02 / 05 / 2024

Kadıköy Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi 15 Mart'ta açılıyor!

Kadıköy Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi 15 Mart'ta açılıyor!

Kadıköy Belediyesi'nin uzun yıllar belediye binası olarak kullandığı iskelede bulunan Tarihi Şehremaneti Binası'nın restore edilerek Kadıköy Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi olması için sona yaklaşıldı



15 Mart'ta açılacak olan Tarihi Şehremaneti Binası, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi olarak hizmete girecek. Binada edebiyat ve sanat koleksiyonları yer alacak, söyleşi ve etkinlikler düzenlenecek. 


1913'te Kadıköy Belediye Dairesi (o zamanki ismiyle şehremaneti) olarak yapılan Kadıköy’ün önemli tarihi yapılarından olan bina, uzun yıllar belediye meclis ve sergi salonu olarak hizmet verdi.


Tarihi Şehremaneti Binası'nın kent kütüphanesi olma fikri 2010 yılında alındı. 2011'de iç düzenlemeye yönelik hazırlıklar yapıldı ve proje çizildi. 


Kadıköy Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi'nde Kadıköy'de yaşmış ve yaşayan yazar, sanatçı, edebiyatçı, şairlerin belgeleri, mektupları, fotoğrafları, yazışmaları, varsa el yazmaları toplanacak ve ayrı bir bölüm oluşturulacak. 


Kadıköy Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi'nde senede birkaç efemera (elyazma, mektup, kartpostal) sergisi düzenlenecek. Ayrıca; bilimsel toplantılar, tarih-sanatla ilgili özel seminerler, tematik toplantılar, konferans dizileri, akşamüstü sohbetleri olacak.


Kadıköy Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi 15 Mart ta açılıyor!



Kadıköy Haydarpaşa Rıhtım Caddesi üzerinde, Beşiktaş vapur iskelesinin tam karşısında yer alan Kadıköy Şehremaneti, Y.Terziyan isimli bir Ermeni mimar tarafından 1912-1914 yılları arasında inşaa edilmiş. I. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin önemli eserlerinden olan bina, mimari kimliği kadar birçok tarihi olaya tanıklık etmesiyle de öne çıkıyor. Örneğin; I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu mağlup çıkmasından sonra, İngilizler Şehremaneti binasının önüne barakalar kurarak askerlerini yerleştirmişler. 22 Mayıs 1919′da, Yunan ordusunun İzmir’e çıkışını protesto etmek amacıyla Şehremaneti önünde kalabalık bir halk toplanmış, binanın balkonuna Hüseyin Suat Bey, Ahmet Kemal Bey, Fahrettin Hayri Bey, Münevver Saime, Halide Edip gibi önemli isimler çıkarak heyecanlı konuşmalar yapmışlar. Kadıköy Şehremaneti binasında ilk belediye seçimlerinin yapılacağı gün de binasının önündeki Kumluk'ta Halk Fırkası ve Serbest Fırka taraftarları büyük bir kavgaya tutuşmuştu. 


1995'te bir tadilat geçiren tarihi bina, bir süre Kadıköy Kaymakamlığı binası, daha sonra da Belediye Başkanlığı binası olarak kullanıldı. Belediyenin Söğütlüçeşme’deki ana binaya taşınmasının ardından, burası belediye meclis toplantılarına, etkinlik ve sergilere ev sahipliği yapıyordu. 


Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com


Geri Dön