04 / 05 / 2024

Kadifekaleliler surların onarım çalışmalarının başlamasını bekliyor!

Kadifekaleliler surların onarım çalışmalarının başlamasını bekliyor!

Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalarla Kadifekale surları onarılarak sağlamlaştırılıyor ve temizleniyordu. Ancak çalışmalar 2 aydır durmuş durumda. Bölgede çalışmaların tekrar ne zaman başlayacağı merak konusu...





 Kadifekale'de surların onarım çalışmaları yarıda kaldı. Semtte turist bekleyen esnaf ve vatandaşlar çalışmaların yeniden devam ettirilmesini istedi.


 Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalarla Kadifekale surları onarılarak sağlamlaştırılıyor ve temizleniyordu. Ancak çalışmalar 2 aydır durmuş durumda. Bölgede çalışmaların tekrar ne zaman başlayacağı merak konusu... Kale üzerinde turistlere hediyelik eşya satarak geçimini sağlayan bölge esnafı çalışmaların bir anda kesildiğini belirtirken, onarımın yeniden başlamasını istiyor. Konuya ilişkin görüş bildiren esnaf şu şekilde konuştu:


“Burası her gün onlarca turistin geldiği tarihi bir yer. Surlar belediye tarafından onarılırken çalışmaların yarıda kalmasına anlam veremedik. Çalışanlar burada 4 ay daha çalışma olacağını söylüyorlardı. Şimdi ise hiçbir şey yapılmıyor. Bizler Kadifekale'de yaşayan ve geçimini sağlayan vatandaşlar olarak kalemizin bir an önce onarılmasını ve yeni görünümüne kavuşmasını istiyoruz.”


 “Kale temizlenmiyor”


 Ayrıca kale etrafının temizlenmediğini belirten esnaf bölgeye bir an önce belediye ekiplerinin el atmasını istiyor ve “Kadifekale'de onarım çalışmaları durduktan sonra belediye temizlik ekipleri buraya uğramaz oldu. Etraf pislik içinde… Devamlı turistlerin geldiği bir yerde böyle bir görüntünün olması bizleri çok rahatsız ediyor. Yetkililerden olaya el atmasını rica ediyoruz” diyor.


 


Güvenlik problemi


 


Bir başka esnaf ise “Kadifekale'nin korunması ve bölgenin güvenliğinin sağlanması açısından buraya bir güvenlik konulmasını istiyoruz. Burada zaman zaman hırsızlık olayları yaşanıyor. Turistlere çok mahcup oluyoruz. Böyle giderse buraya turistlerde gelmeyecek.”


 Proje nasıl başladı?


 İzmir Büyükşehir Belediyesi, M.Ö. 334 yılında Pagos Dağı’nda Makedonya kralı Büyük İskender’in isteği üzerine yaptırılan tarihi Kadifekale sur duvarlarının restore edilmesi amacıyla çalışmalara başlamıştı. Uygulamaya konulan projenin, Kadifekale surlarını onararak sağlamlaştıracağı ve temizleyeceği bildirilmiş ve sanat tarihçisi, malzeme uzmanı, kimya uzmanı, mimar ve restorasyon uzmanı gibi pek çok farklı alanda uzmanlaşmış bir ekip, 1120 metre sur duvarı, 18 adet kule ve 5 adet destek duvarında sağlamlaştırma ve temizleme; 1420 metrelik koruma amaçlı çevre duvarında ise onarım ve tamamlama çalışmaları yapılacaktı. Tüm bu çalışmaların yaklaşık 2 yıl içinde tamamlanması öngörülüyordu.


Sur Duvarları restorasyon çalışmasına başlanmadan önce, çok titiz bir çalışmayla kotu, yüksekliği, yüzeydeki yapıları, çevredeki ağaçlar gibi her şey farklı açılardan ölçüldü. Ayrıca yüzeyde görünen her taş parçası için tam ölçümler yapılıp en küçük parçasına kadar düz bir şekilde görülebildi ve buna göre proje çizimleri gerçekleştirildi. Malzeme analizi ile sur duvarlarında kullanılan malzemeler net biçimde ortaya konulurken, hangi dönemde neler yapıldığı ve nasıl uygulandığı da bilimsel ve sayısal olarak ortaya çıkarıldı. Daha sonra başlayan onarım çalışmaları yarıda kalırken çalışmaların ne zaman başlayacağı merak konusu oldu.


Yenigün




Geri Dön