21 / 05 / 2024

Kadıköy Gazhanesi restore ediliyor!

Kadıköy Gazhanesi restore ediliyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Gazhanesi'ni restore edecek. Kadıköy Gazhanesi, kültür merkezine dönüştürülecek. İçinde sinema salonlarından, konferans salonuna, enerji müzesi ve de enerji enstitüsüne kadar birçok alan bulunacak



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Gazhanesi'ni Kadıköy halkı için restore edecek. Anadolu Yakası'nın en eski sanayi tesislerinden biri olan Kadıköy Gazhanesi, kültür merkezine dönüştürülecek. 


Proje kapsamında toplam 39 bin 115 metrekarelik alan yeniden düzenleniyor. Kadıköy Gazhanesi restorasyonu ile ilçe halkının kültür hayatının zenginleştirilmesi amaçlanıyor. 


Kadıköy Gazhanesi kapsamında 350 kişilik konferans salonu, 100 kişilik 2 adet sinema salonu, sergi salonu, atölyeler, enerji müzesi ve enerji enstitüsü inşa edilecek.


Kadıköy Gazhanesi:

1800′lü yıllarda Anadolu yakasında ortaya çıkan gaz talebini karşılamak üzere Hasanpaşa’da yeni bir gazhane daha yapılması kararlaştırıldı. Gazhanenin işletme imtiyazı, 1 Ağustos 1891′de 50 yıl için Parisli bir sanayici olan mühendis Charles George’a verildi. 1892′de hizmete giren Hasanpaşa Gazhanesi’nin işletme sözleşmesi 1924′te 50 yıl için yenilendi. Kadıköy-Üsküdar ve Anadolu Yakası Havagazı Şirketi,  1926′da Yedikule Gazhanesi’ni de satın aldı. Bu şirket daha sonra işletme imtiyazlarını ve tesislerini 21 Nisan 1931′de İstanbul Elektrik Şirketi’ne sattı. Ancak İstanbul Elektrik Şirketi’nin millileştirilmesinin ardından havagazı şirketi ayrılarak 31 aralık 1937-01 ekim 1944 arasında faaliyetlerine müstakil olarak devam etti. Ancak zarar eden bu şirket, devlet tarafından satın alındı ve 1 Temmuz 1945′te İstanbul Belediyesi Elektrik Tramvay Tünel İdaresi’ne (İETT) bağlandı. Gazhane’ye zaman içinde yeni fırınlar eklendi. Böylelikle o yıllar için Anadolu yakası gaz ihtiyacının üzerinde bir üretim rakamına ulaşıldı ve önemli bir kömür tasarrufu sağlandı. Ancak daha sonraları talep azalması nedeniyle gazhane 13 Haziran 1993′de faaliyetine son verdi. Türkiye’nin en önemli endüstriyel kültür miraslarından biri olan Hasanpaşa Gazhanesi, üretimin durmasıyla İstanbul’da türünün son örneği olarak kaderine terk edildi. Gazometreleri sökülüp satıldı, hurda deposu ve çöplük haline getirildi. Farklı dönemlerde kömür deposu, otobüs garajı, İETT deposu olarak kullanıldı.1994 yılında kalan parçaları da sökülmek üzereyken, SİT alanı ilan edilerek koruma altına alındı.


Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com


Geri Dön