28 / 04 / 2024

Kaçak emlakçılar hortladı: İnternet veya sosyal medyadan faaliyet gösteriyor!

Kaçak emlakçılar hortladı: İnternet veya sosyal medyadan faaliyet gösteriyor!

Son dönemlerde artan kira ve konut fiyatlarından sonra kaçak emlakçılar ortaya çıktı. Ankara'da 2 bin emlakçının kaçak olduğu belirtiliyor. Bu kapsamda bu şahısların internet veya sosyal medyadan faaliyet gösterdikleri belirtiliyor... İşte detaylar...



Ticaret Bakanlığı tarafından yetkisiz bir emlakçıya kesilen 349.000 Türk Lirası cezanın ardından söz konusu sorun gün yüzüne çıktı.  Ankara  ilinde benzer şekilde iş yapan 2 bin civarında kaçak emlakçı olduğu kaydediliyor. 

Bu şahısların bir çoğu farklı meslek alanlarından çalışmalarına rağmen, sosyal medya veya internet kanalları üzerinden faaliyet gösteriyor.

Gayrimenkul sektöründeki fahiş fiyatlarla mücadele artarak devam ediyor. Ticaret Bakanlığı, hiçbir yetki belgesi bulunmadan emlakçılık yapan ve piyasayı manipüle eden sahte emlakçılara yoğunlaştı.

Yani Şafak'ın haberine göre, Bakanlığa bağlı il müdürlükleri, belediyelerin kolluk kuvveti zabıtalar ve meslek odaları ile işbirliği gerçekleştirerek fırsatçılara göz açtırmıyor.

Yetkili olmamasına rağman 2 milyon 100 bin TL ile 2 milyon 300 bin TL arasında değişen bir evi internetten 3 milyon 870 TL'den satmaya çalışırken yakalanan sahte emlakçıya verilen ceza Ankara’nın Mamak ilçesinde kesilmişti. Bakanlık ekipleri tarafından tespit edilen sahte emlakçı gibi Ankara’da kaçak yöntemlerle faaliyetlerine devam eden yüzlerce yetkisiz kişi bugüne kadar tespit edildi. 

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam’ın verdiği bilgiye göre: Ankara ili genelinde, 2 bin civarında kaçak emlakçı bulunuyor.

MÜTEAHHİTLİK OFİSLERİYLE İŞ BİRLİĞİ

Mamak , Altındağ ve Keçiören gibi kentin doğusundaki ilçelerde faaliyet gösteren bu fırsatçıların yüzde 95’inin fiziki olarak ofisi veya dükkanı bulunmuyor.

Bu işi çoğunlukla sosyal medya ve internet kanalları aracılığıyla yapıyorlar. Farklı meslek alanlarında çalışıp emlakçılık yapanlar da bulunuyor. Böylece eş, dost ve arkadaş çevrelerinden ziyade sosyal medyada ağlarına düşürdükleri yurttaşların evlerini satıp komisyon alıyorlar. Bazı kişiler ise müteahhitlik ofisleriyle bağlantılı çalışıyor.

PİYASAYI MANİPÜLE EDİYORLAR

Kayıtlı faaliyet göstermedikleri için kaçak emlakçıların piyasayı manipüle etme ihtimali oldukça yüksek. Piyasa değerinin çok üzerinde kira isteyen ve spekülatif rakamlarla satılık konut piyasasını şişirenlerin bazısı yapılan ihbarlar sonucunda yakalanıyor.

Emlak odaları ya da duyarla yurttaşlar, tespit ettikleri veya karşılaştıkları sahte emlakçıları, Vergi Dairelerine, Ticaret İl Müdürlüklerine ve zabıta ekiplerine bildiriyor. 

Çengelköy Meydan satışta! Yeni proje! 

Galatasaray ile Başkent İnşaat sponsorluk anlaşması imzalandı!

Piyasaların gözü Merkez Bankaları'na çevrildi! Kritik haftaya euro nasıl başladı? Bugün Euro/TL kuru kaç TL?


Geri Dön