29 / 12 / 2024

Kadastro Kanunu madde 14!

Kadastro Kanunu madde 14!

Kadastro Kanunu madde 14 kapsamında tapuda kayıtlı olmayan taşınmaz malların tespiti ile ilgili esaslara yer veriliyor. Sulu veya kuru arazi ayrımı, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu hükümlerine göre yapılıyor...



Kadastro Kanunu madde 14!

Tapuda kayıtlı olmayan taşınmaz malların tespiti ile ilgili yasal esaslar, Kadastro Kanunu madde 14 kapsamında açıklanıyor. Kanunda yer alan esaslara göre, en az yirmi yıldan beri malik sıfatıyla zilyetliğini belgelerle veya bilirkişi veyahut tanık beyanlarıyla ispat eden zilyedi adına tespit ediliyor.


Kadastro Kanununun 14. maddesi:


Tapuda kayıtlı olmayan taşınmaz malların tespiti

Madde 14 – Tapuda kayıtlı olmayan ve aynı çalışma alanı içinde bulunan ve toplam yüzölçümü sulu toprakta 40, kuru toprakta 100 dönüme kadar olan (40 ve 100 dönüm dahil) bir veya birden fazla taşınmaz mal, çekişmesiz ve aralıksız en az yirmi yıldan beri malik sıfatıyla zilyetliğini belgelerle veya bilirkişi veyahut tanık beyanlarıyla ispat eden zilyedi adına tespit edilir.

             

(Değişik ikinci fıkra: 3/7/2005 - 5403/26 md.) Sulu veya kuru arazi ayrımı, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu hükümlerine göre yapılır. (1)

             

(Değişik : 3/7/2005 - 5403/26 md.) 4342 sayılı Mera Kanununun 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası gereği 3402 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılacak işlemlerde Kadastro Komisyonlarına konu uzmanı Ziraat Mühendisi dâhil edilir.

             

Taşınmaz malın, yukarıdaki fıkranın kapsamı dışında kalan kısmının zilyedi adına tespit edilebilmesi için, birinci fıkra gereğince delillendirilen zilyetliğin ayrıca aşağıdaki belgelerden birine dayandırılması lazımdır.


31/12/1981 tarihine veya daha önceki tarihlere ait vergi kayıtları,

             

B) Tasdikli irade suretleri ile fermanlar,

             

C) Muteber mütevelli, sipahi, mültezim temessük veya senetleri,

             

D) Kayıtları bulunmayan tapu veya mülga hazinei hassa senetleri veya muvakkat tasarruf ilmuhaberleri,

             

E) Tasdiksiz tapu yoklama kayıtları,

             

F) Mülkname, muhasebatı atika kalemi kayıtları,

             

G) Mubayaa, istihkam ve ihbar hüccetleri,

             

H) Evkaf idarelerinden tapuya devredilmemiş tasarruf kayıtları.





Geri Dön