28 / 12 / 2024

Kadastro Haritalarının Sayısallaştırılması Yönetmeliğinde Değişiklik!

Kadastro Haritalarının Sayısallaştırılması Yönetmeliğinde Değişiklik!

Kadastro Haritalarının Sayısallaştırılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 28 Eylül 2012 Cuma günü, 28425 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu yönetmelik kapsamındaki değişiklikler bu haberde...



YÖNETMELİK


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü)’ndan:


KADASTRO HARİTALARININ SAYISALLAŞTIRILMASI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK


MADDE 1 – 24/11/2006 tarihli ve 26356 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kadastro Haritalarının Sayısallaştırılması Hakkında Yönetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, tapulama veya kadastro sonucu üretilen sayısal nitelikte olmayan haritalar ile bunlar üzerinde yapılan değişiklik işlemleri sonucu oluşan haritaların ve ilgili teknik mevzuatın öngördüğü koordinat sisteminin haricinde üretilmiş olan sayısal haritaların sayısallaştırma işlemleri ile sayısallaştırma işlemi sırasında tespit edilen sınırlandırma, ölçü, tersimat ve hesaplamadan kaynaklanan hataların giderilmesi işlemlerini kapsar. Çalışma alanı ile ada veya mevkiin bir kısmı sayısal harita niteliğinde ise, veri bütünlüğü açısından bunlar da sayısallaştırma çalışmaları kapsamında değerlendirilir.”


MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin başlığı ile ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki üçüncü ve dördüncü fıkralar eklenmiştir.


“Sayısallaştırmanın programa alınması, duyuru ve belirtme yapılması”


“(2) Kadastro müdürlüğü; sayısallaştırma çalışmalarına başlanacağını, çalışmalara başlamadan önce, ilgili köy veya mahalle muhtarlığı ile belediyeye ve Orman Genel Müdürlüğü ile Maliye Bakanlığının mahalli birimlerine, ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarına bir yazı ile duyurur. Ayrıca, çalışmalara başlanacağı bilgisi ile uygulama alanı kapsamında kalan taşınmazların listesi ilgili tapu müdürlüğüne gönderilir.”


“(3) Kadastro müdürlüğünce fen klasörüne, tapu müdürlüğünce de ilgili taşınmazların kayıtlarına, “3402 sayılı Kanunun Ek-1 inci maddesi uygulamasına tâbidir.” şeklinde belirtme yapılır.”


“(4) Belirtme yapılan taşınmazlarda, sayısallaştırma sonuçları askı ilanına alınmadan önce ilgili kadastro müdürlüğü mülkiyet ile ilgili son değişiklikleri tapu müdürlüğünden alır.”


MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiştir.


“(1) Sayısallaştırma uygulama alanında, ada bölümlemesi yapılmışsa mevcut ada ve parsel numaraları aynen kullanılır. Ada bölümlemesine göre çalışma yapılmamış yerlerde ilgili mevzuatına göre ada bölümlemesi yapılarak ada, parsel numaraları belirlenir.”


“(2) Tapulama veya kadastrodan sonra idari sınırlarda meydana gelen değişiklikler dikkate alınır ve tapu sicilinin buna göre oluşturulması sağlanır.”


MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrası ile dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“(1) Elde edilen koordinat değerlerine göre haritası ölçeğinde çizim yapılarak, haritası ve varsa ortofoto haritası, uydu görüntüsü gibi yararlanılabilecek teknik belgeler kapsamında belirtilen belgeler ile ada veya mevki bazında çakıştırılır. Çakıştırmalarda muhtemel farklılıkların, harita ölçeğinin gerektirdiği doğruluk değerleri içerisinde olup olmadığı kontrol edilir.”


“(4) Haritaların kenarlaştırılmasıyla ortaya çıkan parseller arasında binmeli veya açıklık durumları ile çizim hataları gibi tescilli durumdan tespit edilecek hatalar, ada veya mevki bazında raporlanarak sayısallaştırma sürecinde düzeltilir.”


MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki beşinci ve altıncı fıkralar eklenmiştir.


“(3) Parsellerin; sayısallaştırma işlemi sonucunda ortaya çıkan ve kadastro teknik mevzuatında öngörülen yanılma sınırı içinde kalan yüzölçümü farklılıklarında, sayısallaştırma işlemi ile hesaplanan yüzölçümleri esas alınır. Ancak, sayısallaştırma işlemi sonucunda ortaya çıkan ve yanılma sınırı dışında kalan hatalı yüzölçümleri sayısallaştırma ekibi tarafından büroda ve arazide yapılacak inceleme sonucunda sayısal hale getirilir. Yapılan çalışmaların sonucu 3402 sayılı Kadastro Kanununun 11 inci maddesine göre ilan edilir. İlan süresince dava açılmayan taşınmaz malların kayıtlarında gerekli düzeltmeler yapılır.”


“(4) Yüzölçümü hesaplamaları ve değerlendirme sonucunda, ada veya mevki bazında kadastro teknik mevzuatında öngörülen ada veya mevki raporu çıktıları tanzim edilerek düzenleyen ve kontrol edenlerce imzalanır.”


“(5) Tapu kaydı miktarına göre veya iktisap tarihindeki zilyetlik esaslarınca miktar üzerinden edinilerek sınırlandırılmış taşınmazlarda tescilli duruma göre yüzölçüm hataları ve miktar fazlalıkları tespit edilmesi halinde, 20/4/2006 tarihli ve 26145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kadastro Sırasında veya Sonrasında Yapılan İşlemlerle Geometrik Durumları Kesinleşmiş Olan Taşınmazlarda Ölçü, Sınırlandırma, Tersimat ve Hesaplamalardan Doğan Hataların Düzeltilmesine İlişkin Yönetmeliğin 9 uncu maddesine göre işleme yön verilir.”


“(6) Sayısallaştırma çalışmaları sırasında; ilgili mevzuatınca dağıtıma tabi tutulmak suretiyle tescil edilmiş olan parsellerde, yanılma sınırı dışındaki yüzölçüm hataları, ölçü, çizim hataları ve herhangi bir teknik sebeple kayıklık ve/veya dönüklük tespit edilmesi halinde bu dağıtım uygulaması sonucu tescil edilmiş parselasyon planları kapsamında değerlendirme ve düzeltme yapmaları bakımından uygulamayı yapan ilgili idaresine kadastro müdürlüğünce onaylı bir raporla bildirilir ve ilgili idaresince ilgili mevzuatına göre düzeltilir. Bu dağıtım uygulaması sonucu tescil edilmiş parselasyon planlarında bu fıkrada belirtildiği şekilde hata tespit edilmesi halinde bu parselasyon planları sayısallaştırma yıllık iş programından çıkartılır, bu parselasyon planları kapsamındaki parsellerin sicilindeki kaydında ve fen klasöründe sayısallaştırma uygulamasına ilişkin belirtme terkin edilir. Tespit edilen hatalara ilişkin parsellerin sicilindeki kaydında ve fen klasöründe gerekli belirtmeler yapılır.”


MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.


“(1) Sayısallaştırmanın kontrol işlemi, mühendis sorumluluğunda kadastro teknik elemanlarınca, bu Yönetmelik ve kadastro teknik mevzuatı hükümlerine göre yapılır.”


“(2) Sayısallaştırma çalışmaları, çalışmaların her aşamasında kontrol edilir, tespit edilecek hata ve eksikliklerin giderilmesi sağlanır. Kontrol sonuçları, birim bazında kadastro müdürünce onaylanmış kontrol defterine kontrol edenlerce yazılır ve izlenir. Yeniden düzenlenen haritalar ve dayanağı teknik bilgilerin bulunduğu belgeler kontrol edilir, varsa hata ve eksiklikleri giderilir.”


MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesine aşağıdaki üçüncü fıkra eklenmiştir.


“(3) Sayısallaştırma çalışmaları sonucu kesinleşen parsellerin sicilindeki kaydında ve fen klasöründe sayısallaştırma uygulamasına ilişkin belirtme aynı yevmiye ile terkin edilir.”


MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.


“Tapu kayıt örneklerinin çıkarılması


EK MADDE 1 – (1) Kadastro müdürü, uygulama alanında çalışmalara başlamadan önce, uygulama yapılacak taşınmazlara ait tapu kayıtlarının çıkarılması için personel görevlendirir.


(2) Uygulama alanındaki taşınmazların, tapu ve kat mülkiyeti kütüğü ile özel sicilindeki ili, ilçesi, mahallesi, köyü, mevki, pafta, ada ve parsel numarası, maliki ve payı, niteliği, yüzölçümü ve varsa muhdesat ile irtifak haklarını da içerecek şekilde kayıtları çıkarılır veya elektronik ortamda çıktısı alınır.


(3) Ayrıca kadastro müdürlüğünce, ikinci fıkraya göre çıkarılan kayıtların fen klasörü ve paftasıyla karşılaştırması yapılarak birbirine uygunluğu sağlanır.


(4) Kayıt örneklerinin aslına uygunluğu ve başkaca çıkarılması gereken kayıt bulunmadığı hususu belirtilerek, kaydı çıkaran, kontrol eden, fen klasörü ve paftasıyla karşılaştırmayı yapan görevliler tarafından imzalanır.


Mahkemelerden dava listesinin istenmesi


EK MADDE 2 – (1) Uygulama alanında işe başlamadan önce; bu alan içerisinde kalan taşınmazlar hakkında mahalli hukuk mahkemelerinde, sınır veya yüzölçümüne yönelik devam eden davaların listesi ve yine bu alan içerisinde kalan taşınmazlar hakkında mahalli kadastro mahkemelerinde görülmekte olan tüm davalı taşınmazların listesi kadastro müdürü tarafından yazıyla istenerek temin edilir.


Yararlanılabilecek teknik belgeler


EK MADDE 3 – (1) Kadastro müdürlüğünde mevcut teknik belgelere ek olarak varsa; uygulama alanına ait üretilmiş ortofoto, standart topografik fotogrametrik haritalar, orman kadastro haritası ve tutanakları, hâlihazır haritalar, başka amaçlarla değişik yöntemlerle davalarla hükme bağlanmış olup da henüz kesinleşmeyen davaların üretilmiş haritaları, hava fotoğrafları, uydu görüntüleri ile diğer belgeler temin edilerek çalışmalarda değerlendirmeye alınır.”


MADDE 9 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


MADDE 10 – Bu Yönetmelik hükümlerini Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakan yürütür.


 


Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin


Tarihi-  Sayısı : 24/11/2006 /- 26356


Geri Dön