Genel

Jean Patrick Marquet: Türkiye'deki gelişmeler çok etkileyici!

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Belediyecilik ve Çevre Altyapı Müdürü Marquet, Türkiye ekonomisindeki gelişmelerin çok etkileyici olduğunu belirterek, 'Bu sadece benim ve kurumumun değil, Avrupalı meslektaşlarımın da söylediği bir gerçek' dedi

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Belediyecilik ve Çevre Altyapı Müdürü Jean Patrick Marquet, Türkiye ekonomisindeki gelişmelerin çok etkileyici olduğunu belirterek, "Bu sadece benim ve bulunduğum kurumun değil, Avrupalı meslektaşlarımın da söylediği bir gerçek" diye konuştu.

Marquet, Akfen Holding ve Kardan N.V. ortaklığıyla kurulan TASK Su Kanalizasyon Yatırım Yapım ve İşletme A.Şnin Dilovası Organize Sanayi Bölgesinde yaptığı Atık Su Arıtma Tesisini ziyaret etti. Tesis hakkında TASK Genel Müdürü Ahmet Tuna Özenerden bilgi alan Marquet, temaslarının ardından yaptığı açıklamada, TASKla yapılan 40 milyon Avroluk kredi
anlaşmasının 16 milyonunun söz konusu tesis için kullandırıldığını, 24 milyon Avronun da TASK için hazır bekletildiğini söyledi.
Yapılan tesisi görünce hem şaşırdıklarını hem de çok etkilendiklerini dile getiren Marquet, tesisi gezince yaptıkları işin ne kadar doğru olduğunu görme fırsatı bulduklarını dile getirdi.

TASKa verilen kredinin Türkiyedeki ilk projeleri olduğunu söyleyen Marquet, Bodrum Belediyesi ile de kredi konusunda görüşme yapıldığını ve yıl sonuna kadar su ile ilgili altyapıda kullanılmak üzere 7 milyon Avroluk bir kredi kullandırmayı düşündüklerini dile getirdi. Türkiye ekonomisinde son dönemdeki gelişmelere de değinen Marquet, "Türkiye ekonomisindeki gelişmeler gerçekten çok etkileyici. Bu sadece benim ve bulunduğum kurumun değil, Avrupalı meslektaşlarımın da söylediği bir gerçek. Türkiye ekonomisinin çok iyi gittiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Marquet, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Belediyecilik ve Çevre Alyapı biriminin 2010 yılında 32 ülkeye 500 milyon Avro civarında bir yatırım yaptığını, bu yatırımların daha çok altyapı ve suyla ilgili olduğunu söyledi. Kamusal ve su ile ilgili altyapı çalışmalarına yönelik bu yıl 30 projeye destek vereceklerini dile getiren Marguet, söz konusu projelere verilecek kredi miktarının 500 milyon Avroyu bulacağını belirtti. Ortadoğudaki gelişmelerle ilgili de Marguet, "Gördüğümüz kadarıyla orada dramatik bir tablo var. Ama bu dramatik tablonun karşısında ileriye yönelik hem ekonomik hem demokratik olarak Ortadoğunun daha olumlu şeyler vaat ettiğini düşünmekteyim. Dolayısıyla biz kısa bir süre içinde de Tunus ve Mısır gibi ülkelerde girişimleri geliştirmek ve yatırım yapmak için girişimlerde bulunacağız" dedi.

TASK Genel Müdürü Özener de Dilovası Organize Sanayi Bölgesinin atık su projesinin yap-işlet-devret modeliyle 2008 yılında başladığını ve 2010 yılında tamamlandığını söyledi. Dilovasındaki diğer üç organize sanayi bölgesinin atık su projesine de
talip olduklarını vurgulayan Özener, şunları söyledi: "TASK firmasının yaklaşık 4 yıllık bir geçmişi var. TASK firmasının kuruluş amacı Türkiyede belediyelerdeki imtiyaz modeli ile organize sanayi bölgeleri ve sanayi kuruluşlarına yap-işlet-devret modeline uygun projeler üretebilmek. 16 milyon Avroya tamamladığımız Atık Su Arıtma Tesisinde 33 kilometre boru hattı, 10 adet pompa istasyonu bulunmakta. EBRDden krediyi 2 artı 8 şeklinde yani 2 yıl ödemesiz, 8 yıl geri ödemeli şekilde aldık. Bu kredi,
Türkiye için de çok anlamlı. Ayrıca Türkiyedeki diğer sanayi yatırımları için de çok anlamlı. TASKın 2011 yılı hedefi olarak, yine Dilovasında faaliyet gösteren üç adet organize sanayi bölgesi var. İMES, Makineciler ve Gebze Kimyacılar OSBler. Bunları da aynı modelle aynı yöntemle atık sularını yönetmek için görüşüyoruz ve bu sene içinde bunu sonlandırabileceğimizi düşünüyorum."
Uyguladıkları modelin hem yatırımcı hem de organize sanayi bölgeleri için oldukça avantajlı olduğunu kaydeden Özener, "Yap-işlet-devret modeliyle kendisi ilk başta hiçbir masrafa katlanmaksızın, bu sistemi yaptırarak hem maliyet hem de kaynak açısından tasarruf sağlamış oluyor. Hem yatırımcı hem de fabrika sahibi sanayiciler için en uygun modelin bu olduğunu çok kısa sürede de yaygınlaşacağını düşünüyorum" dedi.

Uygulama konusunda da bilgi veren Özener, "Arıtmış olduğumuz suyu belli bir birim fiyatla çarparak OSBye fatura ediyoruz. OSB bize parayı veriyor, daha sonra da parayı kendi üyelerinden topluyor" diye konuştu.

AA