Kent Haberleri

Kaçak yapı usulsüzlükleri Sayıştay raporunda: Yıkım kararına rağmen, yıkılmıyorlar!

Kapadokya’daki kaçak yapılara ilişkin usulsüzlükler, Sayıştay raporunda yer aldı. Buna göre; Nevşehir Kapadokya'daki 420 yapının karara karşın yıkılmadığı belirtildi. İşte ayrıntılar...

Son zamanlarda İstanbul dahil birçok şehirde kaçak yapı tufanı yaşanıyor. Belediyeler, kaçak yapılar için peş peşe yıkım kararı verip uygulamaya başladı. 

Ancak Sayıştay’ın 2023 Kapadokya Alan Başkanlığı denetim raporunda önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. Bu kapsamda, Nevşehir’de Kapadokya bölgesinde imarı olmayan birçok yapı gündeme geldi. 

UYGULANMAYAN YIKIM KARARLARI VAR

Cumhuriyet Gazetesi'nden Cengiz Karagöz'ün haberine göre; Sayıştay’ın 2023 Kapadokya Alan Başkanlığı denetim raporu yayımlandı ve Nevşehir’de Kapadokya bölgesinde imarı olmayan birçok yapının olduğu ifade edildi. Kapadokya'daki birçok kaçak yapıya ilişkin yıkım kararı olmasına karşın yıkım işleminin yapılmadığı da tespit edildi. 

Söz konusu raporda, "Gerçekleştirilen incelemede Kapadokya alanı içerisinde, Kapadokya Alan Başkanlığı’nın kurulduğu 2019 senesinden önce Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurullarınca alınmış olan kararlar ve 2019 yılından itibaren Kapadokya Alan Komisyonu’na alınan kararlarla birlikte toplam 586 yapı hakkında mevzuata aykırı uygulamalar sebebiyle yıkım kararı olduğu, Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından 2020- 2022 yılları arasında 166 yapının yıkımının yapıldığı, fakat 420 yapı hakkında alınan yıkım kararlarının henüz uygulanmadığı görülmüştür" ifadelerine yer verildi. 

Ayrıca söz konusu raporda, uygulanmayan yıkım kararlarının bir kısmının oldukça geçmişe dayandığının altı çizilerek "2016 senesinde alınmış kararların dahi bulunduğu tespit edilmiştir" denildi. 

BAKAN KURUM'DAN İBB'YE UYARI: KAÇAK YAPI VARSA YIKIN

Bunların yanı sıra geçtiğimiz haftalarda, İstanbul Üsküdar Vaniköy’de ‘Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde yer alan villanın kaçak eklentilerinin yıkımı da gündemde geniş yer tuttu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ekiplerinin koordinesinde yıkım tamamlandı.  

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bu yıkımın ardından kaçak yapılar ile ilgili önemli bir açıklama yaptı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni uyardı. 

Kurum, söz konusu açıklamasında "Boğaz’da kaçak yapı varsa yapılmasına müsaade etmeyin. Varsa yapılan, durdurun ve o kaçakların yıkımını gerçekleştirin. Tüm Türkiye duysun; kendileri de biliyor. Var mı yok mu? Dolayısıyla varsa kaçak yapı durdursunlar, yıkımını gerçekleştirsinler. Yarın biz yıkıma gittiğimizde bizim peşimizden gelmeyin. Böyle bir şey olmaz. Kendilerini göreve davet ediyoruz. ‘Oyuncak’ diye tabir ettikleri İstanbul Boğazı'na sahip çıksınlar. Onlar çıkmazsa biz Boğaz’ın talan edilmesine müsaade etmeyeceğiz" ifadelerine yer verdi.

Elektriğe Ekim'de yeni zam sinyali! Temmuz'da elektrik faturaların yüzde 38 zam gelmişti: Bakan tek tek açıkladı!

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan o şehir için yeni deprem uyarısı!

Konut fiyatlarında ipin ucu kaçtı! Fahiş artışlar kiralar üzerinden tüm sektörü olumsuz etkiliyor!