29 / 04 / 2024

Kaç gün oruç tutulacak? 30 gün mü yoksa da 29 gün mü?

Kaç gün oruç tutulacak? 30 gün mü yoksa da 29 gün mü?

Ramazan ayı, Hicri takvimin 9. ayı olarak her yıl hilalin görülmesiyle belirlenen başlangıç ve bitiş tarihleri nedeniyle farklı uzunluklarda sürüyor. Bu yıl, Ramazan ayının başlangıç tarihi 22 Mart Çarşamba günüydü ve son günü 20 Nisan Perşembe olarak belirlendi.



Ramazan ayı boyunca Müslümanlar, oruç tutarak gün boyunca yemek ve içmekten kaçınıyorlar. Ramazan ayı boyunca ilk iftar bugün gerçekleştirilecek ve son iftar ise 20 Nisan Perşembe günü yapılacak.

Ramazan ayı boyunca geleneksel olarak teravih namazları da kılınıyor. Bu yıl teravih namazları 22 Mart Çarşamba gecesi başladı.

Müslümanlar için Kadir Gecesi, Kur'an-ı Kerim'de önemli bir yere sahiptir ve bu gece ibadet ederek dualarını ederler. Kadir Gecesi ise Kur'an-ı Kerim'de "bin aydan daha hayırlı" olarak ifade edildiği için 17 Nisan'da kutlanacak.

Kaç gün oruç tutulacak? 30 gün mü yoksa da 29 gün mü?

Ramazan ayı ne zaman bitiyor?

2023 Ramazan ayı, 23 Mart tarihinde başlamış ve 20 Nisan tarihinde sona erecek. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, Ramazan ayının uzunluğunun ayın dünya etrafında döndüğü süreyle ilgili olduğunu belirtti. Ayın dünya etrafında dönme süresinin 29 gün ve birkaç saat olduğuna dikkat çeken Bozkurt, bu nedenle Ramazan ayının bazen 29, bazen de 30 gün sürdüğünü ifade etti. Bozkurt ayrıca, Ramazan ayının bu yıl da 29 gün süreceğini ve hilalin 23 Mart sabahında görüleceğini tahmin ettiklerini açıkladı.

 


Geri Dön