Sektörel

Kaba inşaat maliyeti yüzde 40 arttı!

Sesli; “Demirde ve hazır betonda yaşanan son zamlarla birlikte kaba inşaat maliyetlerindeki hızlı artış, öz kaynağı yeterli olmayan firmaları ve müteahhitleri zora sokabilir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Avrasyaİnt Yapı Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sesli, özellikle İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerde zaten yüksek olan arsa metrekare birim fiyatlarına, son dönemde demire gelen yüksek zamlar da eklenince, kaba inşaat maliyetlerinin ortalama yüzde 40 oranında arttığını söyledi. T.C. Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indiriminin, beklendiği gibi konut kredilerine henüz etki etmediğini belirten Sesli, sektör, zamları satış rakamlarına yansıtmamışken, konut alıcıları için bu dönemin önemli bir fırsat olduğunu vurguladı. 


Proje ortaklığı yaptığı Reform Yapı ile birlikte Çekmeköy’deki Dreamlife Konutları’nın inşaatını sürdüren Avrasyaİnt Yapı’nın kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi Ali Sesli, son dönemdeki sektörel gelişmelerle ilgili değerlendirmelerini paylaştı. “Geçen ay tonu bin 170 TL olan demir, şu anda bin 600 TL’ye yükseldi. Betonda da yüzde 10’luk bir artış söz konusu” diyen Sesli, kaba inşaata başlayan firmaların, maliyetlerdeki bu ani artışı satışlarına yansıtamadıkları için şu anda sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirtti. İnşaat maliyetlerindeki artışın Ocak ile birlikte yeniden hızlı bir tırmanışa geçtiğini vurgulayan Sesli, 2016 yılının sektör açısından daha şimdiden “kayıp yıl” olarak nitelendirildiğini, bunun olumsuz etkilerinin ise gelecek yıllara yansıyacak gibi göründüğünü söyledi. 


İnşaatçıların ve alıcıların gözü kredi faizlerinde

“İnşaat sektörü sancılı olunca, diğer sektörlerin iyi olması mümkün değil” diyen Ali Sesli, tapu dairelerinde, insanların sadece kredi almak için birbirlerine devrettikleri taşınmazlar dışında satışların ciddi derecede azaldığına dikkat çekerek, bankaların da kredi verme konusunda eskisi kadar istekli davranmadığına değindi. Sektör olarak, faizlerin yüzde 1.00’in altına inmesini beklediklerini söyleyen Sesli, “İnsanlarımız konutları genellikle kredi ile satın alıyor. Faizlerin beklenen düzeye henüz inmemiş olması, hem proje üreten inşaat firmalarında hem de gayrimenkul almayı planlayan kişilerin temkinli bekleyişine neden oluyor. Aslına bakılırsa, bu dönem, alıcı açısından bir fırsat dönemi” dedi. 


Öz kaynağı ile proje üretmeyenleri zor günler bekliyor!

İnşaat sektörünü ekonominin aynası olarak tanımlayan Sesli, bu sektörü desteklemeden, ekonomide bir düzelmenin beklenemeyeceğini vurguladı. “İnşaat firmaları içinde iflas erteleme isteyenlerin olduğunu biliyoruz. Ödenmeyen kredi borçları, karşılıksız çekler, yerine getirilemeyen taahhütler var. Yeterli öz kaynağa sahip olmadan müteahhitliğe soyunanların sıkıntı yaşayacağı bir döneme girdik.” dedi. İnşaata başlarken, “Maketten Üç-beş daire satarım, barter sistemiyle de taşeronlara ve inşaat malzemesi satıcılarına daire vererek işimi görürüm” diye düşünen müteahhitlerin ve bunlarla iş yapanların büyük risk aldığının altını çizen Sesli, “Öz kaynağı olmayan müteahhitlere iş yapanlar da bu müteahhitlerden daire alanlar da sıkıntıya girecekler. İnşaat sektöründe öz kaynağı güçlü olanlar ayakta kalacak, diğerleri ise maalesef gidecek.” dedi.