03 / 05 / 2024

Kadastroya itiraz!

Kadastroya itiraz!

İtirazları İnceleyecek Kadastro Komisyonunun Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre kadastro tespitine itiraz, kadastro müdürlüğüne yapılabiliyor. İşte kadastroya itirazın süresi ve şekli bu haberde...



Kadastroya itiraz!

Kadastro komisyonu; kadastro müdürü veya Genel Müdürlüğün olumlu görüşü alınmak suretiyle müdür yardımcısının başkanlığında, kadastro müdürü ve itirazın mahiyetine göre kontrol mühendisi veya tasarruf kontrol memuru olmak üzere 3 kişiden oluşuyor. Peki kadastro tespiti için kadastro komisyonuna nasıl itiraz ediliyor?


İtirazları İnceleyecek Kadastro Komisyonunun Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, itiraz, kadastro müdürlüğüne veya kadastro teknisyenlerine verilen bir dilekçe ile yapılabileceği gibi, kadastro tutanağına yazdırılmak suretiyle de yapılabiliyor.


Kadastroya itirazın süresi, Kadastroya itirazın şekli gibi hususlar aynı yönetmelik kapsamında şu şekilde açıklanıyor.


İtirazın süresi

Madde 5 – (Değişik: RG-26/09/2005-25948)

Orman parsellerine, kadastro tutanaklarının düzenlendiği tarihten çalışma alanında ölçülecek orman parseli kalmadığına dair tutanağın düzenlendiği tarihe kadar, orman parselleri dışında kalan taşınmazlara ise kadastro tutanaklarının düzenlendiği tarihten kadastro ekibince çalışma alanında sınırlandırma ve tespit işlerinin bitirildiğine ve ölçülecek taşınmaz kalmadığına dair tutanağın düzenlendiği tarihe kadar itiraz edilebilir.


İtirazın şekli

Madde 6 - İtiraz, kadastro müdürlüğüne veya kadastro teknisyenlerine verilen bir dilekçe ile yapılabileceği gibi, kadastro tutanağına yazdırılmak suretiyle de yapılabilir. Adına tespit yapılan kimse veya itirazda yararı olan kimseler itiraz edebilirler. İtiraz vekil aracılığı ile varsa kanuni temsilci tarafından da yapılabilir.


Bu durumda vekâletnamenin veya kanuni belgenin ilgililerince verilmesi zorunludur.


İtiraz üzerinde yapılacak işlem

Madde 7 - İtirazla ilgili tutanak ve ekleri, itiraz tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde, kadastro komisyonuna intikal ettirilmek üzere kadastro müdürüne teslim edilir.


Kadastro müdürlüğüne intikal eden bütün itirazlar geliş sırasına göre örneği bu Yönetmeliğe ekli "itiraz defteri" ne kaydedilir ve itirazla ilgili yapılan işlemler bu defterde gösterilir.


Herhangi bir belgeye dayanmayan itirazlar müdürlükçe komisyona intikal ettirilmez ve bu husus ilgilisine bir yazı ile duyurulur. Bu duyuruda, askı ilan süresi içinde kadastro mahkemesinde dava açılabileceği bildirilir.


Komisyon incelemesi

Madde 8 -(Değişik fıkra: RG-26/09/2005-25948) Komisyon; orman parsellerine yapılan itirazları, tutanakların intikal tarihinden itibaren on beş gün içinde veya gerekçe gösterilmek suretiyle çalışma alanında ölçülecek orman parseli kalmadığına dair tutanağın düzenlendiği tarihe kadar, orman parselleri dışındaki diğer taşınmazlara yapılan itirazları ise, tutanakların intikal tarihinden itibaren bir ay içinde veya gerekçe göstermek suretiyle çalışma alanında ölçülecek taşınmaz kalmadığına dair tutanağın düzenlendiği tarihe kadar inceleyerek sonuçlandırır.


a) İtirazlı işlere ilişkin inceleme aşağıdaki şekilde olur:

Kadastro tespitlerine yapılan itirazlar sınırlandırılmıştır. Ancak iki halde;


1- Tespite esas alınan belgenin geçersiz olduğu ileri sürülüyorsa, (1515 sayılı Tapu Kayıtlarından Hukuki Kıymetlerini Kaybetmiş Olanların Tasfiyesine Dair Kanun veya 3402 sayılı Kadastro Kanununun 13/B - c maddesi uyarınca tapu kaydının geçersiz hale gelmesi, parmak iziyle düzenlenen senetlerin Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun öngördüğü şekle uygun olmaması veya belgelerin sahte olması gibi).


2- Tespit bir belgeye veya bilirkişi beyanlarına dayalı olarak yapılmakla birlikte taşınmaz mal üzerinde hak iddia eden kimse belgeye dayanıyorsa, (Kadastro Kanununun 10 uncu maddesi uyarınca, itiraz nedeniyle ibraz edilen belgelere karşı şahit dinlenemez.)

Yapılan itirazlar incelenir.


Komisyonun buradaki incelemesi sadece, belgenin hukuksal durumu ile belgenin bu yere ait olup olmadığı hususu ile sınırlıdır. Komisyon, gönderilen tutanaktaki bilgilerden, gerektiğinde tutanakta beyanları alınan kimselerin de görüşlerinden yararlanmak suretiyle hak sahibini belli eder.

Aynı parsel için birden fazla itiraz yapılması halinde itirazlar henüz sonuçlandırılmamış ise birlikte incelenerek sonuçlandırılır. İtirazların sonuca bağlanmasından sonra yapılacak itirazlar ise ayrıca incelenip yeniden komisyon tutanağı düzenlenir. Ancak, askı cetvellerinde bütün itirazlar incelenerek en son durum gösterilir.


b- İtiraz dışındaki işlerin incelenmesi aşağıdaki şekilde yapılır:

Burada komisyon inceleme ve araştırma ile sınırlandırılmamıştır. Komisyon, gerektiğinde mahallinde uygulama, soruşturma ve inceleme yapar, bilirkişi, muhtar ve üçüncü şahısları dinleyerek gerçek hak sahibini belirler.

a ve b bentlerine göre hak sahibi belirlendikten sonra eski tutanağın yerine kaim olmak üzere komisyon tutanağı düzenlenir. Bu tutanak,  komisyon üyeleri ile bilgilerine başvurulan kimseler tarafından imza edilir. Komisyon üyeleri arasında görüş ayrılığı olduğu takdirde, tam üye sayısı ile toplanarak oy çokluğuna dayalı olarak tutanak düzenlenir.


Komisyonca düzenlenen tutanakların sonucu, Kadastro Kanununun 11 inci maddesi uyarınca yapılacak askı ilanında belirtilir. İtiraz eden kimse, itirazı için doğrudan başvurduğu zaman, kendisine tebligat yapılmayacağı, sonucuna askı  ilanında açıklanacağı hatırlatılır.


Kadastro Kanunun 9 ve 10 uncu maddelerinde, kamu kurum ve kuruluşları hakkında bir ayrım yapılmadığı için, itiraz eden özel veya tüzel kişi ayrımı yapılmadan yukarıdaki ilkeler göz önünde bulundurulur.


İtiraz edenin, ayrıca 30 günlük askı ilanı süresinde kadastro mahkemesine dava açma hakkı vardır.


İtirazları İnceleyecek Kadastro Komisyonunun Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Yönetmelik!







Geri Dön