘benim bu sektöre atılmam Waldorf Astroia özentiliğindendir’ derdi.” Dedesi maden satışı için görüşmeler yapmak üzere New York’a gittiğinde bu otelde kalmış ve çok beğenmiş. Türkiye’ye döndüğünde “mutlaka böyle bir otel açmalıyım” diye düşünmüş. Ankara’daki oteli, 1982’de İstanbul, 1989’da Kapadokya ve Antalya otelleri takip etti. Aynı zamanda yurtdışına açılan ilk Türk zinciri olan Dedeman’ın şu anda Erbil (2013) ve Kazakistan’da (2014) işletmesini üstlendiği iki oteli bulunuyor. “Kültürümüze ve işletme prensiplerimize yakın olan bölgelerde büyümeyi tercih ediyoruz” diyor Rıfat Dedeman, “Daha ziyade yakın coğrafya ve Türklerin yoğun yaşadığı bölgelerde olmayı tercih ediyoruz.” Turizmde ablası Banu Dedeman ile yeni hedefleri 10 yılda 50 otele ulaşmak. Bu rakamın 10’u yurtdışında olacak. Avrupa’da ilk istikamet Belin. Sonra Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Balkanlar’a gidecekler.
Rıfat Dedeman’ın yakın dönem planları arasında ise “Smart By Dedeman” isminde “Y” ve “Z” kuşağına hitap eden düşük maliyetli şehir oteli markası oluşturmak var. “Şu anda yatırımcılarla görüşüyoruz” diyor ve ekliyor: “İlk oteli 2021’de açmayı planlıyoruz.” Lobisi kahve zincirlerinin girişine benzeyecek otelde misafirleri karşılamak için sadece bir görevlinin olacağını tüm işlemlerin dijital ortamda gerçekleşeceğini anlatıyor.
Oda kapılarının akıllı telefonla açılabileceği otelde, balo veya toplantı salonu, restoran ve bar olmayacak.
Otelin tüm yaşam ve sosyalleşme alanı lobi olacak, kahvaltı da burada verilecek. Bu otelin işletme maliyetinin Dedeman’a göre yüzde 55, Park Dedeman’a kıyasla ise yüzde 25 az olacağını hesaplıyor.
Bu yılın üçüncü çeyreğinde turizmde büyüme hedeflerinin ilk nişanesi olan 200 milyon lira yatırım bedelli Park Dedeman Kastamonu hizmete açılacak. KAS Proje İnşaat ve Yatırım tarafından yapımı süren KastaMall AVM, otel ve rezidans karma projesi içinde yer alan otelin 300 yatak kapasitesi olacak. Diğer taraftan İstanbul, Gayrettepe’deki otel ve yanındaki iş hanı için üç sene sürecek bir yenileme yatırımına hazırlanıyorlar. Bu yatırımım 3-4 milyon dolarlık kısmı 2020 içinde gerçekleşecek.