23 / 12 / 2024

Kaçak inşaat para cezası zamanaşımı!

Kaçak inşaat para cezası zamanaşımı!

Kaçak inşaat para cezası zamanaşımı ile verilen cezanın kanunda belirlenen sürede uygulanmaması veya ceza tahsili için gerekli işlemlerin yapılmaması üzerine belediye verdiği ceza için icra işlemi başlatamıyor....




Kaçak inşaat para cezası zamanaşımı!


Kaçak inşaat para cezası zamanaşımı ile verilen cezanın kanunda belirlenen sürede uygulanmaması veya ceza tahsili için gerekli işlemlerin yapılmaması üzerine belediye verdiği ceza için icra işlemi başlatamıyor. 


Kabahatler Kanunu'nda idari para cezalarının ödeme süresine ilişkin herhangi bir hükme yer verilmiyor. Bu nedenle Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 437 seri numaralı Tahsilat Genel Tebliği'nin [2](D) bölümünde de belirtildiği üzere Kabahatler kanununa göre verilen para cezasının ödeme süresi 1 ay olduğundan, bu 1 ayın son günü amme alacağının vade günü oluyor. Eğer para cezası verilen kişi bu süre içinde gelip para cezasını belediyeye yatırmazsa 6183 sayılı yasanın 55. maddesine göre belediyece bu kişiye ödeme emri gönderiliyor. 


Kabahatler kanununa göre verilen para cezasının ödeme süresi bir ay olduğundan, bu bir ayın son günü amme alacağının vade günü oluyor. Bu durumda vade tarihinin rastladığı takvim yılını takip edecek olan takvim yılının başı esas alınıyor. Buna göre verilen para cezası miktarına göre 21. maddede belirtilen süreler işletiliyor. Kabahatler kanununa göre belediyece verilebilecek para cezalarının tümü 10 bin liradan az olduğundan tahsil zaman aşımı 3 yıldır. Bu noktada kaçak inşaat para cezası zamanaşımı da üç yıl oluyor.


Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunu'nun 102'nci maddesinde de "Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren beş yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar." Ancak buna karşılık "para cezalarına ait hususi kanunlarındaki zamanaşımı hükümleri mahfuzdur.” denildiğinden kabahatler kanununa göre verilen idari para cezaları için tahsil zamanaşımı kabahatler kanununda düzenlenen yerine getirme zamanaşımı süreleri esas alınıyor.


Zamanaşımının işlemeyeceği durumlar...

İdari yaptırımın yerine getirilmesine başlanamaması veya yerine getirilememesi halinde zamanaşımı işlemiyor. Ayrıca, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun'un 104'üncü maddesi uyarınca, "Borçlunun yabancı memlekette bulunması, hileli iflas etmesi veya terekesinin tasfiyesi dolayısıyla hakkında takibat yapılmasına imkan yoksa bu hallerin devamı müddetince zamanaşımı işlemez." Bu sebeplerin kalktığı gün, bitmesinden itibaren başlar veya durmasından evvel başlamış olan süre işlemeye devam eder."


Kaçak inşaat para cezası zamanaşımı itirazı...

Ödeme emrini tebliğ alan kişi, zaman aşımını itirazı için 7 gün içinde vergi mahkemesine dava açarak bu borcun zamanaşımına uğradığını ileri sürebilir. Yedi günlük dava açma süresi ödeme emrinin tebliğ tarihini izleyen günden itibaren işlemeye başlar. 



Kaçak inşaat nasıl mühürlenir?
İskan affı nedir?
Kaçak inşaat cezasına itiraz!






Geri Dön