08 / 05 / 2024

Kadıköy Gazhanesi kültür merkezi oluyor!

Kadıköy Gazhanesi kültür merkezi oluyor!

Anadolu yakasının en eski sanayi tesislerinden ve Kadıköy'ün en değerli endüstriyel miraslarından olan Hasanpaşa Gazhanesi, İBB tarafından " Enerji Müzesi ve Kültür Kompleksi "ne dönüştürülüyor...



Anadolu yakasının en eski sanayi tesislerinden ve Kadıköy'ün en değerli endüstriyel miraslarından olan Hasanpaşa Gazhanesi, İBB tarafından "Enerji Müzesi ve Kültür Kompleksi"ne dönüştürülüyor.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kadıköy Gazhanesi yeniden hayat buluyor. Kadıköy Gazhanesi bir kültür merkezi olarak hizmete sunulacak. Restore edilerek  binada sinema salonları, konferans salonu, enerji müzesi ve enerji enstitüsüne sahip olacak olan Kadıköy Gazhanesi, Anadolu Yakasının cazibe merkezi olmaya aday. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilecek olan Kadıköy Gazhanesi, 39 bin 115 metrekare alan üzerinde yeniden hayat bulmak üzere düzenlenecek. Büyükşehir Belediye Meclisi, yıllardır atıl vaziyette duran tesislerin modern birer kültür merkezine dönüştürülmesi için sunulan raporu 16 Aralık 2005 Cuma günkü birleşiminde onaylamıştı. 


Yapının restore çalışmalarına geçtiğimiz günlerde başlayan Güryapı İnşaat yetkilileri, kamuoyunda konuşuldu gibi bir AVM yapılmasının "'sözkonusu olmadığını vurgulayarak, Gazhane'nin enerji müzesi ve kültür kompleksi olacağını söylediler. Çalışmaların bitiş tarihi ise, Gazhane'ye asılan tabelaya göre 14 Nisan 2015 olacak. 


Kültür merkezine dönüştürülecek olan Kadıköy Gazhanesinde 350 kişi kapasiteli konferans salonu, 100 kişi kapasiteli iki adet sinema salonu, sergi salonu, atölyeler, enerji müzesi ve enerji enstitüsü ile birlikte Kadıköy halkının kültürel zenginliğinde büyük rol oynayacaktı.


1800'lü yıllarda Anadolu yakası Hasanpaşa'da gaz talebini karşılamak için yapılan Gazhane, yıllar içinde çeşitli firmalar tarafından işletilmiş. Daha sonralar Elektrik Tramvay Tünel İdaresi'ne yani İETT'ye bağlanan bu Gazhane bir dönem daha faaliyetlerini sürdürmüş. Gazhanenin 13 Haziran 1993'de faaliyetine son verilmiş Endüstriyel kültür mirasları arasında yer alan Kadıköy Gazhanesi, İstanbul Anadolu yakasında türünün son örneği. Kadıköy Gazhanesi 1994 yılında SİT alanı ilan edilerek, koruma altına alınmıştı. 


Tünaydın Gazetesi 


Geri Dön