27 / 04 / 2024

JP Morgan stratejisti: Çin ekonomisi sert inecek, emlak sektörüne dikkat!

JP Morgan stratejisti: Çin ekonomisi sert inecek, emlak sektörüne dikkat!

ABD'nin en büyük bankası JPMorgan Chase & Co.'nun Asya ve gelişmekte olan piyasalar baş stratejisti Adrian Mowat, Singapur'da katıldığı bir konferansta Çin ekonomisinin sert iniş yaşamakta olduğunu savunarak emlak sektörüne dikkat edilmesi gerektiğini söy



Aktifleri itibariyle ABD’nin en büyük bankası JPMorgan Chase & Co.’nun Asya ve gelişmekte olan ülkeler baş stratejisti Adrian Mowat, Çin ekonomisinin halihazırda sert iniş yaşadığını ileri sürdü. Singapur’da bir konferansta konuşan Mowat, “Eğer Çin verilerine bakarsanız sert iniş konusundaki tartışmaları bitirirsiniz” dedi. Mowat, “Çin ekonomisi sert iniş yaşıyor. Otomobil satışları, çimento üretimi, çelik üretimi ve inşaatlar stokları düştü. Bu artık bir tartışma değil. Bu bir gerçektir” diye konuştu. Adrian Mowat ve ekibi 2011’de yapılan Institutional Investor adlı kurumsal yatırım dergisinin anketinde en iyi Asyalı varlık stratejistleri anketinde ikinci sırada yer almıştı.

Şanghay Bileşik Endeksi önceki gün yüzde 2.6 değer kaybetti. Kaybın Çin Başbakanı Ven Jiabao’nun, “Konut fiyatları halen makul olmaktan uzak” olduğu şeklinde 30 Kasım 2011’de yaptığı açıklamadan bu yana en büyük düşüş olduğu kaydedildi. Endeks dün de yüzde 0.7 değer kaybetti. Böylece Şanghay Bileşik Endeksi geçen ağustos ayından bu yana iki günde en yüksek kaybı yaşadı. Emlak piyasasındaki kısıtlamalar sürüyor Başbakan Ven’in yorumları hükümetin emlak piyasası üzerindeki kısıtlamaları, bu kısıtlamalar ekonomik büyümeyi yavaşlamakla tehdit etse dahi, devam ettireceği şeklindeki kaygıları endişeleri artırmıştı.

Bu yıl 5 Mart’taki Ulusal Halk Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada Başbakan Ven, ekonomik büyüme hedefini son yedi yılın yüzde 8 hedefinden yüzde 7.5’e çekildiğini açıklamıştı. Geçen haftaki veriler Çin’de imalat artışının 2009 yılından bu yana en düşük
oranda olduğunu gösterirken perakende satışları da ekonomiklerin tahmininin altında yükseldi, enflasyon da son 20 ayın en düşük seviyesine gerilemişti. ‘Çin emlak piyasası insanları kaygılandırmalı’ Mowat, geçen mayıs ayında emlak sektöründe talebin düşük seyretmesine rağmen sabit sermaye yatırımlarının arttığı saptamasını yaparak ekonomide sert iniş riskinin yükselmekte olduğunu söylemişti. 17 Mayıs 2011’de yaptığı bir söyleşide Mowat, bu durumun konut envanterlerinin artacağı ve inşaat faaliyetlerinde bir daralmaya yol açacağını ifade etmişti.

Dünkü konferansta Adrian Mowat, “Çin emlak piyasasında neler olduğuna dair konuyla ilgilenenlerin kaygı duyması gerekiyor. İnsanlar, hükümetin bu sektördeki gidişatı dönüştürebileceği konusunda fazla rahat” yorumunu yaptı. Religare Capital Markets Ltd. yatırım danışmanlık şirketi küresel varlık stratejisi müdürü Jason Todd, Ven’in konuşması üzerine Çin’de borsaların gerilemesinin bir parça abartılı olduğunu belirterek, başbakanın yorumlarının tekrar olduğunu ve hükümette uzlaşmayı yansıtmadığını söyledi. Gelecek yıl görevini bırakacak olan Çin Başbakanı Ven Jiabao, önceki gün yaptığı açıklamada ülkede reform yapılmaması halinde siyasi kaos olabileceği uyarısında bulunarak, gelir dağılımındaki eşitsizlik pahasına hızlı büyüme yaratan ekonomik
dönüşümü destekleyen siyasi bir değişimin benimsenmesi gerektiğini ifade etmişti.

Yüzde 6’nın altında büyüme, sert iniş demek Merkezi New Jersey’de bulunan A. Gary Shilling & Co. yatırım danışmanlık şirketi başkanı Gary Shilling 2 Şubat 2012’de Çin ekonomisinin bu yıl dış piyasalardaki zayıf talebe bağlı olarak “sert iniş”e yol almakta olduğu uyarısında bulunmuştu. ABD’de resesyonun Aralık 2007’de başladığını doğru olarak tahmin eden Shilling ekonomide sert inişi büyümenin yüzde 6’nın altında seyretmesi olarak tanımlıyor. Shilling ve Mowat’ın Çin ekonomisine dair görüşleri Yale Üniversitesi Profesörü Stephen Roach’unkinden farklı. Şanghay’da 8 Mart’ta demeç veren Profesör Roach, Çin’in sert iniş yaşayacağına dair argümanların büyük ölçüde abartılmış olduğunu savundu.

Şanghay’daki konferansta Roach, “Çin’de bankacılık sisteminin çökeceğine ve emlak balonunun patlayacağını düşünmüyorum. Bütün bunlar abartı” diye konuştu. Çin bankacılık sektörünü yakından takip eden yetkililere göre Pekin hükümeti yeni krediler son dört yılın en düşük seviyesine indikten sonra ülkenin en büyük dört bankasının borç verme kapasitesi üzerindeki sınırlamaları gevşetiyor. Hükümetin emlak piyasasını kontrol etmek için uyguladığı 2 yıllık çaba bu yılın ilk iki ayında konut satışlarının yüzde 25 azalmasını sağladı. Geçen yılın ocak ve şubat aylarında konut satışları yüzde 26 artmıştı. Konferanstaki konuşmasında Çin’de emlak talebiyle ilgili olarak Adrian Mowat, “Görmek isteyebileceğiniz şey envanteri temizleyecek emlak talebindeki artıştır. Ama bu muhtemel görünmüyor. Ülke ekonomisinin yeniden hızlanacağına dair herhangi bir politika kanıtı görmüyorum” diye konuştu.

Dünya


Geri Dön