23 / 12 / 2024

Kadastral yola cephesi olmayan tarlaya nasıl yol alınır?

Kadastral yola cephesi olmayan tarlaya nasıl yol alınır?

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre kadastral yola cephesi olmayan tarlaya nasıl yol alınır? Arazinin Kadastral yola cephesi yoksa ne yapılır?



Kadastral yola cephesi olmayan tarlaya nasıl yol alınır?

01 Haziran 2013 tarih 28664 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre; Bir adada ifraz yapılmak suretiyle yola cephesi bulunmayan parsel oluşturulamaz. 


Yola cephesi olmayan parsellerin bulunduğu adalarda yola cephesi bulunmayan parsele yola cephe sağlamaya yönelik düzenleme yapılmaksızın bu parsele ve sınırı bulunan diğer parsellere ruhsat düzenlenemez. 


Kanunun 18 inci maddesinin uygulanamadığı hallerde yola cephesi bulunan parsellerden herhangi biri ile tevhid edilmesi mecburidir. 


Parsellerin maliklerinin kendi aralarında anlaşamadığı hallerde bu alanlarda plana ve yapılaşmamış olup olmadığına göre müsait olan parsellerle resen tevhid yoluyla parselasyon yapmaya ilgili idare yetkilidir. Peki, kadastral yola cephesi olmayan tarlaya nasıl yol alınır? Arazinin Kadastral yola cephesi yoksa ne yapılır, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kadastral yola cephesi olmayan tarla eğer imar planları kapsamında değilse aşağıdaki yolların izlenmesi gerekiyor.


1. Yola cephesi olan komşu parsellerden geçit hakkı alarak yola cephe sağlanabiliyor. Geçit hakkı komşu parsellerin malikleri ile anlaşarak alınabileceği gibi anlaşamama durumunda Kadastro mahkemesinin kararı ile de alınabiliyor. Bu iki durumda da geçit hakkının tapuya tescil edilmesi gerekiyor.


2. İmar durumu alınabilmesi için her koşulda kadastral yola cephe olması gerekiyor.


3. Kadastral yola cephesi olmayan tarla eğer imar planı kapsamında ise o zaman imar planlarının notları ile birlikte incelenerek, imar planının tarla için nasıl bir hüküm verdiğinin incelenmesi gerekiyor.



Geçit hakkı nedir?


Geri Dön