29 / 04 / 2024

Kadastro yoluna cephe ne demek?

Kadastro yoluna cephe ne demek?

Kadastro yoluna cephe ne demek? Kadastro yoluna cephesi olmayan taşınmaz mal sahiplerinin hakları nelerdir? İşte İmar Kanunu ve Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alan yasal esaslar...



Kadastro yoluna cephe ne demek?

İmar Kanunu ve ilgili yönetmelik hükümleri gereğince kadastro parsellerinde yapılan uygulamalarda yeni oluşan imar parsellerinin yola cephesinin bulunması gerekiyor. 


Yola cephesi olmayan imar parseline yol cephesi sağlanmadıkça, ilgili parsellere yapısız iken yapılı hale gelmeye yönelik olarak yapı ruhsatı verilmiyor.


Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alan kadastro yoluna cephe hususu ile ilgili esaslar aşağıda sıralanıyor. Kanuna göre, kadastro yoluna cephesi olmayan malikler, tam bir bedel karşılığında bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebilme hakkına sahip.


Geçit hakları

a. Zorunlu geçit

MADDE 747.- Taşınmazından genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan malik, tam bir bedel karşılığında bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebilir.


Bu hak, ilk önce kendisinden bu geçidin istenmesi önceki mülkiyet ve yol durumuna göre en uygun düşen komşuya karşı ve daha sonra bundan en az zarar görecek olana karşı kullanılır.

Zorunlu geçit iki tarafın menfaati gözetilerek belirlenir.


b. Diğer geçit hakları

MADDE 748.- Taşınmaz malikinin taşınmazını işletme veya iyileştirme ya da taşınmazı üzerinde yapı yapma amacıyla komşu taşınmaza geçici olarak girme hakkı ile tarla yolu, hayvan sulama yolu, kış geçidi, tomruk kaydırma yolu ve oluğu ve bunlara benzer diğer geçitler özel kanun hükümlerine tâbidir.

Özel kanun hükmü yoksa yerel âdet uygulanır.


Doğrudan doğruya kanundan kaynaklanan geçit hakları, tapu kütüğüne tescil edilmeksizin doğar. Ancak, bunlardan sürekli nitelikte olanlar beyanlar sütununda gösterilir.



Kadastral yola cephesi olmayan tarlaya nasıl yol alınır?


Geri Dön