28 / 04 / 2024

JPMorgan'dan finans dünyasına uyarı geldi: 2008’deki kriz yaşanabilir!

JPMorgan'dan finans dünyasına uyarı geldi: 2008’deki kriz yaşanabilir!

JPMorgan’a göre Fed’in faiz artışlarının sonuna yaklaşılması, ABD’de iş gücü piyasasının gücü ve yumuşak iniş beklentileri nedeniyle yatırımcıların yaşadığı iyimserlik, küresel finansal kriz öncesinde 2007’deki tablo ile benzerlikler gösteriyor.



JPMorgan Küresel Piyasalar Baş Stratejisti Marko Kolanovic pazartesi günü müşterileri ile paylaştığı notta, mevcut durumun 2007-2008 dönemi ile birebir aynı olmadığını ama yine de temkinli olmayı gerektirecek benzerlikler taşıdığını ifade etti.

Yayınladığı notta, “Dikkat çekici gördüğümüz şey, 2007’deki krize girerken, yatırımcılar bugünkü ile tamamen aynı konuları tartışıyordu: Fed’in faiz artışlarına ara veriyor olması, tüketici esnekliği, yumuşak iniş, güçlü istihdam gibi” şeklinde ifade kullanan Kolanovic; dolar, Brent petrol fiyatı ve tahvil getirilerindeki artışlar için de “Problemli ve en nihayetinde sürdürülemez bir kombinasyon” değerlendirmesini yaptı.

Bloomberght.com’un haberine göre Kolanovic, tahvillerde ortaya çıkan satış dalgasının, Fed’in faizleri daha uzun süre yüksek tutmasının sıkıntı yaratacağının bir işareti olarak görülebileceğini ifade etti.

JPMorgan dan finans dünyasına uyarı geldi: 2008’deki kriz yaşanabilir!

ECB’DEN ENFLASYON YORUMU

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Baş Ekonomisti Philip Lane, enflasyonla yapılan mücadelenin henüz sona ermediğini belirterek, “Enflasyonda belirlenen hedefe varmak için daha yapılacak çok işimiz var” ifadesini kullandı.

ECB Baş Ekonomisti Philip Lane, fiyat baskılarının devam ettiğini ve hala yüzde 2'lik hedefin bir hayli üzerinde olduğunu söyledi. Litvanya'da düzenlenen bir konferansta konuşan Lane, henüz enflasyon hedefine varamadıklarını belirterek, "Bu nedenle enflasyonu belirlenen hedef doğrultusunda düşürmek için daha fazla çaba göstermek zorundayız" diye konuştu.

Lane yaşanan mücadele sürecinin bir hayli zaman alacağına da dikkat çekerek şunları söyledi: "Petrol fiyatlarının şu anki düşük seviyelerde kalmasını beklemiyoruz. Konjonktürel gelişmelere bağlı olarak fiyatlar artış gösterebilir. Enerji çok volatil bir bileşen, gelecek aylar ve yıllar içerisinde bu alandaki hareketleri takip etmek büyük önem kazandı."

Ekonomistler, 10 toplantı üst üste faiz artıran ECB'nin mevduat faizini 2024'ün ilk yarısına kadar yüzde 4 düzeyinde tutacağı öngörüsünde bulunuyor.

Geride bıraktığımız hafta kamuoyuyla paylaşılan enflasyon rakamı yüzde 4,3 oranına gerilemiş, çekirdek enflasyon ise yüzde 4,5 olarak kayda geçmişti.


 

 


Geri Dön